LEFSE PÅ LEFSE: Jorid Birgitte Hansen elsker lefsene sine, og det gjør kundene også. Bakeriet hennes lager 14 forskjellige lefser i dag.

Lefser i alle varianter

– Det der er møsbrømlefse. Og så har vi balsfjordlefse, rømmelefse, luksus tynnlefse og diabetiker-tynnlefse der. Og her er krinalefse, mørlefse og glutenfrie tynn- og tykklefse. Der har vi laktosefri tynnlefse!

Publisert Sist oppdatert

Vi leverer lefser til hele Nord-Norge nå og vi er også med på Bondens marked.

Jorid Birgitte Hansen (58) reklamerer heftig og begeistret overfor kundene i Svolvær akkurat når vi ringer. Hun er egentlig på vei fra lefsebakeriet sitt i Vesterålen – Jorids Lefsebakeri ligger mellom Sortland og Stokmarknes – til Leknes i Lofoten. Da må hun selvsagt benytte denne fredagen til også å selge lefser i Svolvær – Svolvær ligger jo på vei til Leknes!

Og salget går strykende.

Han far står på!

– Jeg vokste opp med mors lefsebakeri. Hun hadde bare tre typer lefser. Nå har jeg 14 og de er alle sammen selvkomponerte, forteller Jorid innimellom salget i Svolvær.

Jorid jobbet i 20 år på et legekontor på Stokmarknes, men så en dag tok hun over lefsebakeriet. I hele ti år drev hun virksomheten stort sett bare med hjelp av familien. Den første ansatte hun hadde – og har – er sykepleier. Nå jobber også svigerdatter Barbro Hansen-Dahl hos denne her i full stilling og faren Ottar Eilertsen på 87 pakker fortsatt lefser.

– Han far står på! Han og, smiler Jorid.

– Vi leverer lefser til hele Nord-Norge nå og vi er også med på Bondens marked. Nå i dag er jeg her i Svolvær. Vi jobber vel tre skift i døgnet i disse tider, smiler hun.

Det var altså ingen selvfølge at Jorid skulle bli lefsebaker. Fra 1984 til 2004 var hun på et legekontor og hun kastet seg ut i det da anledningen bød seg for 18 år siden. Nå har hun ansatte i til sammen 4,2 årsverk i fem faste stillinger – pluss mange vikarer og ikke minst familien og faren.

Det er ekstra travelt nå når det nærmer seg jul?

HEFTIG OG BEGEISTRET: Her er en del av staben hos Jorid, fra venstre: Svigerdatter Barbro Hansen-Dahl, Jorid, Alice Paulsen, Nadia Raaz Mohammed, Bodil Nordjore (på bedriftsbesøk) og Jorids far Ottar Eilertsen.
HEFTIG OG BEGEISTRET: Her er en del av staben hos Jorid, fra venstre: Svigerdatter Barbro Hansen-Dahl, Jorid, Alice Paulsen, Nadia Raaz Mohammed, Bodil Nordjore (på bedriftsbesøk) og Jorids far Ottar Eilertsen.

Gomme

– Vi har det travelt hele tiden fra mars og frem til jul! Mine sønner lager småkaker på kveld og natt. De er forøvrig i full jobb begge to i henholdsvis Widerøe og på Nordsjøen.

Det er ikke snakk om fabrikkproduksjon dette her?

– Nei, absolutt ikke. Vi kjevler for hånd! Dette er tradisjonsmat og ikke fabrikkproduksjon, nei. Det er selvfølgelig veldig, veldig mye arbeid, men det er også veldig gøy, sier Jorid i det hun ekspederer både den ene og den tredje og den femte kunden under intervjuet.

– Vi selger også nykokt gomme og diverse kaker, sier hun før hun skal pakke sammen det hele og dra videre til Leknes.

 

Powered by Labrador CMS