Edgars Bakeri har gått fra å være et traust bakeri med 105 års erfaring til å bli et kult sted. Forvandlingen har dreid seg om nye flotte utsalg, en betydelig produktutvikling og en satsing på kvalitet og håndverk. De har blant annet startet et eget fransk bakeri i bakeriet. Her gjøres alt for hånd og alle produkter stekes i steinovn. Steinovnsserien av brød og andre nyutviklede håndverksprodukter har blitt salgssuksesser og er i dag viktige signaturprodukter for bakeriet.

Rune Vindsetmo og resten av gjengen føler at de har hatt syvmilsstøvler på de siste årene. De har lagt ned mye tid i å reise for å se hva som rører seg ellers i verden og har tatt med impulsene tilbake til Mandal og eget bakeri.

– Det er veldig lett å kopiere en trend, men det krever mer å gjøre en trend til sin egen eller lage en egen trend. Det er ikke bare de produktene som ligger i disken det handler om, men de som aldri kommer dit, sier Vindsetmo som både er baker, konditor og daglig leder i bedriften han eier sammen med Kjell Rune Justnes og Hans Inge Valand.

Steinovnsserien til Edgars Bakeri blir stadig mer etterspurt og bidrar til at Robust-melet nå er på rundt 10 prosent av det totale melforbruket.

Steinovnsserien til Edgars Bakeri blir stadig mer etterspurt og bidrar til at Robust-melet nå er på rundt 10 prosent av det totale melforbruket.

Foto: Peder Austrud

 

En viktig del av suksessen

I den jobben de har gjort med å teste ut nye produkter og spesielt brød i sin nye steinovn, har spesielt ett verktøy vært en viktig en del av suksessen; Robust-melet.
– I jakten på å forbedre eksisterende produkter og å finne nye har vi prøvd nye og spennende kornsorter med varierende bakeevne. Her har Robust-melet vært med på å gi oss stabilitet og kvalitet. Det er mye fokus på at enten må du til Italia for å skaffe egnet mel eller så må du ha store glutentilsetninger. Vi har funnet løsningen her i Norge og hos Møllerens som allerede er en god samarbeidspartner, sier Rune.

Vi ser veldig stor forskjell på produktene der det er brukt Robust-mel kontra standard mel.

Både i brød og hvetebakst

– Vi har virkelig funnet gleden av å bruke Robust-melet og bruker det aktivt i våre produkter som tilskudd til deigen. Mengden varierer fra produkt til produkt etter behov.

– Vi bruker melet i hele vår steinovnsserie av brød. Vi bruker det aller mest i brød, men også i hvetebakst for å få frem spesielle egenskaper. Vi ser veldig stor forskjell på produktene der det er brukt Robust-mel kontra standard mel. Og det er faktisk rimeligere enn andre typer produkter som blir sett på å være litt mer fancy, sier den glade bakeren i Mandal.

Kunden merker forskjellen

Rune Vindsetmo er veldig opptatt av å utvikle unike produkter med høy kvalitet.

Rune Vindsetmo er veldig opptatt av å utvikle unike produkter med høy kvalitet.

Foto: Peder Austrud

– Robust-melet har vært viktig i vår produktutvikling, både når det gjelder pris og kvalitet. Vi har vært der at vi har laget mye bakverk som har smakt godt, men som ikke har vært like visuelt vellykkede. Med bruk av dette melet ser nå våre bakverk penere ut. Vi merker også bedre hold og fleksibilitet og gluten-nettverket utvikler på en måte som vi ønsker. Vi oppnår kort og godt det resultatet vi vil ha i våre produkter.

– Merker kunden forskjellen?
– Ja, kunden merker forskjellen! Robust-melet bidrar svært positivt til sluttproduktet som vi leverer. Du kan sikkert bruke mange ulike verktøy som fungerer bra, men vi mener dette melet er god kvalitet til en fornuftig pris. Og så har du et helt fagmiljø i bakhånd dersom du trenger hjelp, sier Rune.

Brukes i 18-20 produkter

Edgars Bakeri bruker Robust-melet i stadig flere produkter basert på gode erfaringer og vellykket resultat.

Mer om Robust

Robust-serien er sammensatt av spesielt utvalgte kornsorter som gir mel med unike og sterke gluten-nettverk. Dette gir en rekke fordeler ved baksten, i bakeprosessen og for deg som baker.

Last ned brosjyre om Robust (PDF)


Lyst til å prøve Robust?

Ta kontakt med en av våre fagpersoner som kan fortelle deg mer og hjelpe deg i gang

 

– Jeg vil tippe at vi nå bruker dette melet i 18-20 produkter. Bruken har vært økende i bakeriet og nærmer seg nå 10 prosent av det totale melforbruket. En del av den økende bruken av Robust henger sammen med steinovnsserien vår øker og øker. Kort og godt fordi vi selger mer på grunn av at vi lager produkter som er ekte håndverk, smaker godt og ser fantastiske ut. Men det har vært et krevende arbeid å fortelle kunden hvorfor han skal betale 55 kroner for våre steinovnbakte brød når han kan få fire steinovnsbakte brød til 100 kroner et annet sted. Vi har brukt tid på å bygge opp dette markedet og vil ikke falle for fristelsen å gå på akkord med kvaliteten vi har blitt kjent for.

I steinovnen steker de daglig rundt 1000 enheter, hvorav 500-600 brød.

– Det er ikke volumet i seg selv som er det viktigste, men at vi greier å holde opplevelsen oppe for forbrukerne. Vi er ikke ute etter å finne en maskin til å løse oppgaven. Dette skal være ekte håndverk. Disse produktene er omdømmebyggende for vårt bakeri og et viktig ver

Thomas Angel, diplombaker i Møllerens, opplever stadig større interesse rundt Robust-melet fra både små og store bakerier.

Thomas Angel, diplombaker i Møllerens, opplever stadig større interesse rundt Robust-melet fra både små og store bakerier.

ktøy for at vi skal nå målene vi har satt oss fremover, sier Rune som kan vise til en revolusjonerende utvikling i lønnsomheten i bakeriet.

Spennende med nisjeprodukter

– Jeg synes det er spennende at det finnes leverandører som utvikler egne nisjeprodukter slik som Møllerens har gjort med Robust-melet. Det kan kanskje høres kulere ut med flotte navn og importerte produkter. Til syvende sist handler det om hva man står igjen med. For vår del var det ikke aktuelt å gå over bekken etter vann. Det handler om norske råvarer, topp kvalitet, et godt støtteapparat og at man holder det man lover. Hvis man vil løfte ting opp en divisjon må man bruke litt mer høyoktan. Det er det Robust er.
Har du et råd til andre som vurderer Robust?
– Test ut og prøv selv! Det har vi gjort. Her kan det være mye å hente. Ta en runde på din egen produksjon. Er det produkter du ønsker å spisse og tilpasse? Da kan Robust være en veldig god løsning, sier Rune.

Økende interesse

– Vi opplever at bakervarer uten tilsatt gluten har økende interesse blant norske forbrukere. Det var bakgrunnen for at vi i Møllerens utviklet Robust som er en serie kraftfulle mel som kan erstatte tilsatt gluten i mellomgrove og grove deiger.

– Robust-serien er sammensatt av spesielt utvalgte kornsorter og har et sterkt gluten-nettverk. Det gir et sterkt mel med kraftfulle egenskaper. Resultatet er sterke og smidige deiger som tåler lange liggetider. Melet har også et høyt proteininnhold (ca. 14,5 %) og 13 % høyere vannoppsugingsevne enn tradisjonelt mel. Disse egenskapene gir unike forbedringsmuligheter til bakerens brødsortiment.

– Vi ser at stadig flere har suksess med å bruke Robust-serien, i både små og store bakerier, sier Thomas Angel, diplombaker i Møllerens.


Robust mel har 13 % høyere vannoppsugingsevne enn tradisjonelt mel og gir «mer» deig.

Robust mel har 13 % høyere vannoppsugingsevne enn tradisjonelt mel og gir «mer» deig.

Dette er fordelene med Robust:

Robust-serien er sammensatt av spesielt utvalgte kornsorter som gir mel med unike og sterke gluten-nettverk. Dette gir en rekke fordeler ved baksten, i bakeprosessen og for deg som baker.

  • Erstatter tilsetning av gluten. Tester viser at Robust mel, med sterke gluten-nettverk, kan erstatte tilsatt gluten i mellomgrove og grove deiger.
  • Sterk og smidig deig. For at det sterke gluten-nettverket skal utvikle seg optimalt må deigen eltes på lav hastighet, over lengre tid, før man elter hurtig. Dette gir en sterk og smidig deig.
  • Tåler lange liggetider. En sterk og smidig deig tåler å ligge lenge. Derfor er Robust mel godt egnet til håndverksbakst med nattheving.
  • Høyt proteininnhold. Robust sammalt hvete og Robust hvetemel har høyere proteininnhold enn tradisjonell sammalt hvete og hvetemel.
  • Godt deigutbytte. Robust mel har 13 % høyere vannoppsugingsevne enn tradisjonelt mel og gir «mer» deig. Dette bidrar til bedre råvareutnyttelse og lavere enhetskost på ferdig produkt.
  • Smakfullt. Lang prosesstid gjør at smaken får god tid til å utvikle seg. Dette gir bakst med mye smak og god aroma.
  • «Det perfekte håndverkspreg». Robust mel gir volum til bakverket, men baker rolig. I tillegg tåler deigemnene kraftig snitting uten å kollapse. Dette gir baksten et spennende håndverkspreg.
  • Godt hold i «skiva». Mellomgrove og grove brød bakt med Robust mel får en tynn, sprø og delikat skorpe. Melets sterke gluten-nettverk sikrer spenst og styrke, og brødene har gode, lette skjæreegenskaper og smuler mindre. Dette gir brødskiver med ekstra godt hold.

Lyst til å prøve Robust?
Ta kontakt med en av våre fagpersoner som kan fortelle deg mer og hjelpe deg i gang.