En gruppe med mennesker med brødkasser foran Grand Hotel.
Det har blitt full match mellom Asker Produkt og Grand Hotel. Nå leverer bakeriet ti produkter til hotellet og har konkurrert ut alle andre bakerier som har prøvd å levere til en kunde som stiller høye krav. Fra venstre Mark Manzanares Ampil (lærling konditorfaget), Vetle Hareide Hansen (baker og konditor), Tobias Göbert (assisterende kjøkkensjef Grand Hotel), Toril Flåskjer (hotelldirektør Grand Hotel), Britt Erlandsen Villa (daglig leder Asker Produkt), Jonas Myhren (leder bakeri og arbeidsleder), Andrine Desiree Olavsen (lærekandidat bakefaget), Sara Mortensen (leder salg/CRM og Den Glade Baker) og Petter Mathisen (leder konditori og arbeidsleder).

Leverer ti produkter til Grand Hotel

Vekstbedriften Asker Produkt og Grand Hotel i Oslo har funnet hverandre i et spennende samarbeid som så langt har resultert i ti produkter som serveres til hotellets gjester. – Produktene er så bra at vi ikke lager dem bedre selv, sier fungerende kjøkkensjef ved Grand Hotel by Scandic, Tobias Gøbert.

Bakeri.net møter stolte ansatte fra Asker Produkt og Grand Hotell som vil fortelle om samarbeidet dem imellom. Stedet for møtet er Nobel-suiten på hotellet. I gangen inn til suiten henger bilder av tidligere nobelprisvinnere og minner oss alle på hvem som har bodd i suiten som nå har blitt showrom for produktene som bakeriet i Asker leverer til hotellet. De fleste ble nok litt «starstrucked» av å være i akkurat denne hotellsuiten. Flere benytter også muligheten til å gå ut på verandaen og speide utover Karl Johan, Stortinget og Slottet. 

Veldig, veldig stolte

Daglig leder ved Asker Produkt, Britt Erlandsen Villa, stråler om kapp med sola når hun forteller om samarbeidet med Grand Hotel.

– Vi er veldig, veldig stolte. I tillegg til å prioritere god kvalitet, er Grand Hotel med på et samfunnsoppdrag med sosial bærekraft som inkluderer de som står utenfor og som fortjener å være med i arbeidslivet, sier Britt Erlandsen Villa og får en solid bekreftelse fra hotelldirektør Toril Flåskjer.

Hotelldirektør ved Grand Hotel, Toril Flåskjer og daglig leder i Asker Produkt, Britt Erlandsen, gleder seg begge over samarbeidet som nå har gjort at ti av bakeriet produkter nå er å finne på hotellet.

Lager dem ikke bedre selv 

Fungerende kjøkkensjef ved Grand Hotel, Tobias Göbert, er full av lovord om samarbeidet med Asker Produkt og varene som leveres til hotellet.

– Vi er veldig fornøyde med produktene, sier Jonsson som forteller at de har jobbet med mange bakerier, men at de ikke har vært fornøyd med kvaliteten og at de derfor har endt opp med å lage dem selv. Helt til nå.

– En gjest som spiser hos oss i dag, skal få akkurat det samme produktet i morgen. For oss er det veldig viktig. Derfor er vi veldig fornøyde med at Asker Produkt alltid leverer den samme høye kvaliteten. Produktene er så bra at vi ikke lager dem bedre selv.

Assisterende kjøkkensjef Grand Hotel, Tobias Göbert, er begeistrer for kvaliteten på det som Asker Produkts kjøkkensjef Niklas Lemstrøm leverer.

– Vårt utgangspunkt er at vi helst vil lage alle våre produkter fra grunnen av selv, men hvis vi skal kjøpe noe utenfra, så skal vi kjøpe fra de aller beste. Etter vår mening er Asker Produkt de beste som er i markedet, så tusen takk, sier Göbert og retter takken til staben i Asker Produkt som står og hører hans lovord om dem og produktene de lager.

– Vi har jobbet med mange andre bakerier. Vi har opplevd at de ofte ikke er så villige til å jobbe sammen med oss for å oppfylle våre ønsker. De er kanskje store og ikke så fleksible som vi hadde ønsket oss. Asker Produkt er villige til å jobbe akkurat slik som vi ønsker. Kundene våre her på Grand Hotel er ute etter det lille ekstra og det kan vi gi dem med produktene som er utviklet sammen med Asker Produkt, sier hotellets fungerende kjøkkensjef.

Assisterende kjøkkensjef Grand Hotel, Tobias Göbert, forteller at han har prøvd mange bakerier, men ingen som har levert så god og jevn kvalitet som Asker Produkt. – Vi lager dem ikke bedre selv, sier han.

Ti produkter 

Asker Produkt leverer ti produkter til hotellet. Produktene er: Surdeigsfocaccia, kuvær brioch, havrerundstykker, rugrundstykker, surdeigs rugbrød, dansk rugbrød, herregårds rugbrød, muslibarer, pølsebrød og hamburgerbrød.

Produktene inngår i ulike konsepter og serveringer hos Grand Hotel. Pølsebrødene er med på hotellets «bubble and dogs». En fredag i hver av sommermånedene serveres bobler og gourmet pølser og gourmet brød på hotelltaket.

Asker Prdukts pølsebrød er blant annet å finne på bordet når Grand Hotel serverer bubble and dogs.

Asker Produkt jobber allerede med et par nye produkter som skal inn i porteføljen.

– Dette er fortsatt et ferskt samarbeid og det er et potensial for å utvide dette enda mer. Med fleksible fagfolk får vi til det meste, sier Britt Erlandsen Villa.

Slik startet det 

– Hvordan startet samarbeidet? 

– Det var faktisk Pals, som er leverandør til oss begge, som formidlet kontakten mellom oss. Gjennom Pals fikk vi vite at Grand Hotel trengte noen til å lage produkter og de tok kontakt med oss for å spørre om vi kunne produsere for dem. Da var det to produkter de var ute etter; havrerundstykker og rugrundstykker. Det var der det hele startet for snart ett år siden. Deretter har dette utviklet seg til et fruktbart samarbeid for begge parter der vi har bevist at vi greier å levere jevn kvalitet over tid, sier kjøkkensjef i Asker Produkt, Niklas Lemstrøm som forteller om tett kontakt med hotellets kjøkkensjef på Grand Hotel i starten.

Asker Produkt leverer flere brødtyper til Grans Hotel.
Asker Produkt leverer både dansk rugbrød og herregårds rugbrød til hotellet.
Asker Produkts havrerundstykker.
Muslibarer stablet oppå hverandre på et hvitt fat.
Asker Produkts muslibarer har blitt populære på Grand Hotel.

– Vi snakket mye på telefon. Vi laget og sendte ulike produktprøver. De ga tilbakemelding på hva de likte og så gjorde vi litt justeringer. Deretter sendte vi en ny levering med prøver. Slik har vi jobbet med å komme frem til de endelige produktene. Vi er to produksjonssteder som skjønner hverandres språk. Da er det mye enklere å jobbe sammen, sier Lemstrøm.

Hvit varebil utenfor Grand Hotel i Oslo.
Asker Produkts varebil er stadig oftere på Grand Hotel med vareleveranser.

Kjempet for avtalen 

Det har vært god takhøyde for å bli bedre kjent, og for å utvikle samarbeidet. 

– Jeg syntes dette var veldig spennende. Jeg kjente Asker Produkt godt fra før. Jeg bor selv i Bærum og har hatt jobb i Asker. Det gjorde det veldig spennende å prøve. Det var kjøkkensjef Tore Nådland Sømme som kom til meg og spurte om dette. Jeg responderte positivt og var innstilt på å lage en lokalavtale. Det nåløyet er faktisk ganske smalt i Scandic, men vi kjempet for denne lokale avtalen siden det er god kvalitet på produktene og fordi vi også gjør en god gjerning i samfunnet ved at dette samarbeidet inngår som et av våre tiltak i «Scandic i samfunnet». Og vi er veldig fornøyde så langt. Det lille kuvertbrødet deres brukte vi blant annet på Nobelbanketten, sier hotelldirektør Toril Flåskjer.

Døra stod på gløtt for et lokalt bakeri og konditori på Grand Hotell. Den muligheten har Asker Produkt utnyttet til fulle og leverer et spekter av produkter til hotellet. Fra venstre hotelldirektør Toril Flåskjer og daglig leder i Asker Produkt, Britt Erlandsen Villa.

Utvikler ansatte

Britt Erlandsen Villa skryter uhemmet av de ansatte i bakeriet og presenterer dem en etter en.

Jonas Myhren startet som bakerlærling i Asker Produkt og har tatt mesterbrevet i bedriften. Nå leder han bakeriet og er i tillegg arbeidsleder.

– Bedriften er veldig åpen for å videreutvikle oss ansatte selv om vi har fulltidsjobb. De betalte for eksempel for deler av mesterbrevutdannelsen min. I tillegg har jeg begynt på en HR-utdannelse ved Universitet i Bergen, sier Myhren.

Vetle Hareide Hansen har fagbrev som både baker og konditor. Han har jobbet i Asker Produkt i to år. I tillegg til å produsere, veileder og motiverer han andre til å nå sine mål.

Jonas Myhren er leder bakeri og arbeidsleder hos Asker Produkt.
Vetle Hareide Hansen er baker og konditor hos Asker Produkt.

Merverdi og bedre hverdag 

Niklas Lemstrøm er kjøkkensjef og har en bred bakgrunn fra inn- og utland. Han angrer ikke på at han valgte en jobb hos Asker Produkt.

– Her er det ikke kun fokus på økonomi og produksjon. Her har vi også et annet element som er arbeidstakerne. Det gir en merverdi og en bedre hverdag. Og så blir deres hverdag annerledes. De jobber med å skape flotte produkter. De får mestring. Det gir meg og oss alle en god følelse.

– For meg som kjøkkensjef er det helt fantastisk å ha mye fagkunnskap på arbeidsplassen. Det gjør at vi greier å levere kvalitet, sier Lemstrøm.

Samarbeidet har vært tett og godt mellom Niklas Lemstrøm (til venstre) og Tobias Göbert. Det har resultert i at bakeriet leverer stadig flere produkter til hotellet.

Både konditor og lærer 

Petter Mathisen er leder på konditoriet og arbeidsleder hos Asker Produkt. Han har fagbrev både som kokk og konditor. Han har jobbet i hotellbransjen siden 2008. En tidligere kollega av ham fikk jobb i Asker Produkt og snakket varmt om bedriften.

Petter Mathisen er leder konditori og arbeidsleder hos Asker Produkt.

– Hun anbefalte meg, og etter hvert fikk jeg muligheten. Jeg startet for to år siden. Her får jeg jobbe med flinke, interessante, snille og gode mennesker som alle er sugne på å lære. Jeg har en drøm om å bli lærer i konditorfaget og jobben på Asker Produkt er en fin mulighet til å styrke den delen av min kompetanse. Her er det en mellomting mellom jobb og skole.

Mathisen snakker varmt om konditorlærling Mark Manzanares Ampil.

– Han gjør det kjempebra. Jeg har ikke vært borti en lærling som tar ting så fort. Spesielt på kalligrafi og pynt er han ekstremt god. Det er sjelden jeg ser slike talenter som Mark og jeg blir ikke overrasket om han etter hvert havner på et landslag, sier Mathisen.

Mark Manzanares Ampil er lærling i konditorfaget hos Asker Produkt.

Ivrig etter å lære 

Andrine Desiree Olavsen er lærekandidat i bakerfaget. Hun bor på Hønefoss og investerer gjerne den lille timen i reisetid hver vei for å komme seg på jobb. 

– For meg er dette en unik mulighet. Jeg er fra en liten by uten like mange muligheter for tilrettelegging. Derfor synes jeg det er veldig fint å få være et sted som kan tilpasse seg både meg som enkeltindivid og bedriftens behov. Her føler jeg at jeg kan være meg selv, sier Andrine som er motivert til å lære alt i faget.

Andrine Desiree Olavsen er lærekandidat i bakefaget hos Asker Produkt.

– Jeg får mange fine muligheter til å lære mange spennende ting. Personlig er jeg veldig ivrig og vil gjerne lære alt. Jo mer jeg lærer, jo mer har jeg lyst til å lære. Jeg synes det er veldig viktig å lære det grunnleggende slik at jeg kan gå ut i et ordinært løp senere som kan gi meg en vanlig jobb som baker i hvilket som helst bakeri, sier Olavsen.

Trygg på det hun selger 

Sara Mortensen er leder for salg i Asker Produkt og kjenner bedriften godt etter selv å ha jobbet i produksjonen i mange år.

– Det er en stor styrke å ha vært i produksjonen selv når du jobber med salg. For å lykkes med krevende kunder, som for eksempel Grand Hotel, er det viktig med en god kommunikasjon mellom salg og produksjon.

Sara Mortensen er leder salg/CRM i Asker Produkt og Den Glade Baker.

– Når du skal selge til krevende kunder, så betyr det vel også at du må være trygg på produksjonen og at dere kan levere? 

– Ja, det er veldig viktig. Jeg er utrolig trygg på produksjonen i bedriften. Hvis ikke hadde jeg ikke turt å selge til Grand Hotel. Kundene hører på meg og stoler på meg når jeg garanterer ting. For meg er det viktig å jobbe tett opp mot produksjonen slik at vi har en felles forståelse for hva som skal leveres og hva som kreves av oss.

– Det er veldig inspirerende å jobbe med krevende kunder. Jeg gleder meg stort over at vi greier å levere godt over tid og at det blir fremhevet at vi er en leverandør som ikke bare leverer bra den første gangen, men over tid. Det har vi nok en gang bevist med samarbeidet med Grand Hotel, sier Mortensen.

Skaper fagarbeidere for andre 

Britt Erlandsen Villa er stolt over de ansatte og det de greier å levere. Som arbeidsmarkedsbedrift er noe av jobben å få flinke ansatte over til jobber i ordinære bakerier og konditorier. Det er målet hele tiden, men det gir også en utfordring.

– Det er jo det vi vil, at våre ansatte skal få seg jobb i andre bakerier og konditorier etter at de har fått nødvendig kompetanse her hos oss. De fleste av våre lærlinger består med glans.

Britt Erlandsen Villa er daglig leder i Asker Produkt.

– Men så er det et ekstra element som gjør vår drift ekstra krevende. Hver gang det går ut en lærling fra oss, mister vi veldig god arbeidskraft. Samtidig er vi veldig glade for at vi kan hjelpe dem videre. For oss betyr det at vi må begynne forfra igjen og bygge opp fagkompetanse hos en ny person. Det er en stor glede i det også. Og når vi lykkes underveis med å levere baker- og konditorvarer til krevende kunder og at våre ansatte kommer ut i ordinære jobber med solid kompetanse i bakerier og konditorier - ja, da har vi lyktes, sier Britt Erlandsen Villa.

Asker Produkt er godkjent for å gi spesialundervisning i bedrift. De gir undervisning på år tre og fire i videregående for lærekandidater.

Gruppe med mennesker som viser frem bakeriprodukter.
En stolt gjeng fra Asker Produkt sammen med representanter fra Grand Hotel. Fra venstre foran Andrine Desiree Olavsen (lærekandidat bakefaget), Toril Flåskjer (hotelldirektør Grand Hotel), Britt Erlandsen Villa (daglig leder Asker Produkt) og Sara Mortensen (leder salg/CRM og Den Glade Baker. Bak fra venstre: Jonas Myhren (leder bakeri og arbeidsleder), Vetle Hareide Hansen (baker og konditor), Tobias Göbert (assisterende kjøkkensjef Grand Hotel), Petter Mathisen (leder konditori og arbeidsleder), Mark Manzanares Ampil (lærling konditorfaget) og Niklas Lemstrøm (kjøkkensjef).
Powered by Labrador CMS