Innehaverne av Halvorsens Bakeri og Konditori i Sandefjord, Hans Martin og Bente, gleder seg til sommersesongen er i gang.

Møter sommeren med ny uteservering

Halvorsens Bakeri og Konditori i Sandefjord dobler omsetningen på dager med fint vær.

Publisert Sist oppdatert

– En flott julegave fra kommunen var det. Vi dobler nå omsetningen på dager med sol.

På plassen utenfor bakeriutsalget står en stor og enda eldre fontene og nylig bygde kommunen om plassen til et pent lite torg. Frem til nå har Bente Aven Lang og Hans Martin Lang som driver næringsvirksomhet i kommunen måtte betale 550 kroner per kvadratmeter i leie for servering på kommunal grunn. Men Bente Aven Lang har gått noen runder med kommunen og rett før jul i 2015 kom beskjed at alle som ikke har skjenkeløyve, men serveringsløyve, skal få bruke kommunens rom vederlagsfritt.

Kommunal julegave

Kommunen ser verdien av å kunne tilby sitteplasser til alle turister som besøker Sandefjord i sommerhalvåret. Dette stimulerer servicebedrifter til å skape hyggelige utearealer med servering for turister i byen.
– En flott julegave fra kommunen var det. Vi dobler nå omsetningen på dager med sol. Denne uteplassen med omlag 70 sitteplasser kommer til å bli veldig viktig for oss denne sesongen, sier daglig leder i Halvorsens Bakeri og Konditori, Bente Aven Lang.
Den ærverdige næringsmiddelinstitusjonen, som har servert kaker og brød til befolkningen i Sandefjord siden 1879, har vært i Langfamiliens eie siden Hans Martins far, Josef, kjøpte den i 1962. Hans Martin overtok etter sin far i 1973 og styrte butikken frem til 2011, da han overlot roret til kona og tok på seg jobben som ”vaktmester med utvidet ansvarsområde”.
– Jeg må si det er utrolig modig av Hans Martin å gi roret til meg etter så mange år som leder, sier Bente.
– Tiden var moden for et makkerskifte hos Ivar Halvorsen, og jeg ønsket å bytte ut brøddeig med vedlikehold og andre oppdrag de siste yrkesaktive årene mine. Dessuten har bedriften aldri hatt en så vakker daglig leder som nå, smiler Hans Martin.

Det er kostbart å drive et håndverksbakeri som vårt.

Satset på bedriftsmarkedet

Selv om Halvorsen har et sterkt merkevarenavn i Vestfoldbyen, har de også opplevd at det kan være tøft å skape overskudd.
– Da jeg overtok ville vi begge prøve ytterligere satsing mot bedrifter og institusjoner for å øke omsetningen. Det er kostbart å drive et håndverksbakeri som vårt. Vi setter kvalitet høyt og håndverksproduksjon koster. Vi tok noen runder mot lokale bedrifter og var med på noen kommunale anbud. Nå har vi økt omsetningen fra 13,7 millioner i 2010 til 17,2 millioner i 2015, sier Bente Aven Lang.
– Vi har lenge hatt leveransen i seks dagligvarebutikker som B-leverandør, og har ti barnehager, ti sykehjem / eldresenter, fire hoteller og flere kantiner i lokale bedrifter. Vi har faste bedriftsavtaler når de har behov for bakervarer eller kaker, og vi har avtale med en kantinedrift som er knyttet til utbyggingen av E-18. Vi har hatt en fin omsetningsøking og planen vår gikk som vi håpet, sier Bente.

halvorsen-konditori-1-foto-vest-vind-media

Veien videre

Bente og Hans Martin har tre barn, men ingen av dem kommer til å overta.
– Den ene sønnen vår er utdannet baker, men utviklet dessverre melallergi. De to andre barna våre holder på med helt andre ting her i livet, så bedriften fortsetter ikke i familien når vi pensjonerer oss, sier Hans Martin.

– Er det trist?
– Ja, men det er viktig at barna kan holde på med det de ønsker. Min far sa alltid til meg at jeg skulle jobbe med det jeg selv ville, derfor er det viktig at jeg gjør det samme til mine barn, sier Hans Martin.
– Vi har jo alltid bodd over bakeriet og barna har nok også sett på nært hold at dette er en tøff jobb med ugunstige arbeidstider, hardt fysisk og mye arbeid. Slik sett er det kanskje naturlig at de søker noe annet, sier Bente.
– Men vi har samtidig hatt mye moro altså, og alle barna er involvert i bedriften på andre måter enn å jobbe her fysisk, sier Hans Martin.

 

– Vil det bli vanskelig å selge, når den tid kommer?

– Nei, Halvorsens Bakeri og Konditori mener vi har et sterkt merkevarenavn i Vestfold, og vi tror av den grunn at det kan være mange som ønsker å kjøpe dette når vi gir oss. Vi har allerede fått en del henvendelser, men det er da enda noen år til vi skal pensjonere oss. Vi kommer også til å være bevisste på hvem som får kjøpe, det er viktig at kvaliteten, som vi er kjent for, opprettholdes med nye eiere, avslutter Bente.

Powered by Labrador CMS