Aleksander Olsen er til daglig kokk på Hanami restaurant i Oslo hvor han lager både dessert og mat. Olsen var eneste kokk i konkurransen, de andre finalistene var konditorer.

Desserten han tok 4. plass med het ”Nordic meets Britain” og bestod hovedsaklig av sjokolade, appelsin og hylleblomst.

– Jeg er litt skuffet over 4. plassen, jeg hadde håpet på pallplassering men det var ganske greit likevel. Jeg fikk også med meg en ”merit award”, sier Olsen.

– Dommerne syntes  at retten min var veldig bra og smakte godt, men den var litt for komplisert og avansert, og det var grunnen til at jeg ikke nådde helt opp denne gangen.

Det var også en del ting som ikke gikk slik jeg hadde planlagt, blant annet virket ikke fryseren på konkurransekjøkkenet.

 

Valrhona sjokolade

Dessertens hovedpiece var hvit valrhonasjokolade og youghurt med krunsj. Så en bløt browniebunn over den. Så melkesjokoladeganache med infused hasselnøtt og appelsinpossét, med en sable breton over. Over den var en kule av sjokolade cremouxe tilsmakt solbær og rullet i passionsfruktpulver.

Det var også en youghurt-sorbét med appelsin og hylleblomst, appelsinconfit med vanilje og kanel, en donut med sjokolade, appelsin- og hyllebloms-skum, en ring av appelsingelé penslet med hylleblomst og appelsin fluid-gel.

Og en del sukkerpynt, noe Olsen ikke hadde jobbet noe særlig med på forhånd, men som han kan tenke seg å jobbe mer med.

 

Trent mye

Olsen har ligget i hardtrening i hele februar og blant annet hatt 5 gjennomføringer med smaking. Treningen har foregått hos Bama/Augusta. Han var igjennom et kvalifiseringsheat i desember 2015 med 19 deltagere og kom seg til finalen med 8 andre deltagere. Finalen ble avhold 29. februar.

 

Fikset alt selv

Olsen har ordnet med egne sponsorer på egen hånd pluss at det har gått litt med fra egen lomme.

– Jeg har vært heldig og fått med noen sponsorer men jeg har også betalt litt selv. Jeg hadde også med meg Lene Rabben Kjøde til å hjelpe meg med diverse ting før konkurransen. Under konkurransen hadde vi ikke lov til å motta hjelp, sier Olsen.

 

Fikk jobbtilbud

Selv om det ikke ble pallplassering, fikk Olsen jobbtilbud av en av dommerene etter konkurransen.

– Det var veldig hyggelig, det tyder vel på at de likte det jeg gjorde men at det ble for mange komponenter. Neste gang skal jeg lage litt færre komponenter og prøve å sjarmere dommerne med enda mer britiske smaker, sier Aleksander Olsen.