Mani vant NM for unge konditorer

Mani Baadstø fra Trondheim gikk helt til topps i NM Årets Ung Konditor på SMAK 2017 torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Jeg var innstilt på å gjøre mitt beste.

Seks unge konditorer konkurrerte i norgesmesterskapet på SMAK 2017 torsdag. Alle leverte på et høyt nivå, men én deltaker skilte seg ut som ekstra god.

Resultat NM Årets Ung Konditor 2017

  1. Mani Baadstø (22), konditor i Dromedarbakeriet og Scandic Nidelven - 301 poeng
  2. Xiao Peng (19), konditorlærling hos Naustdal Dampbakeri - 249 poeng
  3. Helene Gyland (20), konditorlærling hos Vaaland Dampbakeri og Conditori - 217 poeng

 

— Nivået i årets konkurranse var knallhøyt, og vi har smakt oss gjennom veldig mye godt, men Mani var likevel en suveren vinner, forteller hoveddommer Knut Harald Sørdal.

Han hadde med seg Vibeke Løseth og Heidi Kim Bech som meddommere. I sin vurdering la de mest vekt på smak (35%) og utseende (35%). De vurderte også kreativitet, komposisjon, konsistens og arbeidet underveis.

Tema for årets konkurranse var «vinterfryd», og deltakerne skulle lage to dessertkaker, to typer sjokoladepraliner og tre typer petit four. I tillegg skulle de ha med en showpiece, som kunne være laget på forhånd.

Mani Baadstø (22) fikk totalt 301 poeng. Bak henne kom Xiao Peng (19) på andreplass med 249 poeng. Helene Gyland (20) fikk tredjeplassen med 217 poeng.

Xiao Peng (f.v), Mani Baadstø og Helene Gyland på pallen etter NM Årets Ung Konditor 2017.

Manis mesterverker

Mani hadde med seg en showpiece i sjokolade formet som et juleinspirert reinsdyr. Hun lagde melkesjokolademousse-kaker med nemisisbunn og mandarinkrem. Kakene hadde en jacondebunn med frysetørkete bringebær og hvit sjokoladecrunch. Videre lagde hun en konfekt av hvit sjokolade med pasjonsfruktfyll og kokoskrokan. Konfekt nummer to besto av melkesjokolade med salt lakrisfyll, lakrisknekk og syrlig ingefærganache.

Dommerne likte spesielt stilen, smaken og helheten ved Manis bidrag.

Manis første petit fouren var en vaniljebavaroise med kaffe og chili på pralinerbunn med crunch. Nummer to var en sitronkremkule med mazarinbunn og bringebærganache på sjokoladehippen, mens nummer tre var en vannbakkels av sjokolademørdeigsbunn med salt karamellkrem og mandelflarnknekk på toppen.

Første konkurranse

— Jeg tok utgangspunkt i de smakene jeg liker best selv. Noen resepter har jeg også brukt på jobb, noe har jeg fått litt hjelp fra sjefen min med og noe fant jeg på nett, forteller Mani, som faktisk deltok i sin aller første konkurranse.

— Siden jeg aldri har konkurrert før, var jeg veldig nervøs på forhånd. I starten stresset jeg litt, men så gikk det seg til. Jeg var innstilt på å gjøre mitt beste, sier hun.

Mani jobber til vanlig som konditor for Dromedarbakeriet og Scandic Nidelven i Trondheim.

— Sjefen min på Dromedarbakeriet, Cathrine Nilsen, er veldig dyktig. Det var hun som pushet meg og oppfordret meg til å melde meg på NM. Fra Cathrine har jeg fått veldig mye god hjelp, og ikke minst, god og lærerik kritikk, forteller vinneren.

Mani tok fagbrevet i konditorfag høsten 2016.

Powered by Labrador CMS