CMB 2016
CMB 2016

Sjekket nivået til VM-satsingen

Bakerlandslagets mål er å delta i VM i 2020. I helgen var de på plass på Europain og verdensmesterskapet for å se hvor nivået ligger. – Faglig innen rekkevidde, sier trener André Løvaas.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må øke treningsmengden. Vi må kunne gjøre våre prestasjoner i blinde under konkurransene, sier André Løvaas.

Vi treffer Gunnar Bakke, André Løvaas og Amund Skrutvold i konkurranseområdet for VM i baking på årets Europain-messe i Paris. Her er de for å se på nivået de må prestere på for å komme til VM 2020, som er det store målet som det nå jobbes mot

Mulig

– Dette er mye jobb, men fullt ut mulig. Med den gjengen vi har nå, så greier vi å levere på dette nivået, sier trener André Løvaas.
– Men en kvalifisering til VM inneholder mye mer enn bare å lage produktene. Vi er førstereisgutter og har en lang vei å gå. Ikke minst handler det om å bygge en kultur i faget og forstå hva dette dreier seg om. Vi må begynne å lære å kjenne systemet og kulturen på dette nivået, sier Amund Skutvold.

Må vinne Nordisk

– Hva er løpet videre nå?
– Kvalifiseringen er i 2019. For å være med der må det norske bakerlandslaget vinne Nordisk. De må frem til da bygge sin egen CV. For det å komme til VM handler om å en invitasjon til å delta. Dette er ingen quickfix. Laget må bli lagt merke til og vise til resultater. Som et resultat av det, vil de kunne få denne invitasjonen til å delta. Og for å få invitasjonen er de avhengige av å vinne Nordisk.

Fra før er laget grossist i andreplasser i Nordisk. Nå må gullet på plass. Sverige kommer til å gå oss knivskarp konkurranse. De har nemlig som mål å vinne det VM’et vi har mål om å kvalifisere oss til.

Det koreanske laget leverte svært godt på konkurransen i 2016.
Det koreanske laget leverte svært godt på konkurransen i 2016.

Bygge kunnskap

– Det er tre konkurranser i Nordisk frem til kvalifiseringen i 2019, så vi har skudd for å treffe blinken, men vi har ikke ekstraskudd. Det å komme til VM vil være en stor milepæl for Norge. Plasseringen betyr mindre. Vi må begynne å delta i VM for å bygge kunnskap om dette. Så vil det nok ta noen år for vi mestrer dette og kan begynne å ha mål til plasseringer, men det vi har sett her på produktsiden skremmer oss ikke. Dette er fullt ut mulig, sier en Løvaas som nylig har tatt fatt på oppgaven som trener og som er topp motivert til å føre Norge til arenaen der verdens beste bakere møtes til kamp.
For å få til denne satsingen trenger bakerlandslaget både de menneskeligste ressursene, men også de økonomiske.

Det var tøff konkurranse på Coupe du Monde de la Boulangerie.
Det var tøff konkurranse på Coupe du Monde de la Boulangerie.

Større verdi

– Vi må gjøre landslaget vårt attraktivt. Bedriftene må forstå verdien av å ha ansatte som er medlemmer på landslaget, I en hard kamp om kundene tror vi det å ha en landslagsbaker i bedriften kan ha en betydelig markedsmessig verdi for bedriften. Flere av bedriftene som har ansatte på landslagene har begynt å se disse mulighetene og bruker dette aktivt. Fremover vil vi jobbe for at verdien av dette skal bli større. Se bare hvordan Tavera Brillo i Stockholm har utnyttet at Håkan Johansson ble verdensmester i brød, sier Gunnar Bakke i BKLF.

Startskuddet har gått

– Vi må øke treningsmengden. Vi må kunne gjøre våre prestasjoner i blinde under konkurransene. Dette er toppidrett. Og jobben startet for en uke siden. Vi har et motivert lag. Første avsjekk er NM, så har vi tre nordiske mesterskap frem til kvalifiseringen i 2019. Nå er vi i gang, sier Løvaas.

Bilde fra la Coupe du Monde de la Boulangerie 2016.
Bilde fra la Coupe du Monde de la Boulangerie 2016.
Powered by Labrador CMS