Opplysningskontoret for brød og korn inviterte politikere og pressen for å markere Verdens brøddag 16. oktober, samt oppstarten av årets siste kampanjeperiode for Brød virker. Markeringen fant sted rett utenfor Stortinget onsdag.

– De fleste vet at korn og grove kornprodukter er bra for helsen, men fortsatt er det mange som ikke vet hvor klimavennlig det er å spise brød. Kornproduksjonen gir et veldig lavt klima avtrykk. Velger du å spise brød, er du klimasmart! Det sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Anne på Landet

Korn utgjør hele 46 prosent av den totale energitilførselen i det globale kostholdet, og er den eneste matproduksjonen med nok vekstpotensial til å kunne fø en raskt voksende verdensbefolkning, påpekte Nordbø.

Anne på Landet, en bedrift som fokuserer på kafédrift med lokale matvarer, var på plass med matvognen sin. På disken sto det et godt utvalg av sunne, hjemmelagede brødblingser; speltbrød med makrellrøre, pyntet med rødbeter, dill og salat og grytebakte landbrød med viltfilet og hjemmelaget ripsgele. En fryd for øyet og ganen!

Gjenbruk av brød som ikke er dagsfersk ble vektlagt under markeringen.

– Målet er å bekjempe matsvinn. Brød som ikke lenger er helt fersk kan brukes til varme smørbrød, for eksempel skogssopp smørbrød, krutonger eller det kan erstatte krokan i hjemmelaget is. Mulighetene er mange! sier Anne Gravingen, gründer av Anne på Landet.

Her finner du oppskrifter

 

Framsnakking har effekt

Etter en lang periode med fokus på en lite brødvennlig lavkarbo diett, har trenden snudd.

– Bransjen har virkelig tatt et felles tak i forhold til å fortelle om alle de gode, positive egenskapene ved brød. Korn og brød inneholder mange gode næringsstoffer, både på kort og lang sikt. I et globalt perspektiv gir produksjonen et lavt klimaavtrykk. Kornavlingene kan fø hele verden – i en tid med en voksende verdens befolkning er dette utrolig viktig!

Mat- og landbruksminister Jon Georg Dale besøkte matvognen utenfor Stortinget for å markere begivenheten. Han kan fortelle om gode kornavlinger i høst. Dette er godt nytt for Opplysningskontoret for brød og korn og hele bransjen.

– Utfordringen med kornproduksjon kan være klima og værforhold i kritiske faser av vekstsesongen. Gode, norske kornavlinger er bra! sier Nordbø

Dale ga følgende enkle, men effektive, råd til folk flest:

– Planlegg innkjøpene for å hindre matsvinn. Kast ikke mat, brød kan gjenbrukes lett i nye retter!