Joakim Strand, daglig leder i Nord, opplever stor etterspørsel etter bakervarer levert hjem på døra.

Øker omsetningen stort med hjemlevering

I midten av mars var det et forretningsmessig mørke i lokalene på Tveita i Oslo. Daglig leder Joakim Strand, var ikke sikker på om det var mulig å overleve koronatiltakenes tid.

Publisert

Den største forskjellen på i vår og nå, er at vi vet hva vi må gjøre hvis vi får nye perioder med nedstengning.

Når landet stengte ned våren 2020, var situasjonen uoversiktlig. Nord var i utgangspunktet en solid bedrift, de hadde litt penger på bok, men situasjonen ble raskt krevende.

– Vi så bare på økonomien, og ikke på mulighetene, naturlig nok. Det var krise. Vi stengte kaffebarene våre og permitterte 25 av 40 ansatte. Av 100 bedriftskunder, forsvant 93 over natta. Mange stengte ned da kundegrunnlaget deres forsvant. For oss ble det mange forfalte fakturaer. Vi så ærlig talt mørkt på situasjonen, sier Strand.

Hadde hjemlevering igjen

Strand er en av tre eiere i Nord Kaffe, som er holdingselskapet som igjen består av tre datterselskaper; Nord Bakeri, Nord Kaffebarer og Nord Brenneri.

– Vi hadde fremdeles ordrer via Morgenlevering, derfor avventet vi å permittere fra bakeriet. I midten av april så vi en sterk øking i etterspørsel på hjemlevering av bakervarer og til dels kaffe. I starten av mai var det full rulle i bakeriet og vi hadde økt salget av bakervarer til hjemlevering med 5-gangen, sier Strand.

Nå følger en hektisk periode i bakeriet på Tveita. De fleste som er permittert fra kaffebarene, hentes inn til bakeriet for å hjelpe til med nye arbeidsoppgaver der.

Tidligere har Nord hatt kunder som enkeltvis har bestilt 500 boller, mens plutselig er det tusenvis som bestiller tre-fire boller. Logistikken blir en vel så stor utfordring som tiltakene.

 Alle må bidra

– Vi er veldig glad for det voldsomme økingen i salget. Vi tar i bruk alle kroker og kriker av lokalene for å produsere og pakke varer. Alle ansatte står på, ingen bryr seg om hvilken stillingstittel de har, nå er det om å gjøre å få ut varer til kundene.

I løpet av noen uker har altså situasjonen blitt snudd opp ned.

– I mars tenkte vi at det kunne gå galt, i midten av mai går det så det suser. Det vil si for bakeriet. Vi åpner utsalgene igjen, og de går sånn ok, og brenneriet går ok. Men vi begynner å tenke at med en god sommer så kan salget i bakeriet veie opp for minus i kaffebarene og brenneriet, forteller Strand.

Sommeren kommer og hjemleveringssalget er fremdeles meget godt. Nå begynner Strand å tro at kjøpsvanene til forbruker er i ferd med å endres, til tross for samfunnet åpner mer og mer i sommermånedene.

– Det er ikke umulig at veldig mange, også etter at korona ikke er noe problem lengre, vil ønske å bestille diverse varer hjem på døra. Det er enkelt og det er trygt. For oss har salget gått bra utover høsten også, og nå er det nye tiltak på gang i vinter. Vi tror salget vil fortsette å være bra en god stund til, sier Strand.

Investerer i bakeriet

Basert på denne innsikten samt salget siste måneder, investerer Nord nå i bakeriet. Produksjonen trenger mer plass og dobler nå arealet.

– Vi flytter kaffebrenneriet og bakeriet overtar plassen. Det vil si at vi om lag dobler plassen og den trenger vi hvis salget fortsetter slik det har vært så langt. Vi investerer også i nye raskeskap og ovner. Vi skal også ansette ny daglig leder i bakeriet og en baker. Vi tror at hjemlevering vil være en viktig del av vår forretning, selv etter korona. Derfor tør vi satse i en usikker tid.

Gode systemer var essensielt

Det er to faktorer som gjør at Nord er i en relativ god posisjon til tross for strenge tiltak.

– Nummer én er så klart økingen i hjemlevering, som jo har kommet oss til gode, men også gitt oss nye utfordringer logistikkmessig. Vi kunne ikke hengt med i svingene om det ikke var for at vi moderniserte våre interne systemer i 2019, som er faktor nummer to. Vi fikk automatisert en rekke rutiner og systemer, som ordre, fakturering, plukking og produksjonsplanlegging. Disse systemene gjør at vi klarer å håndtere store bestillinger på en effektiv måte, sier Strand.

– Den største forskjellen på i vår og nå, er at vi vet hva vi må gjøre hvis vi får nye perioder med nedstengning. Vi fikk erfaring fra i våres og er ganske sikre på hvilke interne tiltak vi må sette i gang basert på hvilke samfunnsmessige tiltak som iverksettes, forteller Strand,

Stort hopp

For bakeriet sin del kan det se ut som 2020 blir et toppår.

– Det kan se ut som bakeriet skal omsette for 15,5-16 millioner i 2020, mens i 2019 omsatte vi for rett over 11. Det er jo helt utrolig med tanke på dette merkelige året. Men både brenneriet og utsalgene vil gå med minus, men totalt for de tre Nord-selskapene ser det ut som, utrolig nok, at vi unngår røde tall i 2020, sier Strand.

Powered by Labrador CMS