Sommeren 2021 ble igjen en sommer der de fleste nordmenn holdt seg i hjemlandet på ferie. Opplysningskontoret for brød og korn brukte anledningen til å oppfordre til å besøke lokale, norske bakerier for å kose seg med utenlandske spesialiteter.
Oppfordringen om å besøke bakeriene ble delt i nettsaker på brodogkorn.no og matprat.no, pressemeldinger og konkurranser på Facebook og Instagram.

Høyt engasjement

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn la merke til at konkurransene i sosiale medier ga høyere temperatur enn hva hun er vant med.
– Konkurransene gikk ut på at vi ba følgerne våre om å fortelle hva som er yndlingsbaksten i 6 typiske ferieland. På Facebook og Instagram fikk vi over 1700 kommentarer, et engasjement som vitner om at nordmenn knytter bakervarer og ferieopplevelser tett sammen, sier Nordbø.
12 av de som kommenterte i konkurransen fikk hvert sitt gavekort på 500 kroner på sitt lokale bakeri.
Interne tall fra Opplysningskontoret for brød og korn viser at sommerens aktiviteter nådde 1,4 millioner på Facebook og 560.000 på Instagram.

– Vi håper at mange av disse har fulgt vår oppfordring om å besøke sitt lokale bakeri for å få en smak av utlandet, sier Nordbø.

Noen av nordmenns favoritter: Croissant, napoleonskake og cafe au lait.

Noen av nordmenns favoritter: Croissant, napoleonskake og cafe au lait.

Foto: Sara_Johannessen

Franske bakervarer mest populære

Konkurransen i sosiale medier vitnet om at det er franske bakervarer som er øverst på nordmenns liste over utenlandsk yndlingsbakst. Croissanter og makroner dukket hyppigst opp i kommentarfeltene, med følge av napoleonskake, brioche og eclairs.
– Disse oppleves nok ofte som kompliserte å få til på kjøkkenet hjemme, og kjøpes derfor helst hos bakeren, tror Nordbø.
Blant amerikanske bakervarer var det mange som lengtet etter bagels og donuts. Svenske kanelbullar, danske wienerbrød og italiensk foccaccia var også hyppige gjengangere i kommentarfeltene.
Den erkebritiske tradisjonen afternoon tea har lenge vært populært blant besøkende på brodogkorn.no. Det viste seg også i sommerens konkurranse.
– Med denne trenden er det fristende å foreslå for norske bakerier at de kan prøve å tiltrekke seg nye kundegrupper ved å kombinere varer de allerede har i bakeriet. Med sandwicher, scones, småkaker og te – enten servert i bakeriet eller som et kit man kan ta med seg hjem – er det enkelt å bli med på Afternoon tea-trenden vi nå har sett en stund, sier Torunn Nordbø.