«Kun gull er godt nok»

Deltakerne til det forestående nordiske mesterskapet trener nesten på heltid i august og ambisjonene er skyhøye.

Publisert Sist oppdatert

– Alt annet enn gull vil være en skuffelse for laget, sier André Løvaas.

Erlend Løken Volden, Ivar Bakke, Nikolai Meling, Vibeke Løseth og Monica Smehagen Enebakk skal representere Norge i årets Nordic Bakery&Pastry Cup i Oslo 2.-3. september. Konditorlandslaget skal levere dessert, kake laget av sjokolade, iskake og en sjokoladeskulptur. Bakelandslaget skal levere showpiece, brød og bagetter og søt hvetebakst. Tema for konkurransene er «Back to the 60s»

 

Trener med fanden i blikket

– Hva er status akkurat nå?
– De to lagene står nå og trener. De er i bobla si og har bare en ting i hodet og det er å trene, trene og trene. Fra nyttår har vi brukt helgene til å sette program, former og utseende. Nå står vi bare og trener på det vi har bestemt vi skal gjøre. Deltakerne har stort sett avsatt all sin tid til trening i august. Begge lagene har ambisjoner om gull og det er ekstremt moro, sier André Løvaas.
Bakerne trener på Sørumsand videregående skole, mens konditorene har sin treningsarena på Etterstad videregående skole.

– Jeg tror vi har greid å være strukturerte og satt mål tidlig. Tidligere var målene både å øke brødsalget og øke rekrutteringen. Nå er målet å vinne konkurranser. Det har gjort noe med oss som lag. Og det ultimate målet er å komme til VM.

– Det er bare å ta av seg hatten av den innsatsen som deltakerne legger ned. De står i fulle jobber, har familie og barn, men legger likevel ned en fantastisk innsats.

 

God følelse

– Har det norske landslaget gått opp en divisjon nå?
– Det vil nordisk vise. Vi har luktet på gullet før, men aldri lyktes. Det at Nikolai Meling vant brødkategorien i fjor, betyr at vi vet hva som skal til i den kategorien. Utover det har vi aldri vunnet og har aldri erfart når ting er så godt at det er et vinnerstykke. Vi har alltid manglet det kneppet. Derfor er det vanskelig å si om vi er i rute eller at vi kommer til å være best, men vi har en god magefølelse.
Nå dreier deg seg kun om mengdetrening. Vi finpusser detaljene og bevegelsene. Det er mange detaljer som skal på plass for at du skal treffe riktig form og struktur, samtidig som du treffer på tid. Vi kjører nå fulle program om igjen og om igjen. Resten av laget er hjelpere rundt. Noen vasker opp og noen står med stoppeklokka.

Vi er ett baker- og konditorlandslag. Mentalt sett har vi to sjanser til å vinne.

Som et lag

– Det er ikke utøverne som vinner, men det er laget som vinner. Han som står med oppvasken er også med på å vinne. Det er litt som med skilandslaget og smøreteamet. Det er sånn vi tenker. Den dagen premieutdelingen er, så tar alle seieren eller nederlaget.

– Tror aldri vi har hatt et så bra og samkjørt lag. Nå er vi på mange måter ett lag og kan dra veksler på hverandre. Vi sitter på mye ekstremt mye kunnskap i det vi begynner å samarbeide. Vi er ett baker- og konditorlandslag. Mentalt sett har vi to sjanser til å vinne.

 

Kun gull godt nok

– Det er kun gull som er godt nok. Vi har nok sølvmedaljer. Vi gjør alt vi kan for å ta gull. Alt annet vil være en skuffelse for laget.

– Og ja, vi føler et visst press med hjemmebane på Norges største matarrangement. Lista aldri vært lagt høyere enn nå i et nordisk mesterskap. Med mål om å kvalifisere oss til VM, så må vi vinne disse konkurransene for å vise at vi er gode nok for å delta i VM. Jeg håper og tror at vi har det som skal til, men det kan også hende at jeg i etterkant må si at vi ikke var gode nok. Vi skal bruke 10% av tiden til den tanken. De resterende 90% skal vi bruke på å vinne.

– Vi er ekstremt spente. Magefølelsen min sier at hvis alt går som det skal i konkurransen, så leker vi med de store, sier André Løvaas.

 

Les saken om prestasjonen til konditorlandslaget her

Powered by Labrador CMS