Brun mener vi må ha fokus på at hverdagen vil komme tilbake, og at de aller fleste bedrifter vil klare seg over kneika vi er inne i.

– Mange av de små og mellomstore bakeribedriftene vil overleve og de skal tilbake til en hverdag. Men jeg synes myndighetene burde endre taktikk og gi bedriftene lønnstilskudd, slik at de som i dag er permittert kan jobbe og styrke sine arbeidsplasser, frem til vi er normalisert. Å gå uvirksom på dagpenger er det ingen som ønsker, og i bedriftene er det masse arbeid som kan gjøres før vi er tilbake i vanlig produksjon, sier Axel Brun i Baker Brun til Bakeri.net.

Ber NHO om å ta grep

Som styremedlem i NHO mat og drikke, har Brun nå sendt et brev til NHO Mat og Drikke og ber om at de ser på problemstillingen i sitt styremøte 14. mai. Han skriver blant annet;

«I stedet for å være hjemme kunne de arbeide for å utvikle sin egen arbeidsplass, og gjøre den enda bedre enn den var før de gikk ut i permisjon. Det er alltid noe vedlikehold som nesten alle kan gjøre. Nordmenn er verdensmester i å vedlikeholde sitt eget hjem, la de slippe til på arbeidsplassen. Det er alltid mulig å utvikle, utforske, se på andre muligheter nå når man har tid og ro.»

«En spesiell tid krever spesielle tiltak. Danskene har skjønt det, de lar bedriften få lønnstilskudd slik at de kan betale for at de ansatte kan fremdyrke og utvikle sin egen arbeidsplass og få den bedre enn den var når pandemien tar slutt.»

Dansk modell

Brun synes vi skal se mot Danmark og løsningen de har gått for i denne krevende perioden.

– Danskene har valgt en ordning hvor bedrifter får tilskudd for å holde folk på jobb. Da kan vi utnytte tiden til å produktutvikle, gjøre forefallende arbeid eller alt mulig annet som er tidskrevende i en vanlig arbeidssituasjon. Dette kan styrke bedriftene og gjøre dem mer robuste innen vi er tilbake til hverdagen.

– Jeg tar høyde for at de aller fleste som nå er permittert heller vil gå på jobb enn å ikke gjøre noe. Så innser jeg også at det er mer nyansert enn som så. Det er knyttet problemstillinger opp mot lønnstilskuddsordningen også, men jeg mener at i all hovedsak er det vinn-vinn. Og det vil heller ikke koste fellesskapet noe mer penger enn å betale ut dagpenger, sier Brun.

Stort fall

I Baker Brun har omsetningen falt med 60-70 prosent siden koronatiltakene trådte i kraft, og de ansatte er permittert i prosent. Det vil si at alle jobber, men kun i små stillinger.

– Vi har mistet enormt mye omsetning. Vi har mistet all ekstern levering, så vi selger varer i våre to butikker og har litt annen levering, men det er ytterst lite. Men vi kunne hatt stor nytte av lønnstilskudd. Vi har masse vi skulle ha gjort i bakeriet, både praktisk og strategisk. Vi kunne ha møtt hverdagen sterkere hvis vi kunne hatt de ansatte på fulltid i denne perioden. Det tror jeg hadde vært bra for alle, sier Brun.