Hun innrømmer at det å forske på glutensensitivitet har vært som å stikke hodet inn i et vepsebol. Kort og godt fordi folk mener veldig mye om gluten. Selv er Dale klar på at gluten har fått et ufortjent dårlig rykte.

20 deltakere

– Jeg og min gruppe publiserte en studie basert på 20 deltakende personer. Alle deltakerne gjennomgikk en form for glutenprovokasjon. Alle hadde hatt et glutenfritt kosthold før de fikk delta. I dette prosjektet samarbeidet vi Orkla. Alle deltakerne fikk med seg fire standardiserte poser med sjokolademuffinsmiks. To med gluten og to uten gluten. De ble utsatt for fire uker med provisjon der de skulle spise to muffins hver dag.

Sterk placebo-effekt

– Disse inneholdt 11 gram gluten, noe som er gjennomsnittet fra fire brødskiver. Undersøkelsen viste at de reagerte like mye på muffinsen uten gluten som den med gluten. Svarene ser ut som vill gjetting, og gjør at vi ikke kan se at gluten trigger symptomer. Undersøkelsen viser en sterk placebo-effekt.

– Placebo gjør dette til en utfordrende gruppe ved at de forventer å få en reaksjon på det de spiser. Hvis vi tror at de fleste ikke reagerer på gluten, hva er det da? De er dårlige. Det ser jeg. Er det kanskje slik at vi ikke skal kalle det gluten?

– Glutenintensivitet er trolig en underkategori av irritabel tarm. Det er ikke farlig. Undersøkelser viser faktisk at personer med irritabel tarm lever lengre, sa Fjeldheim Dale i sitt innlegg på Cerealfagdagen, som konkluderte med at det mest korrekte er å kalle denne typen symptomer for Non-Coeliac Wheat Sensitivity (NCWS).

Fruktaner som er problemet

– Det meste heller mot at det er fruktanene, og ikke glutenet, som er problemet. Det er gjort undersøkelser som viser at pasienter blir signifikant dårligere ved inntak av fruktaner i stedet for gluten. De samme fruktanene som er i hvete, rug og bygg finner vi også i løk og hvitløk. Et glutenfritt kosthold gir mindre inntak av fruktaner, men egentlig spiser de lavfoodmap.

– Så slutt å skyld på gluten!

Hun er også sterkt kritisk til at norsk presse elsker å skrive om gluten og skremmer det norske folk på feil grunnlag.