Matskattstipendet, som Meny har delt ut siden 2015, skal sikre at lokalmatprodusenter og matgründere har økonomi til å realisere nye produktidéer og produksjonsmetoder. I prispotten ligger 500 000 kroner, som fordeles på en hovedvinner og eventuelt en eller flere delvinnere. I fjor vant Ek Gårdskjøkken med søknad om å utvikle nye produkter av egg.

Sjokolade i toppen

Seks av 450 lokalmatprodusenter har nå nådd gjennom nåløyet som finalister i Menys Matskattstipend 2021. Kandidatene brenner for godt håndverk, lokale råvarer, høy kvalitet og produktutvikling. Juryen, bestående av blan0t annet landbruk- og matminister Olaug Bollestad, offentliggjør vinnerne til høsten.

Blant finalistene er Jentene på tunet i Selbu. Bedriften vant tidligere i år den prestisjetunge Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2020. Nå er de igjen å finne blant finalistene. Denne gangen i Menys Matskattstipend 2021.

Jentene på tunet holder til på en gård i Selbu i Trøndelag og består av et ektepar som startet med sjokoladeproduksjon i det små i 2016. På gården er det nå sjokoladeproduksjon, café og gårdsbutikk. Jentene på tunet leverer i dag til 500 forhandlere og er kjent for sin premium kvalitet, bruk av gode råvarer og godt norsk håndverk, noe som har ført til priser både i Norge og internasjonalt.

Målet nå er å fortsette reisen med å utvikle norsk premiumsjokolade – med suksess i Norge og internasjonalt. I denne målsetningen ligger utvikling av nye produkter.

De andre finalistene

De andre finalistene er drikkeprodusenten Balholm, pølsemakeren Metervare, to ysterier; Stavanger Ysteri og Thorbjørnrud Ysteri og Galåvolden Gård som lager egg- og melkeprodukter.

Stor vekst i lokalmat

Matskattstipendet, som MENY har delt ut siden 2015, skal sikre at lokalmatprodusenter og matgründere har økonomi til å realisere nye produktidéer og produksjonsmetoder. I prispotten ligger 500 000 kroner, som fordeles på en hovedvinner og eventuelt en eller flere delvinnere. I fjor vant Ek Gårdskjøkken med søknad om å utvikle nye produkter av egg.

– I 10 år har vi i Meny jaktet på norske matskatter som gjør utvalget mer unikt og spennende for våre kunder. Vår satsing på lokalmat handler også om å ta vare på matlidenskapen, bygge norsk matkultur og ivareta lokale arbeidsplasser, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Norske forbrukere blir stadig mer bevisste på hvor maten kommer fra – en trend som forsterket seg med korona.

– I fjor solgte vi lokalmat for 1,2 milliarder kroner. Kundene ønsker å kjøpe norske varer med tydelig identitet og en lokal historie. Denne trenden er sterk og gir plass til stadig flere aktører. Eksempelvis har vårt utvalg av norske gårdsoster, spesialpølser og lokale drikkevarianter innen eple, cider og alkoholfritt skutt i været de siste årene, sier Kjuus. Kjeden har hadde i fjor 16 prosent vekst i salget av lokalmat, mens den er på hele 19 prosent så langt i år.