Hvit sjokolade med lakris er signaturproduktet til enmannssjokoladeprodusenten i Arendal.

Ser sjokolade i svart og hvitt

Kundene kjører en time for å kjøpe et par hundre gram sjokolade. Svein Arne Sandbo sverger til hvit sjokolade fra Italia som råvare, gjerne med usaltet rålakris.

Publisert

De fleste i Norge bruker belgisk eller fransk sjokolade. Jeg bruker italiensk.

Folk er utrolig flinke til å handle og støtte opp om lokale produsenter, sier Sandbo. Han er utdannet baker, men da han skulle starte opp for seg selv, valgte han sjokolade.

To i byen

– Det var uaktuelt å starte bakeri, for der er det alle de store aktørene, men alle liker jo sjokolade. Jeg begynte litt forsiktig, men det viste seg at det var marked for det selv om vi allerede har en stor produsent i byen, sier Svein Arne Sandbo.

Han har arbeidet for Heimdal Chokolade tidligere. I Arendal Konfekt & Sjokolade lager han litt andre produkter – der Heimdal spesialiserer seg på nougat og marsipan, lager Sandbo trøfler. I fjor tredoblet han omsetningen. – Folk reiser ikke så mye, så kanskje de bruker mer penger på kos og reiser innenlands, tror han.

Arendal Konfekt & Sjokolade prøver stadig nye biter.
Arendal Konfekt & Sjokolade prøver stadig nye biter.

Salget går først og fremst gjennom Reko-ringen i Kristiansand og Arendal. – Jeg har levert til noen butikker, også, og før koronaen var det litt messer. Men nå er det mest Reko-ringen. Annenhver uke i Kristiansand og Arendal. Det er veldig greit, for folk legger inn bestillinger på Facebook, så gir jeg bare tilbakemelding og takker for bestillingen, og så henter de. De fleste forhåndsbetaler, beskriver Sandbo.

Hvit sjokolade med lakris

Han lager mange forskjellige håndlagde trøfler og plater, men han er blitt ekstra kjent for den hvite sjokoladen med lakris.

– Folk kommer helt fra Kristiansand og kjøper en halvkilo eller 200 gram av den, sier han og forklarer populariteten med råvarene som han har valgt:

– De fleste i Norge bruker belgisk eller fransk sjokolade. Jeg bruker italiensk. Jeg har alltid likt å skille meg ut, og den sjokoladen synes jeg er veldig god. Den hvite sjokoladen er noe av det beste jeg har smakt av hvit sjokolade. Kjøper du det på butikken, smaker det mest sukker. Med ekte hvit sjokolade kjenner du forskjellen, sier han og snakker om hvordan sjokoladen må tempereres på riktig måte for at det skal bli bra.

Håndverk selger godt i sør.
Håndverk selger godt i sør.

Stadig nye varianter

Appelsinsnitter med mørk sjokolade.
Appelsinsnitter med mørk sjokolade.

– Sjokolade er veldig spennende. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser på hva du kan lage ut av fløte, trøfler og sånne ting. Jeg laget nye varianter stadig vekk, sier han.

Siste nytt er kanskje kjent i Sverige og Finland, men mer uvanlig i Norge: Han har laget noen forsøksbiter med lakris og marsipan.

– De fleste liker det. Lakrisen jeg bruker, er usaltet rålakris. Den er ikke tilsatt salt slik som vanlig lakris, forklarer han.

Men salt kan også ha sin plass i god sjokolade:

– Jeg lager også sjokoladeplater med salt, understreker Svein Arne Sandbo.

Svein Arne Sandbo valgte konfekt i stedet for bakeri da han bestemte seg for å begynne for seg selv.
Svein Arne Sandbo valgte konfekt i stedet for bakeri da han bestemte seg for å begynne for seg selv.
Powered by Labrador CMS