Kan dette være den største vedfyrte steinovnen i landet? Den 12 kvadratmeter store ovnen står hos Hansines Bakeri i Lofoten.

Norges største steinovn?

Står Norges største vedfyrte steinovn i Hansines Bakeri i Lofoten?

Publisert Sist oppdatert

Denne ovnen er veldig stor og vi bruker en masse ved og det tar en ukes tid å få den til riktig temperatur.

Det lurer eier og driver, Veronica Olaisen på. Hun kjøpte bakeriet, med steinovn og gammelt interiør, for fire år siden. Da hadde bakeriet ligget brakk siden 1940.

Bygget hvor bakeriet ligger, er en del av en historisk bygningsmasse i Nusfjord i Lofoten, og hadde huset både folk og skomakerverksted siden bakeriet brått stengte dørene og la ned driften da krigen kom. Nusfjord er et av Norges eldste og best bevarte fiskevær, beliggende på Flakstadøya i Flakstad kommune i Lofoten.

Fikk støtte

Olaisen ønsket å sette bakeriet tilbake i stand og drift. Steinovnen var naturlig slitt. Den dateres til 1877, akkurat som selve bakeriet.

Med støtte fra Kulturminnefondet på om lag 240 000 kr, samt støtte fra et kommunalt eiet innovasjonsforetak, ble den enorme steinovnen plukket ned og bygget opp tilbake til bruksstand og klar for å steke brød og boller.

– Det originale bakstebordet er også bevart og her står også noen store trau, som vi tror har vært brukt til mel eller deig. Og steinovnen så klart, vi lurer på om dette kan være den største i sitt slag i Norge, sier Veronica Olaisen.

Veronica Olaisen fikk støtte fra kulturminnefondet for å restaurere den 141 år gamle steinovnen.
Veronica Olaisen fikk støtte fra kulturminnefondet for å restaurere den 141 år gamle steinovnen.

God sommer

Sommeren 2018 er Hansines Bakeri tilbake i full drift og sommeren har gått veldig bra, forteller Veronica Olaisen.

– Vi har hatt en veldig fin start i bakeriet denne sommeren. Vi har hatt om lag 25 000 besøkende, noe som er over all forventning.

Steinovnen gjør jobben sin veldig godt og vi steker 60 brød og 500 boller om dagen.

Bakeriet holder åpent hver dag ut august. Da er turistsesongen over og steinovnen blir ikke matet med ved på en stund.

– Denne ovnen er veldig stor og vi bruker en masse ved og det tar en ukes tid å få den til riktig temperatur. Så når turistene drar legger vi ikke mer ved på ovnen før til jul. Kommunen har 1200 innbyggere og det er nok ikke stort nok kundegrunnlag for å holde helårsåpent, da må vi i tilfelle skaffe en litt mindre ovn som er lettere å sette i gang enn den store steinovnen, sier Veronica.

Ovnen starter helt ved inngangsdøren til bakeriet og har plass til 120 brød på herten. Bakespaden er fire meter lang.
Ovnen starter helt ved inngangsdøren til bakeriet og har plass til 120 brød på herten. Bakespaden er fire meter lang.

Fyrer opp til jul

Men til jul fyres det i Nusfjord og lokalbefolkningen får kjøpt bakevarer stekt i den 141 år gamle steinovnen.

– Til jul lager vi en del tradisjonsbakst og da skal vi fyre opp ovnen igjen. Deretter blir neste oppstart når turistene kommer tilbake sommeren 2019, forteller Olaisen.

– Hvilke produkter lager dere?

– Vi lager om lag 60 brød om dagen og 500 boller i ovnen. Nå i sommer har vi bakt tre sorter brød, men vi ønsker å utvikle oss på brødfronten. Vi har tatt kontakt med eksperter i Nofima for å få hjelp til dette. Vi ser for oss at vi skal produsere surdeigsbrød og surdeigsprodukter på sikt. Vi har lyst å lage brød på tradisjonelt vis.

– Så må jeg legge til at vi har vært heldig å få tak i en flink baker hit. Uten han, så hadde vi ikke fått til dette, vi måtte ha inn fagkompetanse. Jeg er ikke baker, men utdannet lærer. Det er det jeg driver med fremdeles, men kanskje på sikt er mulig å drive bakeriet på heltid.

 

Powered by Labrador CMS