Cathrine Olsen er regjerende norgesmester for unge bakere. Konkurransen ble sist arrangert i oktober 2018.

Søker unge bakere og konditorer til NM

Det er nå klart at konkurransen skal holdes i Kristiansand til høsten i forbindelse med yrkes-NM.

Publisert Sist oppdatert

Slike konkurranser mener vi også at fremmer rekrutteringen.

I slutten av oktober blir det Norgesmesterskap for unge bakere og konditorer. Konkurransen skal arrangeres i forbindelse med yrkes-NM, Worldskills, som foregår i oktober i Kristiansand.

Viktig for rekrutteringen

– Muligheten dukket opp og vi kastet oss på. Det er veldig viktig å arrangere NM for unge bakere og konditorer. Det er disse deltakerne som skal drive faget i fremtiden. Slike konkurranser mener vi også at fremmer rekrutteringen, så vi var giret på å få til dette, sier Kjetil Dale Aas i Baker- og konditorbransjens Opplæringskontor (BKO), og også leder av konkurransegruppa, (samt hovedtrener på landslaget).

Bygger bakerier

Under yrkes-NM arrangeres det konkurranser i en rekke fag, og fasilitetene er godt tilrettelagt. Men bakere og konditorer har ofte behov for ekstra utstyr og det skal bygges opp fire til fem bakeristander.

– Bakeriene blir bygget over samme lest som i Nordisk mesterskap, som ble arrangert i Oslo sist september. Dette betyr at rammen rundt blir av høy kvalitet og at alle kan forvente topp fasiliteter, sier Dale Aas.

Søker deltagere

Men for å arrangere et norgesmesterskap må man ha deltagere og Dale Aas er i full sving med rekrutteringen.

– Først vil jeg oppfordre alle unge under 25 år til å melde seg på dette mesterskapet. Alle som er under utdanning som baker eller konditor, eller som jobber som baker eller konditor, kan delta. Jeg besøker jo som fagansvarlig i BKO mange skoler rundt om i landet og skal i perioden fremover informere elevene om mulighetene som ligger i å delta i denne konkurransen. I BKO har vi jo også en god del lærlinger i drift rundt om, og jeg prøver også å verve disse til å stille.

Samme systemer som i Nordisk

Det blir også samme konkurransegruppe som under Nordisk mesterskap. Gruppen består av Kjetil Dale Aas, samt Gunnar Solberg på baker og Ann Jeanett Paterson på konditor. Unibak er også med og skal yte teknisk hjelp . Det som nå mangler er en sponsoransvarlig.

– Vi legger opp til samme systemer som under Nordisk i fjor høst, så dette blir en skikkelig konkurranse. Men vi er på leit etter en person som kan håndtere sponsordelen og jeg vil gjerne at de som måtte være interesserte tar kontakt, sier Kjetil Dale Aas.

– Bra at det skal arrangeres NM for unge bakere og konditorer, men hva med seniorklassen?

– Vi har rett og slett ikke kapasitet til å arrangere NM for både junior og senior samme år, derfor venter vi med senior-klassen. Men vi satser på at dette blir en realitet i 2021, sier Dale Aas.

Powered by Labrador CMS