Orkla kjøper mer bakeri-ingredienser

Gjennom sitt heleide datterselskap Orkla Food Ingredients AS kjøper Orkla både greske Kanakis og svenske Zeelandia.

Publisert

Kjøpet av Zeelandia Sweden AB er strategisk riktig for å styrke Orklas posisjon og produksjonsfasiliteter i våre nordiske hjemmemarkeder.

Orkla har kjøpt majoriteten av aksjene i det greske selskapet Stelios Kanakis Industrial and Commercial S.A, som er markedsledende innen salg og distribusjon av konditori-, bakeri- og iskremingredienser i Hellas.

– Kanakis har en ledende posisjon i våre kjernekategorier, og har i tillegg et bredt nettverk av kunder og leverandører som er velkjente for Orkla Food Ingredients. Selskapet er godt posisjonert i en region som er i god vekst, sier konserndirektør og leder for Orkla Food Ingredients, Johan Clarin, i en pressemelding.

Orkla

  • er en ledende leverandør av merkevarer og konseptløsninger til forbruker-, storhusholdnings- og bakerimarkedet i Norden, Baltikum og utvalgte markeder i Sentral-Europa og India
  • er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo
  • hadde i 2018 en omsetning på 41 mrd. kroner, og hadde ved årsskiftet ca 18.500 ansatte

Kanakis ble etablert i 1985 av Stelios Kanakis, som fremdeles er daglig leder og vil fortsette i samme stilling. Selskapet har 73 ansatte, og hadde en omsetning på 20,2 millioner euro (cirka 197 millioner kroner) i 2018, og et driftsresultat på 3,0 millioner euro (cirka 29 millioner kroner).

Selskapet konsolideres regnskapsmessig med Orkla fra 1. mai 2019.

Får nytt navn

Orkla har også inngått en avtale om kjøp av Zeelandia Sweden AB, som er en leverandør av margarin, vegetabilske oljer og bakeri-ingredienser. Selskapet selger hovedsakelig til bakeindustrien i det svenske markedet, men driver også med noe eksport til Finland, Baltikum og Norge. Etter gjennomføring av transaksjonen vil selskapet endre navn til Credin Sverige AB og inngå i Credin Group.

Johan Clarin er konserndirektør og leder for Orkla Food Ingredients.
Johan Clarin er konserndirektør og leder for Orkla Food Ingredients.

Zeelandia Sweden AB eies i dag av det nederlandske selskapet Koninklijke Zeelandia Groep B.V., som ble etablert i år 1900 av familien Doeleman. Selskapet som overdras har cirka 60 medarbeidere og ledes av Karin Andersson. Virksomhetens hovedkontor og produksjonsfasiliteter ligger i Stenkullen, nær Göteborg.

Styrket i Norden

– Kjøpet av Zeelandia Sweden AB er strategisk riktig for å styrke Orklas posisjon og produksjonsfasiliteter i våre nordiske hjemmemarkeder. Produktporteføljen deres passer godt sammen med Credin Group, sier Johan Clarin.

Zeelandia Sweden AB hadde en omsetning på 22,9 millioner euro (cirka 222,5 millioner kroner) i 2018. Selskapet forventes å bli konsolidert inn i Orklas regnskap i løpet av 2. kvartal 2019.

Partene er blitt enige om å ikke offentliggjøre kjøpesummen. Avtalen er betinget av godkjennelse fra svenske konkurransemyndigheter.

 

Powered by Labrador CMS