I 2019 vant Jared Chuah den nordiske delfinalen i Valrhona C3.

Selvlært norsk konditor til sjokolade-VM

Til sommeren arrangeres Valrhona C3, også kalt VM i sjokolade. En norsk konditor som til daglig jobber i Festningen Restaurant i Oslo, er Skandinavias representant.

Publisert Sist oppdatert

Nivået I VM er høyt, konditorene som deltar er forskjellige i bakgrunn og stil, men jeg tror jeg har en sjanse til å vinne.

Valrhona C3 (chocolate chef competition), er en konkurranse arrangert av Valrhona, som skal kåre verdens fremste konditor innen sjokoladekunst. I konkurransen lages det ikke sjokolade- eller sukkerskulptur, men tallerkendessert, og enten bonbons eller petits fours, avhengig av konkurransens tema.

Først europeisk kvalifisering

Råvarene er forskjellig sjokolade fra Valrhona, og det skal lages en unik dessert basert på den aktuelle sjokoladen man får til rådighet. Deltagerne er i all hovedsak restaurant-konditorer.

I VM er det vinnerne av regionskonkurransene rundt om i verden, som skal møtes til dyst.

For å delta i regionskonkurransen, i Jareds tilfelle i Paris, måtte han sende inn bilder og tekst på dessert og petits fours, laget på en forhåndsbestemt Valrhona-sjokolade.

– Innleveringen må inneholde oppskrift trinn for trinn, bilde av hvert trinn, ingrediensvekt, konseptet / historien om kreasjonene dine. Dette blir så nøye evaluert av en dommergruppe bestående av velrenommerte konditorer utnevnt av Valrhona. Man får poeng basert på produktet og hvor nøyaktig deltakerne presenterer oppskriften på papir. Og på denne bakgrunnen fikk jeg delta den europeiske kvalifiseringen i fjor høst, som jo gikk bra, sier Jared til Bakeri.net.

Med desserten Maria vant Jared EM i Paris. Desserten er inspirert av orkanen Maria som traff Karibien for noen år siden. Den består av Bahibe sjokolade: mousse, gele, cremeux og ganache. Strøss er laget av stekt bahibssjokolade og sesam. Også svart sesam og bambus kullis og kalk- og romskum. Bordservering med en parfymespray av brent kakaosnitte tilsatt dominikansk rom.
Med desserten Maria vant Jared EM i Paris. Desserten er inspirert av orkanen Maria som traff Karibien for noen år siden. Den består av Bahibe sjokolade: mousse, gele, cremeux og ganache. Strøss er laget av stekt bahibssjokolade og sesam. Også svart sesam og bambus kullis og kalk- og romskum. Bordservering med en parfymespray av brent kakaosnitte tilsatt dominikansk rom.

Håper på seier i VM

Jared Chuah vant den europeiske kvalifiseringen mot kandidater fra Finland, Sverige og Danmark og ble dermed Skandinavias deltager i VM. Lignende kvalifiseringsrunder er avholdt i de andre regionene i verden og slik er nå åtte deltagere klare for finalen i Valrhona C3, som avholdes i Singapore i juli i forbindelse med Asian Pastry Week.

– Denne konkurransen ønsker jeg veldig å vinne. Nivået I VM er høyt, konditorene som deltar er forskjellige i bakgrunn og stil, men jeg tror jeg har en sjanse til å vinne. Hvis jeg ikke tror jeg kan vinne, hva er vitsen med å delta da?

Seriøs treningsmengde

Jared legger in 6-10 timers trening hver uke frem mot konkurransen. Annenhver søndag tar han full gjennomkjøring av VM-programmet, og han skal øke frekvensen nærmere konkurransestart.

– I VM er temaet Grand Cru Single Origin ‘Tulakalum’ 75 % mørk sjokolade fra Belize. Vi skal lage 16 identiske desserter og 16 identiske Afternoon Tea-desserter basert på denne sjokoladen. Afternoon Tea-dessertene skal også inneholde te fra high-end produsenten TWG. På toppen av dette må vi lage 30 sjokolade bonbons basert på Valrhona 66% Hazelnut Praline. Alt må være ferdig på 6 timer, forteller Jared.

Petit four fra EM laget av Jared; Basert på en lett bahibe sjokolade og peanøtt ganache, med røstet bananpuré, trukket med bahibe, kripy karamell og peanøtt pralinerglaze.
Petit four fra EM laget av Jared; Basert på en lett bahibe sjokolade og peanøtt ganache, med røstet bananpuré, trukket med bahibe, kripy karamell og peanøtt pralinerglaze.

Utdannet kokk

Jared Chuah, opprinnelig fra Malaysia og utdannet kokk, er til daglig ansatt som sjefskonditor for Festningen Restaurant, en restaurant i Fursetgruppen. Jared flyttet til Norge i 2010 og jobbet før dette en årrekke i London. Han er selvlært konditor og har jobbet under flere dyktige konditorsjefer. Foruten jobben i Festningen Restaurant, har han også menyutvikling for restauranten Ling Ling på Aker Brygge og er innom flere av de andre restaurantene i Fursetgruppen ved behov.

I utgangspunktet skulle VM avholdes i mars, men arrangøren av Asian Pastry Week bestemte seg i forrige uke for å utsette hele arrangementet i forbindelse med utbruddet av coronaviruset. Jared har de siste ukene vært hyppig i London for å trene mot VM, men får nå litt bedre tid på seg.

 

Følg Jared på instagram for mer flotte desserter og for å følge han på veien mot VM.

Powered by Labrador CMS