Prisen «Beste norske kokebok 2019» er et samarbeid mellom Norli og matnettstedet Apéritif. Prisen ble delt ut for tolvte gang og det ble en jevn og spennende finalerunde, som Sverre Sætre tok hjem med «Sjokoladeboka».

Som vinner av «Beste norske kokebok 2019» troner Sætre på toppen som den mestvinnende i prisens tolv-årige historie. Han vant også prisen i 2010 med «Den store bakeboka». Han har vært med i finalen hele fire ganger. Foruten de årene han har vunnet, var han i finalen også i 2016 med «Frukt og bær. En kokebok» og i 2013 med «Bakeboka».

I rivende utvikling

Boka har Sætre laget sammen med fotografen Tommy Andresen. Rett før utgivelsen i oktober sa Sætre til Bakeri.net at han laget boka fordi sjokolade er i en rivende utvikling akkurat nå.

– Sjokolade har alltid fascinert meg, både på grunn av smaken og på grunn av alt denne råvaren kan brukes til. Min forrige bok om sjokolade kom ut i 2004, og det har faktisk skjedd ganske mye på sjokoladefronten siden den gang. Derfor er det veldig gøy å komme med et nytt sjokoladeverk nå, sa Sætre til Bakeri.net.

Derfor vant han

Juryen begrunnelse for seieren var følgende:

Med denne boka har Sverre Sætre (og fotograf Tommy Andresen) skapt noe som trolig blir stående som et standardverk innen sin sjanger. «Sjokoladeboka» er visuelt svært vellykket, det er høyt nivå på det faglige innholdet og selv «folk flest» kan lykkes med å lage det Sverre byr på av drikke, bakverk, desserter, konfekt, salte retter og så videre.

 

I Sjokoladeboka har Sverre Sætre samlet det han selv mener er de beste og viktigste oppskriftene med sjokolade. Foto: Tommy Andresen

I Sjokoladeboka har Sverre Sætre samlet det han selv mener er de beste og viktigste oppskriftene med sjokolade. Foto: Tommy Andresen

Foto: Tommy Andersen

Sverres beste oppskrifter

I Sjokoladeboka har konditoren samlet de aller beste og viktigste sjokoladeoppskriftene han selv har brukt og erfart i løpet av sine år som konditor. Klassikere som religieuse og concorde til brownies, muffins, is og varm sjokolade. Noen salte retter er også med, siden sjokolade opprinnelig ble brukt som krydder i salt mat.

I tillegg inneholder boken mye artig om sjokoladens historie og en del informasjon om hvordan sjokolade produseres. Sætre skriver om ulike typer sjokolade, ulike smaker og ulike teknikker. Han gir også mange tips som gjør det enklere å lykkes med sjokolade.

Årets jury har bestått av:

Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling; Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif; Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel; Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene; Marius Renberg, bokdesigner og Terje Ommundsen, kokk og forfatter fjorårets finalistkokebok Thai-obsessed.