Storsatsingen Rustikk i Bodø ble åpnet i juli 2015 og stengte dørene for godt 6. mai i år.
Storsatsingen Rustikk i Bodø ble åpnet i juli 2015 og stengte dørene for godt 6. mai i år.

Rustikk i Bodø er konkurs og til salgs

Knappe to år etter åpningen er håndverksbakeriet Rustikk i Bodø konkurs med flere millioner i gjeld. Likevel tror daglig leder og eier Tore Myklevold at prosjektet er «liv laga».

Publisert Sist oppdatert

Nå er det mulig å få en billigere inngangsbillett.

Åpningen av det nye håndverksbakeriet Rustikk i Bodø ble over et halvt år forsinket på grunn av utfordringer knyttet til heisanlegg, ventilasjon og brannsikkerhet. Derfor hadde bakeriet allerede pådradd seg et millionunderskudd da det endelig åpnet i juli 2015.

— I dette prosjektet har det vært stang ut hele veien. Men som eiere har vi gått inn med mer penger fordi vi så en jevn og god salgsutvikling. Den var likevel ikke god nok i forhold til økonomien i selskapet, og vi kom til et punkt hvor det ikke lenger var forretningsmessig ansvarlig å drive videre, forteller daglig leder og medeier Tore Myklevold til Bakeri.net.

Rustikk i Bodø hadde sin siste åpningsdag 6. mai i år, og 9. mai ble det åpnet konkurs i selskapene Rustikk Bodø AS og Rustikk AS. Fristen for å melde inn krav etter konkursene går ut henholdsvis 13. juni og 7. juni, skriver nettavisen Bodø Nu. Derfor vet man foreløpig ikke nøyaktig hvor mye Rustikk skylder kreditorene, men det er ifølge bostyrer Tarjei Breivoll snakk om flere millioner kroner.

Auksjonarius Stig Otto Nilsen har ifølge Bodø Nu fått jobben med å selge bakeriet for å prøve å oppdrive penger til kreditorene på vegne av banken. Nå håper alle parter på at Nilsen finner en kjøper som vil ha alt sammen.

— Det hadde absolutt vært best, for alt ligger til rette for videre drift der, sier Tore Myklevold.

13 har mistet jobben

Rustikk Bodø hadde 13 ansatte, som alle har mistet jobben. Bakeriet var en storsatsing som selskapene Bakeriet Myklevold AS i Narvik og Kringla AS i Svolvær sto bak. Det ble investert over syv millioner kroner i prosjektet, og målet var en omsetning mellom 15 og 20 millioner kroner i året etter to år.

— Det er hard konkurranse i bakerimarkedet i Bodø, men vi trodde vi hadde en god sjanse fordi vi har et annet konsept. Vårt fokus er på kvalitet og ekte håndverk. Vi bruker rene råvarer og ingen tilsetningsstoffer, forteller Myklevold.

Første året omsatte Rustikk Bodø for tre millioner kroner og gikk med 1,9 millioner kroner i minus. Omsetningen økte, men altså ikke nok til å gjøre opp for den tunge starten, som i tillegg til forsinkelser ble preget av stengte veier på grunn av stor byggeaktivitet i Bodø sentrum.

— Jeg har absolutt tro på at prosjektet er «liv laga», og at det er marked for et premium-bakeri i Bodø. Nå er det mulig å få en billigere inngangsbillett, understreker Myklevold.

Ambisjoner om vekst

Selv vil han konsentrere seg om de andre selskapene sine fremover. Bakeriet Myklevold er en familiebedrift som han driver sammen med søsknene sine. Myklevold har i mange år samarbeidet med Kringla AS i Svolvær. Det begynte som et innkjøpssamarbeid og utviklet seg til et samarbeid om flere bakerier i Nord-Norge.

— Det er god fart i de andre selskapene våre. Vi har et velfungerende konsept, og har ambisjoner om å vokse med det i fremtiden. De siste årene har etableringstakten vår vært veldig høy, noe som har sin pris. Men vi har i hvert fall fått mye lærdom, selv om den har vært dyr. Helst vil man jo lære av andres feil, men når det gjelder Rustikk i Bodø har vi dessverre lært av våre egne feil, sier Myklevold.

Han vil ikke røpe alle lærdommene, men sier at en av dem er viktigheten av å være nøye med kontraktssikring og helgardere seg i forhold til store tap i en oppstartsfase.

Powered by Labrador CMS