På SMAK 2017 ble det arrangert NM i pizza. Nå trekker BFSN seg ut av samarbeidet om SMAK, og vil lage sin egen messe.

SMAK-messen i endring

Messen, som er Nordens ledende møteplass for alle innen mat- og drikkebransjen, og som har hatt mange utstillere fra baker- og konditorbransjen, endrer nå navn og eierstruktur.

Publisert

– Vi synes det er veldig leit at SMAK-konseptet, som vi har lagt så mye arbeid i, nå kun er historie.

SMAK-messen har vært et samarbeid mellom NHO Reiseliv, BFSN Storkjøkkenleverandørene og Norges Varemesse, frem til nå. Men partene kommer ikke til enighet om rammene for neste SMAK i 2023, og dermed blir det ikke SMAK-messe, som vi kjenner den, fremover.

Eierskapet til navnet «SMAK» er delt mellom de tre partene, og når BFSN forsvinner ut, må navnet endres. Det er ennå ikke klart hva nytt navn blir, men det er to år til neste messe, dermed har arrangørene god tid.

Blir ikke enig

– Vi har i lengre tid forsøkt å bli enige med BFSN om en ny avtale for neste SMAK, hvor BFSN har via sitt medlemsnettverk bidratt med 34 av totalt 440 utstillere på SMAK 2020. Vi registrerer nå at de ønsker å bryte ut av samarbeidet og heller konsentrere seg om å utvikle et eget arrangement. Vi takker derfor for samarbeidet og ønsker BFSN lykke til videre, sier Liv Kindem, kommersiell direktør ved Norges Varemesse i en pressemelding.

Norges Varemesse og NHO Reiseliv viderefører samarbeidet rundt messekonseptet, og legger nå planer for neste messe i mars 2023.

Messen fortsetter uten BFSN

– Vi har samarbeidet godt med NHO Reiseliv i mange år. Nå som vi skal videreutvikle SMAK-messen med nytt navn og mer spennende innhold så kunne vi ikke hatt en bedre medspiller. Sammen med NHO Reiseliv og gjerne også andre partnere skal vi løfte neste arrangement til nye høyder, sier Kindem.

Også BFSN Storkjøkkenleverandørene har sendt ut en pressemelding i forbindelse med oppløsningen av samarbeidet. De to partene er ikke helt samstemt om hvem som ikke ønsker å fortsette forholdet.

«SMAK–messen har siden 2009 vært et samarbeid og sameie mellom Norges Varemesse, NHO-Reiseliv og BFSN Storkjøkkenleverandørene. Etter historiens beste messe SMAK 2020, har Norges Varemesse valgt å si opp avtalene og alt videre samarbeid med bransjeforeningen BFSN», skriver foreningen i en pressemelding.

Planlegger egen messe

BFSN Storkjøkkenleverandørene planlegger nå sin egen messe, hvor det vil være naturlig at også flere leverandører fra baker- og konditorbransjen deltar.

Daglig leder i BFSN, Joe Harald Strand utdyper;

– Vi synes det er veldig leit at SMAK-konseptet som vi har lagt så mye arbeid i, nå kun er historie. Av og til er det jo faktisk slik at det kan bidra til en positiv utvikling å bli satt i en slik situasjon, der man må finne nye løsninger og nye samarbeidspartnere. I vårt tilfelle ser dette ut til å ende opp med et bedre resultat og en positiv utvikling for messen, som bransjen selv i større grad har regien på, forteller Strand.

Detaljer i februar

– Når det gjelder vårt nye messekonsept, så jobber vi akkurat nå ganske hardt med å ferdigstille konseptet for lansering og publisering.

Strand tror har kan dele flere detaljer om den nye messen allerede i februar.

– Vi kommer jo selvfølgelig til å bygge videre på noen del av de suksesskriteriene som tidligere var en del av SMAK. Jeg vil absolutt mene at dette blir en interessant markedsplass også for baker- og konditorbransjen. Det ligger en ambisjon om å redusere kostnadsbildet for utstillerne i vårt nye messekonsept, uten at dette skal år utover kvaliteten på arrangementet. Vi ønsker spesielt å legge til rette for at enda flere i bransjen får muligheten til å delta, særlig mindre bedrifter og sammenslutninger der kostnadene for utstillerne er en avgjørende faktor for å delta, sier Strand.

Powered by Labrador CMS