Silje Blomsø i Harstadbotn Bakeri & Konditori er mektig lei av at aktører snakker negativt om sine konkurrenter i stedet for å fremsnakke sine egne produkter.

– Slutt å snakke negativt om konkurrentene!

Silje Blomsø i Harstadbotn Bakeri & Konditori er mektig lei av at aktører snakker negativt om sine konkurrenter i stedet for å fremsnakke sine egne produkter. – Dette bidrar til å svekke omdømmet til hele bransjen, mener Blomsø.

Publisert Sist oppdatert

Vi må fremsnakke baker- og konditorfaget og gjøre oss attraktive som bransje for ungdommene som skal velge yrkesfag.

Blomsø er daglig leder i Harstad-bakeriet. Nå tar hun bladet fra munnen og etterlyser en diskusjon i bransjen der det gis rom for alle. Hun synes slett ikke det er greit at spesielt en del mindre bakerier snakker negativt om de større.

– Vi har lenge hatt en diskusjon på huset om hvor grensen går for ekte håndverk. Det må være plass til både store og små i denne bransjen og det må aksepteres at bakeriene har ulike produksjonsmetoder avhengig av deres størrelse og volum. Jeg er opptatt av at det skal være spillerom for alle.

– Skaper negativt omdømme

– Vi har flere ganger sett at små bakerier snakker negativt om større bakerier, om masseproduksjon, bakehjelpemidler og av og til også bruk av maskiner. Hvorfor kan man ikke bare fremsnakke egne produkters fortreffelighet? Man trenger da ikke fremheve egne produkter ved å snakke negativt om andre. Det skaper et negativt omdømme for bransjen og er helt unødvendig.

– Alle må være stolte av å jobbe i denne bransjen. Vi må ivareta alle. En baker eller konditor må være like stolt av å jobbe i et håndverksbakeri som å jobbe i et industribakeri. Det er viktig å se helheten i bransjen. Og selvsagt er det sunt med konkurranse, men som bransje må vi samarbeide og det bør være aksept for at produkter lages på ulike måter avhengig både av bakeriets størrelse og i hvilket marked man opererer i.

Etterlyser en debatt

Harstadbotn Bakeri & Konditori er sertifisert håndverksbakeri fra BKLF, og tilfredsstiller dermed kravene bransjeorganisasjonen legger til grunn for hva er som er et håndverksbakeri. Samtidig er bakeriet mellomstort som gjør at de i tillegg til håndarbeid også bruker litt maskiner i deler av produksjonen.

– Vi er litt begge deler. Og mye av min frustrasjon bunner nok i akkurat det. Vi lager mye for hånd, men har også hjelp av maskiner i deler av vår produksjon. Derfor ser vi kanskje dette fra begge verdener, men vi er opptatt at vi sammen må bygge en god bransje. Jeg er redd for at det skal bli håndverk mot industri eller små mot de mellomstore. Bransjen har ingenting å tjene på å lage en slik intern «krig».

– Det gjelder vel som ellers at man bør tenke seg om hva man poster i sosiale medier. Jeg tenker at det er god praksis å fremsnakke og markedsføre sine egne produkter og sin egen bedrift, i stedet for å skrive negativt om andres produkter. Vi ruller ut 1000 donuts for hånd, men andre bruker ferdigkjøpte. Det er helt greit, og må være lovt. Det er viktig å fortelle sin suksesshistorie, og ikke rakke ned på andre.

– Jeg etterlyser en debatt om hva bransjens skal være og at det bør være plass til alle. Vi må fremsnakke baker- og konditorfaget og gjøre oss attraktive som bransje for ungdommene som skal velge yrkesfag. Det er kjempeviktig å rekruttere til bransjen nå! Ungdommene må med glede kunne velge både håndverk og industri og være stolte av å være en del av vår bransje, sier Silje Blomsø og understreker at alle deler av bransjen er like viktig.

Powered by Labrador CMS