Markedssjef Stein Erik Brekke og de øvrige hos produsenten Attåtnæring jublende glade for å ha vunnet Årets Inspirasjonspris og dermed tjenester fra Nofima til en verdi av 100.000 kroner. Til høyre prisutdelerne fra Nofima: Administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen og forsker Guro Helgesdotter Rognså.

Ølsprøtt vant innovasjonspris

Produktet Ølsprøtt vant historiens første Innovasjonspris under finalen i Det Norske Måltid.

Publisert Sist oppdatert

Nå skal vi gjøre mesk great again!

Årets innovasjonspris gir vinneren, Attåtnæring fra Trøndelag tjenester fra Nofima til en verdi av 100 000 kroner. Bak selskapet Attåtnæring står Lars Ulseth og Truls Wæraas som eiere. Førstnevnte er også hovedeier i Melhus bakeri og produktet har sitt utspring i bakeriet. Bakeri.net har tidligere skrevet om bakeriets innovative satsing, som nå altså også blir lagt merke til nasjonalt.

– Dette var overraskende. Og utrolig gledelig. Nå skal vi gjøre mesk great again, strålte markedssjef Stein Erik Brekke i Attåtnæring da han mottok prisen.

Ølsprøtt er nemlig laget av mesk – restråstoffet som blir igjen når øl er brygget. Med mest fra lokale bryggerier, og en idé om en «magic mix» bestående av korn, startet utviklingen av det som etter måneder med prøving og feiling nå er blitt produktet Ølsprøtt – en slags mellomting mellom kjeks og snacks, skriver Nofima i en pressemelding

Innovative evner

Selve produktet, den utviklingsjobben som allerede er gjort, og ønsket om å utvikle seg videre, sjarmerte juryen i Nofima, som skulle ta stilling til de nærmere 30 søknadene om å få Årets innovasjonspris i forbindelse med Det Norske Måltid. Ølsprøtt var en av tre finalister i klassen ”Årets Bakst” i Det Norske Måltid.

Vinneren av den gjeve prisen, vil få benytte Nofimas eksperter innenfor innovasjon og produktutvikling til en verdi av 100 000 kroner.

Vinnerproduktet Ølsprøtt er laget av restråstoff etter ølproduksjon og er en mellomting mellom kjeks og snacks.
Vinnerproduktet Ølsprøtt er laget av restråstoff etter ølproduksjon og er en mellomting mellom kjeks og snacks.

Skal hjelpe produsenter videre

– Innovasjon er avgjørende for at bedrifter skal lykkes – i dag og i morgen. Matforskningsinstituttet Nofima har en egen avdeling som jobber målrettet med innovasjon, og forenklet vil vi si at mange innovasjoner er drevet av, eller blir bedre med, forskningsbasert kunnskap. Våre mer enn 200 vitenskapelig ansatte i Ås, Stavanger, Bergen, Sunndalsøra og Tromsø jobber hver dag for norsk matindustri med løsninger som kan bringe virksomhetene et sted videre. Derfor er det naturlig for oss i Nofima å Delta i det Norske Måltid med en egen innovasjonspris, sa administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen, da han sammen med forsker Guro Helgesdotter Rognså delte ut prisen.

Vinneren Ølsprøtt fra produsenten Attåtnæring ble valgt fordi de har vist innovative evner ved å lage et helt nytt og spennende produkt.

Neste steg

– Attåtnæring er også nytenkende fra et bærekraftperspektiv fordi produktet utnytter restråstoff fra en næring som har vokst i Norge. Produsenten har som mål å oppnå landsdekkende distribusjon i løpet av 2019. Med inspirasjon og forskningsbasert kunnskap ønsker Nofima å skape nye muligheter for Attåtnæring», heter det i juryens begrunnelse.

– Prisen skal stimulere vinneren til å ta neste steg i sin utvikling, slår Fylling-Jensen fast.

Powered by Labrador CMS