Kongebollen er den nye storselgeren til Vereide Bakeri.

Kongen og dronningen av kongeboller

Vereide bakeri kom tilbake. Med både kongeboller og prinsesseboller. Anne og Jon Atle Vereide har tre år bak seg i nygammelt bakeri.

Publisert Sist oppdatert

Nå vet jeg at jeg er fornøyd med bakeryrket.

Egentlig hadde de gitt seg. Som fjerde generasjon i S. J. Vereide lukket Jon Atle Vereide dørene for både utsalget i Sandane og bakeriet i Vereide, noen kilometer lenger utover langs Gloppefjorden. Han ble sjåfør, først for Diplom-Is og så for Nortura.

Best som egen sjef

Det holdt i mindre enn et år. – Det var greit å få prøvd det. Nå vet jeg at jeg er fornøyd med bakeryrket. Jeg er glad jeg er min egen sjef. Det har jeg vært i mange år, og det er vanskelig å innrette seg, sier han.

Nå baker han, mens kona Anne Kristoffersen Vereide driver utsalget. – Vi har kjent hverandre siden vi var 13 år. Det ville blitt hardt hvis vi skulle vært på samme plassen, sier hun. Begge to rundet 50 i fjor.

Anne og Jon Atle Vereide har kjent hverandre siden de var 13 – da er det helt greit at de holder til i hver sine lokaler til daglig.
Anne og Jon Atle Vereide har kjent hverandre siden de var 13 – da er det helt greit at de holder til i hver sine lokaler til daglig.

Vil ha nyheter

De kombinerer gamle, gode oppskrifter fra generasjonene før seg med jevnlige nyheter. – Vi er stolte av alt vi gjør. Men kongeboller er siste nytt, forteller de to.

De nyeste produktene holder kongelig nivå – dette er en prinsessebolle.
De nyeste produktene holder kongelig nivå – dette er en prinsessebolle.

Til dem bruker bakeren ekte meierismør, brunt sukker og rosiner. – Så ruller jeg som skillingsboller og har vaniljekrem på toppen. Vi har lyst til å ha litt nye ting av og til, så da må en prøve seg litt frem, sier Jon Atle Vereide.

Vanligvis reiser han rundt og lar seg inspirere. Alle steder han kommer innom, må han se på det som finnes av konditoriutsalg. Den muligheten har han ikke hatt det siste året. På grunn av koronaen, selv om det sannelig er travelt nok, også. Ekteparet har hjelp av forrige generasjon – begge er blitt 74 år – og litt ekstrahjelp. Men først og fremst driver de bedriften med sine egne lange dager.

Alt til eget utsalg

Jon Atle Vereide er sikker på at det er liv laga lenge for et lokalt bakeri i Gloppen. – Nå baker vi bare til oss selv, til eget utsalg. Vi hadde noen kantiner før koronaen, men det ble slutt. De begynner vel på igjen når det blir normale forhold igjen, håper han.

Bakeriet ligger i Vereide, noen kilometer unna utsalget i Sandane sentrum.
Bakeriet ligger i Vereide, noen kilometer unna utsalget i Sandane sentrum.

Likevel kom Vereide Bakeri nesten opp i fem millioner i omsetning i fjor. Eierne er godt fornøyde, håper utviklingen fortsetter og er takknemlige for veldig god støtte fra bygdefolket. – Kanskje de hadde savnet oss, tror de, mens de avbrytes av en kunde som gjerne forteller at dette er den koseligste kafeen hun kan tenke seg.

Påsmurt til lunsj

Mye av trafikken kommer til lunsj.

– Vi har påsmurte varer. Dem selger vi mye av. Mange faste kunder kommer igjen og igjen, sier Jon Atle Vereide.

Kortselskapene gir dem tall på hvor mange som er faste kunder. – 94 prosent av kundene er tilbakevendende. Vi har gjort noen avhengige, smiler Anne Kristoffersen Vereide. Hun får også mange kunder innom for å kjøpe med seg brød hjem.

Vannkringler og sunnhetskavring er populært i Nordfjord.
Vannkringler og sunnhetskavring er populært i Nordfjord.

Kaféen er utstyrt med kvern og softis, også. – Det pleier å være en jevn strøm av kunder her i åpningstiden, sier Jon Atle Vereide.

Powered by Labrador CMS