Elin Vatnar Nilsens har skrevet ny bok med oppskrifter på Desserter
Elin Vatnar Nilsens har skrevet ny bok med oppskrifter på Desserter

Ny dessertbok fra Vatnar Nilsen

Konditor Elin Vatnar Nilsen kommer med ny dessertbok i september. Ønsket er å øke interessen for desserter og slik skape de gode minnene.

Publisert Sist oppdatert

I boka er det mange oppskrifter på det som kan skape den magiske avslutningen på et måltid.

I høst lanseres boka ”Desserter, Konditorens beste oppskrifter” skrevet av Elin Vatnar Nilsen.

Elin er konditoren som ble folkeopplyser, som har en stor følgermasse i sosiale medier og som står bak den populære bloggen krem.no.

– Min motivasjon er å lære opp forbrukeren. Jeg gjør det så enkelt som mulig. Mange der hjemme er redd for å gjøre feil, så lista er lagt lavt og det er lite fokus på det tekniske. Men mye fokus på matglede og hvordan vi kan skape de gode opplevelsene rundt matbordet, forteller Elin Vatnar Nilsen til Bakeri.net.

Dessert-trend på gang

I 2017 ga Elin ut boka ”Alle kan bake”, som solgte veldig godt. Da var det hovedsakelig bakverk som ble presentert, mens det nå legges vekt på desserten.

– Desserter var helt vanlig etter middag da jeg vokste opp, mens nå er det relativt lite i bruk, i hvert fall i hverdagen. Men det er en dessert-trend på gang. I det store utland, er det dukket opp egne dessert-restauranter, og desserten får mer fokus i media. Mitt mål med denne boka er å løfte opp interessen for hverdagsdesserten og vise at det ikke er så mye som skal til, og ikke mist hvor viktig denne delen av måltidet er, sier Elin.

Elin Vatnar Nilsens nye bok Desserter
Elin Vatnar Nilsens nye bok Desserter

Populært på TV

I både Sverige og Danmark er det mediefokus på desserten og konditori om dagen. På Dansk TV” går programmet ”Sukkertoppen”, hvor kjente konditorer konkurrerer. Dette er det meste sette programmet på TV2. I Sverige sendes ”Dessert Mesterne”, som også har mange seere.

– Det ser ut som seerne elsker disse programmene og jeg tror vi vil se noe lignende på Norsk TV om ikke lenge, sier Elin.

Minneskaper

 – Hva er den beste desserten du har spist?

– Det er det som er med desserter, det beste er ofte det som skaper de gode minnene. Mitt beste minne om dessert er mammas eplegrøt. De jordnære små glimtene, og minnene fra kjøkkenet hjemme når jeg var liten. Det er det jeg håper å bidra med, et sett med gode minner for folk der hjemme. Mange av oppskriftene i boka er enkle desserter, tradisjonelle oppskrifter.

Kunnskapsformidling

Boka inneholder 60 oppskrifter og mange er klassikere i norsk matlagingskultur. Noen jule- og nyttårsdesserter er det, og blant annet multekrem, risgrøt noen kaker og is. Det er mye frukt og tips til hvordan man kan bruke naturen rundt seg til mat.

– Jeg vil prøve å bringe litt kunnskap tilbake til folk, å koke vaniljesaus og lage karamellpudding er ikke så vanskelig, men mange tror det er det. I boka er det mange oppskrifter på det som kan skape den magiske avslutningen på et måltid, avslutter Elin Vatnar Nilsen.

Boka gis ut på Cappelen Damm og er i butikkene 4. september.

 

Cemeux med sjokolade

Her er et eksempel på desserter du finner i boka.

Cremeux – oppskrift fra Elin Vatnar Nilsens nye bok «Desserter».
Cremeux – oppskrift fra Elin Vatnar Nilsens nye bok «Desserter».

Til 6–8 persjoner

2 dl melk

3 dl kremfløte

4 eggeplommer

225 g sjokolade

Pynt: 2 dl kremfløte noen bringebær

 

 

 

 

Cremeux er ofte å finne på desserttallerkener laget av proffene. Kort fortalt er det en slags pudding laget med egg, melk, sukker og fløte. Denne er tilsatt sjokolade, og derfor har jeg droppet sukkeret. Puddingen støpes i små former, fryses (enklere å håndtere) og anrettes som ett av flere elementer i en servert dessert. Jeg har gjort det litt enklere og laget desserten i glass. Desserten er veldig mektig, så ikke lag for store porsjoner.

 

Slik gjør du:

  1. Varm melk og fløte til kokepunktet.
  2. Hell litt av melken over sammenrørte eggeplommer før alt helles tilbake i kjelen.
  3. Rør til det tykner (det tar bare et par minutter). Blandingen skal ikke koke!
  4. Hell over hakket sjokolade. La stå et par minutter.
  5. Rør glatt.
  6. Fordel i glass og sett kjølig.
  7. Serveres med bær og litt bløtpisket krem.

Tips:

For ekstra knas, lag krutonger av sjokoladekake skåret i små terninger. Stekes lett i smør.

Powered by Labrador CMS