Lerum AS ble kåret til Årets mat- og drikkeprodusent 2016 under NHO Mat og Drikkes årskonferanse torsdag 19. mai. Prisen ble overrakt av statsråd Jon Georg Dale til administrerende direktør Trine Lerum i Lerum AS. I juryens begrunnelse står det:

Lerum AS har siden starten i 1907 lagt stor vekt på å bygge en bedriftskultur hvor skaperglede, kunnskap og dugnadsånd står sentralt. Bedriften produserer saft, syltetøy og juice. Det er i dag fjerde generasjon Lerum som eier bedriften.

Bedriften har lykkes i å utvikle og produsere kvalitetsprodukter og fremstår som «ærlig» ved å være troverdig, levere kvalitet, være solid, ha integritet og være selvstendig.

Produktene har et særpreget design. Bedriften arbeider aktivt med innovasjon og produktutvikling, gjør stadig nye investeringer og oppgraderinger, er særdeles automatisert og godt tilpasset fremtiden.

– Vi har et sterkt ønske om å være med å utvikle bransjen videre, og derfor er det veldig kjekt å få denne prisen. Jeg vil gjerne rette en spesiell takk til alle de ansatte som gjør en stor innsats for bedriften hver eneste dag, sier administrerende direktør i Lerum AS, Trine Lerum.

 

De nominerte til årets pris

Mange gode kandidater har vært foreslått, og juryen har vurdert til sammen ni bedrifter. Av disse ble fire bedrifter nominert til årets pris. I tillegg til vinneren, Lerum AS, var de nominerte:

Bakehuset Nord-Norge AS
Bakehuset har kjøpt opp flere bedrifter gjennom årene. Oppkjøpene resulterte i en bedrift med store avstander mellom avdelinger som hadde forskjellig kulturer. Bakehuset har i de senere år jobbet med å danne en felles bedriftskultur der alle ansatte skal kjenne bedriftens verdigrunnlag som består av respekt, ærlighet, kvalitet, omsorg og nøyaktighet. Bedriften har opplevd brann og holdt på å miste mange arbeidsplasser, men alle ansatte tok et krafttak som ingen kunne forventet. Det berget både bedriften og arbeidsplassene. Bakehuset Nord-Norge AS jobber for tiden med prestasjonskulturen i bedriften, og ønsker å bli mer nøyaktig i sine leveranser.

Kavli Norge AS
Kavli Norge AS er en tradisjonsrik virksomhet. Bedriftens unike eierskap gjennom det allmennyttige Kavlifondet, gir ansatte som i meget stor grad oppfatter å jobbe hos en samfunnsengasjert arbeidsgiver. Dette gir seg uttrykk i inspirerte medarbeidere med stolthet knyttet til å skape verdier for gode formål.

Forbrukerdrevet åpen innovasjon står sterkt i spesielt Q-Meieriene, som skal drives av forbrukerne. Dette er nedfelt i Q-Meierienes sju bud og kommer til praktisk uttrykk gjennom Q-Meierienes idé-galleri på q-meieriene.no hvor forbrukerne nå har 755 ideer liggende ute til vurdering hos andre forbrukere og i en innovasjonsprosess. Bedriften har allerede lansert flere ideer basert på innspillene fra forbrukerne, som Q-Frokostyoghurt i stor pose og Skyr® med cottage cheese.

Norgesmøllene AS
I 2016 feirer Norgesmøllene 150 års jubileum som mølle‐/ næringsmiddelbedrift. Første mølle ble påbegynt i 1866; Vaksdal Mølle. Dette er fortsatt et viktig produksjonssted i Norgesmøllene. I tillegg har bedriften møller i Buvika utenfor Trondheim og i Skien, som begge ble etablert noen år senere.

Norgesmøllene har de siste årene vært igjennom betydelige omstruktureringer og tilpasninger til en bedrift som har ambisjon om fortsatt å være den ledende matmelprodusent til dagligvare, bakerier, industri og storhusholdning i Norge. I 2016 bygges en ny og topp moderne havremølle i tilknytning til produksjonsanlegg i Skien. Denne satsingen legger til rette for at selskapet kan satse framtidsrettet på sunne og gode havreprodukter i et voksende marked.

Om prisen
Prisen «Årets mat- og drikkeprodusent» gis til en bedrift som produserer i Norge, og som det siste året har utmerket seg innenfor områdene; bedriftskultur, innovasjon/produktutvikling, markedsføring/kommunikasjon, kompetanse eller miljø.
– Med denne prisen ønsker NHO Mat og Drikke å synliggjøre de gode eksemplene og inspirere til utvikling av mat- og drikkeproduksjon her til lands, sier adm.dir i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

– Mat- og drikkeprodusentene er bedrifter som vi alle har et forhold til. Alt fra bakeren på hjørnet til store norske og internasjonale mat- og drikkeprodusenter. Vi snakker om Norges største landbaserte industri med rundt 50 000 ansatte, 2 500 bedrifter og 160 milliarder i omsetning. Den fortjener å bli satt pris på, og det er viktig for Norge at denne industrien stadig utvikler seg, sier Brubakk.