Konflikten eskalerer

Styret i bakeriet har valgt å levere granskningsrapporten av Goman Rognaldsen til politiet.

Publisert Sist oppdatert

Intensjonen vår er fremdeles å ha bakeridrift i Hordaland.

Helt siden Mattilsynet avdekket klanderverdige forhold i bakeriet Goman Rognaldsen i slutten av oktober i fjor, har konflikten mellom majoritetseier Coop og den andre eieren av bakeriet, Larsen-familien, vært fastlåst.

Larsen-familien mener avvikene er løst og at bakeriet kan åpne igjen, mens Coop på sin side har ønsket en full gjennomgang av driften før en eventuell åpning av bakeriet.

Coop har brukt sitt eget advokatfirma Wiersholm, til å utarbeide en rapport om hvordan bakeriet har vært driftet, både med hensyn til den alvorlige arbeidsulykken som fant sted sist høst og funnene til Mattilsynet.

Rapporten leveres politiet

Sist mandag var rapporten fra Wiersholm ferdig og nå er det klart at styret i bakeriet har levert denne videre til politiet, skriver Bergensavisen.

Kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Bjørn Takle Friis, vil ikke gå inn på detaljer i rapporten, men forteller BA at det er to grunner til at de nå har valgt å levere rapporten til politiet.

– Det gjør vi av to grunner. Det ene er at vi har blitt bedt av politiet om å samarbeide i deres etterforskning av arbeidsulykken. Det andre er på bakgrunn av hvordan vi opplever funnene i granskingen. Vi kan av hensyn til politiets arbeid ikke si noe om hvilke funn som er gjort eller hvilke forhold de er knyttet til, sier Friis til avisen.

På spørsmål om Coop tror at det er avdekket lovbrudd i forbindelse med granskingen, svarer Friis at det ligger i kortene at de ser på funnene som svært alvorlige.

Ikke objektiv rapport

Tom Larsen var bakerisjef ved Goman Rognaldsen frem til Mattilsynets avsløringer i fjor høst, da ble han avsatt og sønnen, Thomas Larsen, ble ny sjef ved bakeriet. Etter kort tid ble også han avsatt av styret.

– Rapporten som er laga er skriven av Coop sin faste advokat, og er derfor ikkje objektiv. Mandatet til Coops advokatar var å gjera ei full gransking av forholda i Goman Rognaldsen. Det ligg ikkje i mandatet at styret, dagleg leiar, teknisk sjef, kvalitetsansvarleg, HMS-ansvarleg (alle Coop-tilsette) og majoritetsaksjonærens (Coop) rolle i dei kritikkverdige forholda skal haldast utanfor til ein seinare rapport som ingen får sjå. Den noverande rapporten er derfor mangelfull, kommenterer tidligere bakerisjef Tom Larsen, via sin advokat Elisabeth Andenæs til BA.

Kommer en rapport til

– Wiersholm har nå ferdigstilt en rapport, i tillegg har Coop bedt de om å laga en rapport til for å se om det er noe vi kunne gjort annerledes og sørge for at dette ikke kan skje igjen. Det arbeidet er ikke startet ennå, seier Friis til BA.

Ifølge Friis ser Coop på flere alternativ for en reåpning av bakeriet.

– Dette er en krevende sak for Coop, og det letteste for oss ville være å bare åpne igjen. Men vi kan ikke leve med situasjonen slik den er nå, den må ordnes opp i. Jeg forstår de ansattes frustrasjon, men jeg tror folks oppfatning av saken hadde vært en annen hvis man hadde forstått det bakenforliggende, seier kommunikasjonsdirektøren.

Vil ha bakeri i Hordaland

På spørsmål om hvordan konflikten kan løses med Larsen-familien, sier Friis at det jobbes med alternativer.

– Uten å gå i detalj, så kan jeg si at vi jobber hardt med å finne ulike alternativ til løsning til det beste for alle parter, først og fremst de ansatte. Intensjonen vår er fremdeles å ha bakeridrift i Hordaland, forhåpentligvis med de ansatte om bord, seier Friis til BA.

 

Powered by Labrador CMS