Ekte og elegant: Kjersti Flatås' croissanter er laget for hånd, helt fra bunnen av.

Satser på å leve av ekte croissanter

Kjersti Flatås har sagt opp jobben sin for å starte et croissantbakeri.

Publisert Sist oppdatert

Jeg skal lage croissanter på den ekte måten, helt fra bunnen av.

Kjersti Flatås elsker croissanter. Gode croissanter. Men hun synes det er vanskelig å få tak i ordentlig gode croissanter i Norge generelt, og spesielt i Trøndelag, der hun bor. Derfor har hun bestemt seg for å starte sitt eget croissantbakeri hjemme på gården i Melhus.

— Croissanter er det beste jeg vet. Og når jeg ikke fikk tak i gode croissanter, fant jeg ut at jeg måtte lage dem selv. Jeg skal lage croissanter på den ekte måten, helt fra bunnen av. Det er det jo ikke så mange bakerier i Norge som gjør, dessverre, sier hun.

Flatås er utdannet kokk og bioingeniør. For tiden jobber hun ved St. Olavs Hospital i Trondheim i en 80 prosents stilling, samtidig som hun altså er i ferd med å starte sitt eget bakeri.

En uke i Paris

Kjersti Flatås starter croissantbakeriet Moulangerie hjemme på gården sin i Melhus til høsten.
Kjersti Flatås starter croissantbakeriet Moulangerie hjemme på gården sin i Melhus til høsten.

Flatås forteller at hun ble inspirert av en australsk dame som gikk fra å drive med Formel 1 til å starte croissantbakeriet Lune Croissanterie. Og en dag leste hun om et håndverksbakeri i Paris som er spesielt kjent for sine gode croissanter.

— Da sendte jeg rett og slett en mail til dem. Jeg spurte om jeg kunne få komme ned og lære av dem, og det tok ikke lang tid før jeg fikk svar: Det var bare å komme, men jeg måtte sette av minst en uke siden bare det å lage deigen tar to dager, forteller hun.

Flatås satte av en uke i januar i år, der hun var med på arbeidet i Boulangerie-Pâtisserie Schou i Paris fra klokken fem hver morgen.

— Jeg var der og observerte og bakte sammen med dem. Det var veldig artig. Ingen av bakerne snakker engelsk, og jeg snakker ikke fransk. Det ble derfor mye gestikulering. Han som eier bakeriet snakker derimot engelsk, og han skal komme hit og hjelpe meg i forbindelse med oppstarten til høsten.

Omfattende prosess

I løpet av oppholdet hos Boulangerie-Pâtisserie Schou lærte hun blant annet hvor viktig det er at alle trinn i prosessen går helt etter planen.

— Hele prosessen var dessuten enda mer omfattende enn jeg hadde forestilt meg. Det ser jo ganske lett ut, men det er veldig mange vendinger. Og med flere deiger må man virkelig ha kontroll på logistikken, sier Flatås, som selv ser for seg å lage deig tre til fire ganger i uken.

Det var også mens hun var i Paris at ideen til navnet på bakeriet plutselig dukket opp.

— Moulangerie er et ordspill på det franske ordet for bakeri, boulangerie, og Mo gård, der jeg bor og skal drive bakeriet mitt, forklarer Flatås.

Kortreiste råvarer

Hun forteller at investeringene for å starte Moulangerie AS er store, og at hun derfor er veldig glad for at både Innovasjon Norge og Melhus kommune vil støtte prosjektet.

— Fra Innovasjon Norge har jeg vært så heldig å få støtte til blant annet utviklingsarbeid og en mentor. I tillegg bidrar Melhus kommune gjennom sitt næringsfond, sier Flatås, som for tiden er i full gang med prøvebaking.

— En dag i uka farter jeg rundt som en salgssjef med croissantene mine. Jeg drar blant annet innom kafeer og hoteller og hører om de liker dem. Faktisk har jeg fått et par avtaler allerede, sier hun.

Flatås er opptatt av å bruke kortreiste råvarer av høy kvalitet. Melken får hun fersk fra gården til foreldrene, og eggene er også lokale. Men melet er det litt verre med.

— Jeg tester nå ut litt forskjellige meltyper. Croissantbaking krever mel med lite styrke i seg, og det norske melet har som regel mye styrke, sier hun.

Satser for fullt

For at bedriften skal få noen flere ben å stå på, planlegger Flatås og mannen å bygge et selskapslokale i etasjen over bakeriet. Der vil det for eksempel være mulig å arrangere frokostmøter med servering. Ellers ser hun for seg at hun kommer til å ha noen faste dager i uka der det vil være mulig å bestille croissanter – enten for henting eller hjemlevering. I tillegg til klassiske croissanter planlegger hun også å lage noen alternativer, som for eksempel pain au chocolat, mandelcroissanter og grove croissanter.

— Snart skal jeg til Italia for å lære meg å lage grove croissanter av surdeig, forteller Flatås, som altså satser på å åpne Moulangerie i november.

— Nå har jeg akkurat sagt opp den faste jobben min, så om tre måneder satser jeg for fullt på croissantbakeriet. Jeg håper det vil være mulig å leve av dette, sier hun.

 

Powered by Labrador CMS