Monica Nässelqvist (t.v) og Mona Gulsvik har planer om et kombinert håndverksbakeri og idéhus for interiør i dette bygget, som ligger i sentrum av Nesbyen og i dag huser en bilforretning.

Søker baker til en fremtidig attraksjon

Mona Gulsvik og Monica Nässelqvist tror en blanding mellom bakeri og idéhus for interiør vil slå an i Nesbyen.

Publisert Sist oppdatert

Bakeren som får jobben her, vil i stor grad få være med på å utforme bakeriet sitt selv.

Fjellområdene i Nes kommune har hatt en sterk utvikling de siste årene, med satsing på blant annet langrennsløyper, alpinsenter og sykkelstier. Dette har gitt stor tilstrømming av nye hyttefolk til området. I Nesbyen, som er kommunens sentrum, har det imidlertid ikke vært noen særlig fornyelse på nærmere 20 år. Det ønsker kommunestyret nå å gjøre noe med, og derfor er prosjektet «Nesfjella til sentrum» satt i gang.

Så langt har prosjektet resultert i konkrete planer for en ny spektakulær sykkelløype fra fjellet og ned til sentrum, samt et bakeri plassert i nærheten av der løypa ender. Bakeriet har de to damene Mona Gulsvik og Monica Nässelqvist tatt initiativ til å gjøre noe med. De har nå store planer om å åpne en kombinasjon av bakeri og idéhus for interiør midt i sentrum av Nesbyen i løpet av neste år.

— Vi driver allerede et selskap som bistår hytte- og boligselgere i Hallingdal med styling av bolig før salg, og vi har stor tro på at en kombinasjon av interiør og bakeri vil slå an i Nesbyen. Det settes opp mellom 80 og 100 nye hytter i Nesfjellet hvert år, og vi vet at hyttefolket er interessert i både innredning og bakervarer, sier Gulsvik.

De to boligstylistene er selv ivrige bakeentusiaster.

— Det skal vi ikke legge skjul på! Og vi mener at et bakeri kan bety veldig mye for et lokalsamfunn. Her i Nesbyen har det ikke vært noe bakeri på over 30 år, forteller Gulsvik.

Støtte til forsprosjekt

Men nå ser det altså ut til at Nesbyen snart vil få et bakeri igjen. Gulsvik og Nässelqvist har funnet et perfekt lokale i sentrum, og de har fått støtte fra Innovasjon Norge til å gjennomføre et forprosjekt.

— Innovasjon Norge er enig med oss i at et bakeri kan være en viktig motor for utviklingen av Nesbyen. Forprosjektet skal blant annet kartlegge investeringsbehovet. Vi vil også få med oss et arkitektfirma til å se på hvordan innredningen med kombinert bakeri og interiørbutikk kan løses. Nå trenger vi bare en baker som kunne tenke seg å være med på dette, sier Gulsvik.

Hun forklarer at de er på jakt etter en dyktig håndverksbaker som vil bake med surdeig og bruke gode, rene råvarer.

— Bakeren som får jobben her, vil i stor grad få være med på å utforme bakeriet sitt selv. Dette er en veldig fin mulighet for en håndverksbaker som kunne tenke seg å skape noe eget. Vedkommende trenger ikke å være interessert i interiør, for den delen ønsker vi å ta oss av. Men vi vil gjerne ha bakeren med allerede i forprosjektet. Jeg tenker at det må være spennende å få være med og bestemme utformingen av egen fremtidig arbeidsplass, sier Gulsvik.

Optimal beliggenhet

Remi Goulignac, som blant annet er kjent for å ha startet United Bakeries, er også med som ambassadør og rådgiver for bakeriet i ressursgruppen for prosjektet «Nesfjella til sentrum».

— Remi har selv hytte i Nesfjellet, og han har vært veldig tydelig på at beliggenheten til lokalet vi har valgt er optimal, forteller Gulsvik.

Bygget ligger midt i sentrum av Nesbyen med tre matbutikker i umiddelbar nærhet. Derfor er det et sted lokalbefolkningen kjører forbi titt og ofte. Og siden Nesbyen ligger på hovedferdselsåren mellom Oslo og Bergen, kjører det i tillegg mange turister og andre reisende forbi.

— Dette danner et godt grunnlag for bakeriet, sier Gulsvik, som understreker at målet er å skape et bakeri som ikke bare skal by på bakervarer, men også opplevelser.

— Det skal ikke bare være et vanlig bakeri. Målet er at det skal bli en attraksjon som folk reiser langt for å komme til.

— Slik som Bakeriet i Lom?

— Bakeriet i Lom er en viktig inspirasjonskilde for oss, og vi har selv kjørt mange lange omveier for å få en tur innom der. Men selv om vi også ønsker å skape en attraksjon, vil nok utformingen av bakeriet i Nesbyen bli forskjellig fra Bakeriet i Lom og andre bakerier vi er inspirert av. Vi er også faste gjester hos Highland Bakeri på Geilo, og vi har et studiebesøk til Bakeriet på Røros i planene, forteller Gulsvik.

Vurderer crowdfunding

Hun regner med at forprosjektet vil ta cirka tre måneder å gjennomføre, og håper å komme i gang med det etter sommeren. Deretter starter jobben med å skaffe investorer.

— I etterkant av forprosjektet vil vi lage en presentasjon av totalkonseptet, slik at mulige investorer kan se potensialet i prosjektet. Det er ingen tvil om at hytteeierne er vår største heiagjeng, så kanskje finner vi noen investorer blant dem. Innovasjon Norge har vist interesse for å bli med videre også etter forprosjektet, og vi regner med at Nes kommune vil bidra med en god del. Vi kommer til å åpne for både store og små investorer. Type crowdfunding kan være aktuelt.

Gulsvik presiserer at bakeren også må være villig til å investere i prosjektet selv.

— Til gjengjeld kan han eller hun altså forvente at både kommunen, Innovasjon Norge, lokalt næringsliv og andre interessenter vil støtte opp om bakeriet på alle måter, også økonomisk. Her kommer bakeren på mange måter til et dekket bord, sier hun.

I tillegg til at hytteeierne er en stor heiagjeng, er de fastboende i Nesbyen også veldig entusiastiske til bakeriplanene.

— Dette må dere få til, vi skal støtte dere og vi skal komme og kjøpe boller, er tilbakemeldingene vi får. Det er klart at et bakeri vil være utrolig viktig for et lite sted som Nesbyen, sier Mona Gulsvik, som sammen med Monica Nässelqvist inviterer seriøse interessenter på besøk til Nesbyen.

— Da kan vi vise frem lokalene, presentere prosjektet i detalj, og ikke minst, vise potensialet som ligger i Nes!

Powered by Labrador CMS