NM i lunsj er en konkurranse for ungdomsskoleelever fra hele landet. I februar og mars har 68 lag konkurrert om en plass i finalen, og nå er tre finalister valgt ut. Lagene kommer fra Hedmark, Møre og Romsdal og Trøndelag.

– Vi har hatt en stor jobb med å velge ut de beste bidragene, men det var tre lag som utpekte seg som verdige finalister. Det er lagene Foodforce fra Tingvoll, Lunsjglede fra Levanger og Sunnhet fra Dala i Brumunddal. Disse lagene består av matglad ungdom som har et helt spesielt engasjement for lunsj-tilbudet på sin skole, forteller prosjektleder Silje Thoresen Tandberg i en pressemelding.

NM i lunsj er en kreativ konkurranse med fokus på godt kosthold og matglede, der elevene selv kommer opp med løsninger på skolemat de ønsker, uavhengig av om de spiser tradisjonell matpakke eller det er kantineløsning på skolen. Elevene blir utfordret på om lunsjforslaget de kommer opp med kan gjennomføres på skolen og om det er mulig å samarbeide med lokale aktører for å få til varige løsninger for måltidsituasjonen på sin skole.

– Vår fagjury reiser på besøk i uke 15 for å se bidragene til lagene og vurdere hva de har gjort av tiltak og hvordan de tenker at lunsjideen kan leve videre på skolen. Det er ingen tvil om at de kommer til på få en vanskelig jobb med å velge en vinner, avslutter Tandberg.

Konkurransen har som overordnet mål å bidra til at flere av landets ungdomsskoleelever spiser et fullverdig måltid i en hyggelig setting i løpet av skoledagen, og at de har et tilbud som er i tråd med Helsedirektoratets kostråd, Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i ungdomsskolen.