Martin Fjeld og IlleBrød er nominert til Matprisen.

To bakerier nominert til Matprisen

Både Ille Brød og Godt Brød er nominert til Matprisen 2019.

Publisert

Vi håper det kan bidra til at flere bakere ønsker å gå i en mer bærekraftig retning.

Matprisen er en pris som skal være en hyllest til bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat.

Prisen ble etablert i 2014 og deles ut for sjette gang 11. november av DebioInfo. Til grunn for prisen ligger konseptet «Et bærekraftig måltid».

Det skal finnes vinnere i tilsammen ni kategorier;

Matprisen, Årets kjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, Årets storkjøkken, Kokkeprisen, Barne- og ungdomsprisen og Utfordrerprisen.

Ille Brød er nominert i kategorien Årets produsent, mens Godt Brød er nominert i klassen Årets storkjøkken.

Kvalitet med økologisk mel

Ille Brød fikk mye oppmerksomhet for et par år siden da de gikk fra mikrobakeri på kjøkkenbenken hjemme til flotte lokaler i Oslo sentrum. De ga også ut en bok om surdeigsbaking som er oversatt til flere språk og har en stor mengde følgere på Instagram.

Martin Fjeld, innehaver av surdeigsbakeriet er glad for å bli nominert og håper flere i bransjen følger dette sporet.

– Det er veldig stas å bli nominert til Matprisen, Årets produsent – at brød får denne type anerkjennelse. Vi håper det kan bidra til at flere bakere ønsker å gå i en mer bærekraftig retning, sier Fjeld til Bakeri.net.

Økologisk siden 1995

I Godt Brød er det også glede over nominasjonen.

– Det var veldig hyggelig å få telefon fra Peter Møller i DebioInfo om at Godt Brød er nominert til Matprisen 2019. Matprisen er flinke til å heie frem og verdsette de i matbransjen som jobber med bærekraftige og økologiske måltider. Vi i Godt Brød har drevet økologisk siden starten i 1995. Vi ser en klar sammenheng mellom kortreist og økologisk mat. Mat som har reist kort er miljøvennlig mat, sier Kristin Larsen, markedssjef i Godt Brød.

– Fordi vi bedriver ekte håndverk heter bakeriene våre bakeverksted. Maten vår er i all hovedsak økologisk. Laget av kortreiste og uforskammet opplagte råvarer. Dyrket frem av hyggelige bønder som driver økologisk landbruk av kjærlighet til jorden og oss som bor her. Tusen takk for nominasjonen og tusen takk til alle som velger økologisk, sier Larsen.

Økologisk og steinmalt

Juryens begrunnelse for nominasjonen av de to bakeriene går slik;

Fra et lite mikrobakeri på Bygdøy til å gi ut en bestselger om surdeigsbaking: Gutta bak Ille brød har inspirert profesjonelle bakere og amatører fra hele verden med sin bakemetode bestående kun av mel, vann og salt. De har hele tiden hevdet hvor viktig det er å bruke økologisk, steinmalt mel fra de gamle kornsortene for å oppnå et kvalitetsbrød med den rette smak, konsistens og næringsinnhold. Ille brød tør å satse på håndverk og kvalitet, og slår de fleste på smak, kvalitet og bærekraft. De er Ille brød og de er ille bra.

Åpenhet i Godt Brød

Godt Brød er en pionervirksomhet som har servert smakfull bakervarer i snart 25 år. De har holdt på sitt opprinnelige kortreiste og økologiske bakekonsept og vist at det har livets rett. Faktisk har de økt virksomhetsområdet sitt gjennom årene og selger bakervarer i flere byer. Samarbeid og åpenhet er sentrale ingredienser: Godt Brød deler villig sine oppskrifter, og de er pådrivere for økologisk drift hos andre produsenter. De samarbeider blant annet med Balholm om rekruttfruktprosjektet, en ordning som hjelper produsenter til å legge om til økologisk frukt- og bærproduksjon. Hos Godt Brød holdes gammelt tradisjonshåndverk i live og fremmer sunne, økologiske og smaksrike produkter.

Matprisen deles ut på Vippa i Oslo 11. november og det skal samtidig arrangeres seminarer. Billetter finner du her.

Powered by Labrador CMS