– Jeg vokste ut av de gamle lokalene, den siste tiden var det altfor trangt og jeg fikk ikke jobbet på en god måte, sier baker og eier av Sour to the People, Neil Allsopp
– Jeg vokste ut av de gamle lokalene, den siste tiden var det altfor trangt og jeg fikk ikke jobbet på en god måte, sier baker og eier av Sour to the People, Neil Allsopp

Sour To The People vokser

Surdeigsbakeriet og en-manns operasjonen Sour To The People, har vokst fra sine gamle lokaler, og har gått fra å være et mikrobakeri til å bli et bakeri.

Publisert

Med mer kjølekapasitet og en ny hertovn, er brødene på et nytt nivå kvalitetsmessig.

Mannen bak STTP, Neil Allsopp, kom seg i midten av juni over i nye lokaler, de gamle lokalene til Baker Narum på Hønefoss, hvor han fortsetter å øke produksjonen av økologiske surdeigsbrød.

Allsopp lager 100 prosent surdeigsbrød på lokale råvarer. Han bruker en kombinasjon av økologisk korn fra Johan Sward på Brandbu, som han kverner selv, og mel fra økologisk spesialkorn i Sigdal. Alle brød fermenteres i minimum 24 timer.

Bedre kvalitet i nytt lokale

– Jeg vokste ut av de gamle lokalene, den siste tiden var det altfor trangt og jeg fikk ikke jobbet på en god måte. Kirken Bymisjon har tatt over de gamle lokalene til Baker Narum på Hønefoss, hvor de driver kafé. De spurte meg om jeg var interessert i bakerilokalene bak kafeen, og det passet meg perfekt, sier Allsopp til Bakeri.net.

Kirkens Bymisjon har investert i en del utstyr i bakeriet, blant annet en hertovn og større kjølekapasitet.

– Jeg flyttet bakeriet over til de nye lokalene på en helg, helt uten stopp i produksjonen. Med mer kjølekapasitet og en ny herteovn, er brødene på et nytt nivå kvalitetsmessig. Jeg er meget godt fornøyd med mine nye lokaler og. Samarbeidet med Kirkens Bymisjon, sier Allsopp.

Surdeigsbrød med ramsløk. Bakt for Gledeshuset i Hønefoss.
Surdeigsbrød med ramsløk. Bakt for Gledeshuset i Hønefoss.

Blitt et «vanlig» bakeri

Sour To The People startet så smått da Neil bakte brød hjemme på kjøkkenet på Hønefoss. Han lagde flere da familie og venner også ville ha brød, postet bilder på instagram og fikk tilbud om jobb som baker i Oslo. Etter en stund startet han opp for seg selv i et kjellerlokale i nærheten av eget hjem.

Brødsalg i Reko-ring og salg til private husholdninger i Hønefoss, la grunnlaget for forretningen, men det siste året har Allsopp fått flere leveringsavtaler til kafeer og to dagligvarebutikker på Hønefoss.

– Jeg har gått fra å være et mikrobakeri til å bli et «vanlig» bakeri. Jeg produserer opp mot 550 brød i uka, så nye produksjonslokaler har jeg sett etter en stund. Jeg er i nærheten av å ha den størrelsen jeg har planlagt, hvis jeg finner et par steder til å levere til, så er jeg stor nok, da trenger jeg ikke vokse mer.

Vil hjelpe lokalsamfunnet

Samarbeidet med Kirkens Bymisjon er i startfasen, Allsopp lever brød til kafeen noen meter unna bakeriet. Men de planlegger også å utvide samarbeidet fremover.

– Til Kirkens Bymisjon kommer det mange som mangler arbeidserfaring av en rekke forskjellige grunner. Vi har snakket om at jeg kan bidra med arbeidserfaring i bakeriet, og det er noe jeg ser frem til. Det er mange som ønsker seg erfaring fra et bakeri, men det er ikke lett å skaffe seg praksisplass i et større bakeri, spesielt når man kommer med en del bagasje. Jeg håper å kunne bidra med praksisplasser til de som faller utenfor arbeidslivet i Sour To The People. Dette er noe som føles veldig riktig å være med på, og det passer godt inn i min filosofi om at bedrifter bør bidra i lokalsamfunnet, sier Neil Allsopp.

 

Powered by Labrador CMS