Tirsdag 26. april er det 50 år siden bedriften ble etablert. Bakeriet har laget bursdagsuke i uke 17 og har knallgode tilbud hver eneste dag. I tillegg blir det også en del andre aktiviteter knyttet til jubileet. På sine mange år i bybildet er de blitt mer for en institusjon å regne.

– Alle vet om oss. Polarfakta gjennomførte en markedsundersøkelse for oss der vi spurte 300 tilfeldige bodøværinger. 99 prosent hadde hørt om Aga Mat, sier Aina Klaussen som er daglig leder i bakeriet som holder til på gateplan i Glasshuset i byen.

Nektes innovasjon

Klaussen og de andre ansatte fornyer seg kun med det de må. Aga Mat er en butikk som kundene vil ha slik den alltid har vært. Kundene nekter dem faktisk å drive innovasjon. Det har vært både en utfordring og en glede for det som i dag er tredje generasjons drivere.

– Kundene vil ha det som det alltid har vært. Vi trodde at det hadde kommet et generasjonsskifte i byen som var klar for noe nytt, men alle aldre vil ha det sånn. Unge og nye kommer til, og vil ha det på samme måten. De har gått her sammen med sine foreldre og besteforeldre. Det har gitt alle et forhold til Aga Mat. Vi har salater og ett og annet nytt produkt, men hovedresepten er å holde det slik det alltid har vært. Man tuller ikke med vårt utvalg, er beskjeden fra kundene.

Aga Fruktlag

Det hele startet da Aga Fruktlag ble stiftet i 1901. Et sesongutsalg av frukt ekspanderte raskt til tre utsalg i Bodø sentrum med frukt, sjokolade og tobakk. I 1966 ble start med matproduksjon. Karen Aga, også kalt Tuppen blant kjente, startet da Aga Mat sammen med sin mann Jon Aga i 1966. Nå lå disse to butikkene vegg i vegg med hverandre. Da glasshuset dukket opp i bybildet i 1992 utvidet Aga Mat butikken og hadde da en av de flotteste ferskvarebutikkene man visste av. 

Dønn stabilt

– Mange andre i vår bransje må prøve masse nytt til de treffer med et produkt. Vi har det motsatt. Kunden er fornøyd med det vi har. Og har vi nye produkter, så tester vi det på kundene. Hos oss føler alle kundene at de har noe de skulle ha sagt. Vi slipper å finne opp kruttet. Det er dønn stabilt, sier Kalussen.

Aga Mat lager produktene fra grunnen selv og et utsalg i tilknytning til produksjonen. Her er det en kafé med 70 sitteplasser. Og det er stinn brakke fra ni til to hver eneste dag.

Spesialiteter

Reseptene er fra både tanter og besteforeldre av dagens drivere. Forretningen startet egentlig med ferskvare, delikatesse og catering. Da et bakeri i byen la ned driften i 1978, tok de over deres produkter og førte dette videre. Det gjorde at de satset mer på både bakeri og konditori, men fortsatt tar de vare på en del spesialiteter de hadde fra starten. For eksempel kjøper de blod og lager sin egen blodpudding og de lager fiskegratering.

 

Bestselgeren

Over halvparten av dagens omsetning er konditorvarer. Bestselgeren er den tradisjonelle marsipankaka, tett fulgt av både romkake og napoleonskake.

– Kunne dere flyttet denne virksomheten til Oslo?
– Nei, det kunne vi ikke. Jeg tror ikke jeg kunnet flyttet den noe annet sted enn akkurat her, sier en smilende Aina Klaussen som driver bedriften sammen med Nina Vinkenes.