En gang tørket Saugbrugsforeningen tømmer her. Nå skal Kringla Konditori og Bakeri både bake, dekorere og selge produktene sine i bygningen som ennå er kjent som Tørka. – Vi har vokst oss ut av lokalene der vi har vært, sier Espen Willard. Han eier og driver østfoldbedriften sammen med kona Anne Berit.

Alt på ett plan

Gode næringslokaler vokser ikke på trær i Tistedal. – Før koronaen kom, hadde vi hatt en jevn vekst i mange år. Den gamle butikken trengte en ansiktsløftning, og bakeriet trengte å få byttet ut en ovn. Da vi samtidig begynner å føle at det var trangt, var det greit å se seg om etter noe nytt, fastslår Willard.

Det er 27 år siden Kringla åpnet på sagbruksstedet noen kilometer øst for Halden sentrum. Sjefen forteller om en hverdag med mange små rom og trapper. Kjelleren har vært på ett plan, bakeriet på et annet, konditoriet på et tredje og butikken på det fjerde.

Espen Willard gjør sin del av arbeidet.

Espen Willard gjør sin del av arbeidet.

– Det blir godt å få alt på ett plan. Da får vi samkjørt litt mer, og det blir korte linjer mellom butikk, bakeri og konditori. Det blir også mye enklere å definere rene og urene soner, konstaterer han. Det nye bakeriet går fra oljefyring til elektrisk ovn.

I karantene

Oppussingen gikk slett ikke som planlagt. Siden Kringla tok over lokalene 1. februar, har ekteparet Willard vært i karantene to ganger hver. Bakertvillingene Freddy og Tommy Olsen har vært i karantene henholdsvis to og én gang, snekkeren bor i Sverige og fikk ikke komme i det hele tatt, og elektrikeren ble forsinket etter å ha sittet i karantene.

Espen Willard forteller om en omsetning på over 15 millioner kroner og rundt 20 ansatte når både heltidsansatte og lørdagshjelper telles med. I tillegg til butikken i Tistedal har Kringla en butikk i Rakkestad. Så står dagligvarebutikkene i Halden på kundelisten sammen med noen kantiner, for eksempel hos Saugbrugs.

Anne Berit Willard graver grøft til avløp.

Anne Berit Willard graver grøft til avløp.

Det var Rema som sprengte kapasiteten. – Da Æ-strategien kom, mistet vi Rema. Så ble vi spurt om vi ville ha en butikk til, og det passet jo bra akkurat da. Før den åpnet, kom Rema tilbake. Da smalt det litt, så nå sliter vi kapasitetsmessig og har sagt nei til mye mens vi har sett etter nye lokaler, forteller Espen Willard.

Nå bygger Kringla Konditori og Bakeri med tanke på 25 nye år, og siktet rettes mot 20 millioner i omsetning.