Nordic: Konditor-gullet røk for Norge

De håpet på gull, men mye gikk galt under konkurransen. Unntatt iskaken. Den satt perfekt!

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke sett de svenske og danske konditorene på en stund og det er tydelig at nivået har blitt høyere de siste årene.

– På en slik dag er det egentlig greit at det ble en tredje plass totalt sett. Det meste gikk galt, forteller Monica Smehagen Enebakk til Bakeri.net.

Hun og Vibeke Løseth har nettopp kommet ned fra podiet der prisene for beste dessert, sjokoladekake, iskake og showpiece ble delt ut Det er minutter siden vinneren av Nordic Bakery & Pastry Cup ble kåret. Danmark tok gull, Sverige sølv og Norge endte på tredjeplassen.

Ute skinner kveldssolen over Rådhusplassen. Landslagsutøverne kan slappe av etter en intens økt på ni sammenhengende timer. De har gitt alt og føler lettelse og litt glede. For Smehagen Enebakk og Løseth gikk helt til topps med iskaken sin – som satt perfekt.

Nordic Pastery Cup 2016

Team Norge
Monica Smehagen Enebakk
Vibeke Løseth


Team Danmark
Line Wolter
Kevin Arntoft Christensen


Team Sverige
Fredrik Otterberg
Rhian Shellshear


Team Finland
Tuomo Pynnönen
Julianna Tofferi


  • Beste dessert: Danmark
  • Beste sjokoladekake: Sverige
  • Beste iskake: Norge
  • Beste showpiece: Danmark
  • Vinneren av Nordic Bakery & Pastry Cup: Danmark

 

Måtte improvisere

– En tredjeplass etter en dag hvor ting ikke stemte helt. Hva gikk galt underveis?

– Hva gikk ikke galt, kan du heller si! Vi bommet litt på geleen i kaken og måtte lage den på nytt, glasuren var ikke bra og vi måtte også bytte ut noen deler på skulpturen. Det ble flere backup-løsninger. Det at vi klarte å fullføre skulpturen i de siste sekundene var bra da. Og selvfølgelig det at vi vant prisen for beste iskake.

– Den ble perfekt, og det var fantastisk at vi vant! tilføyer Vibeke Løseth

 

– Hva tar dere med dere fra konkurransen?

– Mye! Vi er veldig fornøyd med at vi har gjennomført konkurransen, tar med oss erfaringene og bygger videre på dette. Både Sverige og Danmark er team som er med i VM. Det er en tøff kamp å nå opp på det nivået. Men vi er på vei! sier Monica Smehagen Enebakk.

Den norske dommeren Pascal Dupuy gratulerer Løseth og Smehagen Enebakk med iskaken, roser smaken på den og pynten på kaken og skulpturen.

– Veldig bra jobbet. Dere må bare trene enda mer!

 

The 60s

Tema for årets konkurranse var 1960-tallet – tiåret med månelandingen, The Beatles, hippiebevegelsen og «flower power». Konditorlandslagene skulle levere dessert, sjokoladekake, iskake og en sjokoladeskulptur.

Etter en forsinket start på grunn av vannmangel, kom lagene i gang med sine desserter ved åtte tiden fredag. Så gikk det hele slag i slag med sjokoladekaker og iskaker, før konkurransen ble kronet med spetakulære sjokoladeskulpturer ved 17 tiden.

Finland var først ute i hver kategori, etterfulgt av Sverige, Danmark og Norge. Tittelforsvareren Danmark vant Nordic Pastry Cup i Stockholm i fjor – og kjempet for å ta med seg vinnerpokalen tilbake til Danmark.

https://youtu.be/l8QNx45JFDk

Beatles, romfart og blomster

Til tross for at ingen av konkurrentene har opplevd 1960-tallet, hadde alle et solid grep på temaet. Finland satset på månelandingen, Sverige speilet tiåret med folkevogn bussen, blomster, fredssymbolet og The Beatles. Danmark satset også på den største bragden i romfartshistorien, samt blomsterbevegelsen. Norge valgte lubne blomster, delikate sommerfugler, gitar og musikknoter.

 

Høyere nivå, men et stykke igjen til VM

– Jeg har ikke sett de svenske og danske konditorene på en stund og det er tydelig at nivået har blitt høyere de siste årene. Her var det mye flott arbeid å se, sier Pascal Dupuy som var Norges representant i juryen i Nordic Pastry Cup.

Han synes prestasjonen til Norge var bra.

– Vi er endelig på vei til å skape noe som trengs i Norge. Jeg har bodd her i landet i 30 år og det har nesten ikke skjedd noe på konditorfronten på den tiden. Vibeke Løseth og Monica Smehagen Enebakk mangler fortsatt en del blant annet på teknikk, men vi må huske at dette bare er deres andre konkurranse. Om fire, fem eller seks år kommer de til å prestere veldig bra hvis de fortsetter å trene.

– Det norske laget har gjort en bra jobb, men Sverige og Danmark er bedre. Begge disse landene her flere bakerier og konditorier på et høyere nivå. I Norge er det dessverre få toppkonditorer til å inspirere. Det er godt stykke frem til nivået i VM, men hvis de trener og jobber med kreativiteten så kan disse jentene prestere bra internasjonalt om noen år.

– Og jeg vet hvordan dette er selv. Jeg deltok i 1991 og fikk meg en smell rett på trynet. Men du lærer mye av det. Og du kan komme bedre tilbake fordi du vet hva som skal til. I 1993 vant vi nesten hele konkurransen fordi vi visste hva som krevdes og at vi turte å være mer kreative, sa Dupuy like etter premieutdelingen.


Se alle  bildene på vår Flickr- konto.


– Vi har Nordens beste iskake!

– Vi har Nordens beste iskake og var på pallen. Det norske laget har gjort en fantastisk innsats og det er ingen grunn til å være misfornøyd. Jeg vil på vegne av bransjen rette en enorm stor takk til de det norske laget og støtteapparatet, sier Gunnar Bakke, daglig leder i BKLF.

– Det var et sinnsykt høyt nivå med Sverige og Danmark som har det samme høye ambisjonene som oss med å komme til VM. Nordic Pastry Cup er avsjekken i forhold til VM og det er fortsatt litt å plukke på VM-formen, men nå har vi lært mer om hva som skal til, sier Bakke.

Powered by Labrador CMS