Kokkelandslagets sjokoladeskulptur hadde elementer av norsk natur i seg.

Konditorproduktene som ga gull

Henrik Falkensten, Kristoffer Lofnes og Åshild Lerbak lagde dessertene, petit fourene og sjokoladeskulpturen som sikret Norge gullet i kokke-OL i Stuttgart.

Publisert Sist oppdatert

Som konditor er jeg veldig nøye på oppskriftene.

Det prestisjefylte mesterskapet IKA Culinary Olympics, også kjent som Kokke-OL, ble arrangert i Stuttgart fra 14. til 19. februar i år. Her vant det norske kokkelandslaget gull for første gang siden 2008.

– Vi er helt i skyene. Å vinne verdens største og mest prestisjefylte konkurranse for kokkelandslag er en drøm, sier lagets coach Gunnar Hvarnes, som selv var med på vinnerlaget for 12 år siden.

Kirsebær pate de fruit med kirsebærlikør og vaniljekrem var én av kokkelandslagets petit fours som rundet av Chefs table-konkurransen i OL. Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls
Kirsebær pate de fruit med kirsebærlikør og vaniljekrem var én av kokkelandslagets petit fours som rundet av Chefs table-konkurransen i OL. Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls

Treningspermisjon

Hvarnes forteller at det ligger tusenvis av treningstimer bak den imponerende prestasjonen. Kokkelandslaget presenterte to menyer i konkurransen: Et såkalt Chefs table, som også inkluderte en showpiece i sjokolade, og en treretters meny kalt Restaurant of Nations. Konkurransen varte i to dager totalt, med en dags pause mellom Chefs table og Restaurant of Nations.

Til begge «grenene» skulle det lages en dessert. Til Chefs table skulle det også lages tre ulike petit fourer og en sjokoladeskulptur. Henrik Falkensten, Kristoffer Lofnes og Åshild Lerbak utgjorde pastry-teamet på det norske laget og hadde ansvar for de søte produktene.

– Vi har jobbet veldig hardt og lenge frem mot denne konkurransen. Så det var en helt syk opplevelse å vinne gullet, forteller Henrik Falkensten.

Kokke-OL i Stuttgart / IKA Culinary Olympics

Prestisjefylt kokkemesterskap som arrangeres hvert fjerde år. Kokke-OL startet den 14. februar og ble avrundet med premieseremoni den 19. februar. Norge stilte i år tre lag: Kokkelandslaget, kokkelandslaget junior og kokkelandslaget Community Catering for personalrestaurant-kokker. Hele 2 000 kokker fra 59 land deltok. Den 16. februar konkurrerte alle tre lag: Kokkelandslaget tilberedte «Chefs table» og en showpiece (sjokoladeskulptur). Kokkelandslaget junior laget en treretters meny, Restaurant of Nations. Kokkelandslaget Community Catering laget en meny bestående av fingermat, tre varmretter og dessert til 120 personer med kostnadsgrense på fem euro per person. Den 18. februar laget kokkelandslaget en varmrettmeny og kokkelandslaget junior en buffet.

Han er utdannet kokk og har spesialisert seg på desserter. Til daglig jobber Falkensten ved restaurant Fagn i Trondheim.

– Men den siste måneden har jeg hatt permisjon fra jobben for å kunne trene mest mulig frem mot OL. Før det hadde vi treningssamling annenhver helg.

Ferske sjokoladeskulptører

Sjokoladeskulptur var en ny oppgave i årets OL som ingen av de tre pastry-ansvarlige på det norske laget hadde erfaring med fra tidligere.

– Vi fikk litt veiledning, og deretter var det bare å prøve og feile. Etter mye hard trening, fikk vi det til. Selv hadde jeg ansvar for blomstene og fjærene på skulpturen, sier Åshild Lerbak, som er den eneste konditoren på laget.

– Jeg gikk i lære hos Villa Sole, og jobber for tiden ved Sentralen i Oslo. Jeg er commis på landslaget og har vært med siden mars i fjor, forteller hun.

– Hvordan er det å være OL-mester?

– Det er helt sykt. Det har nok ikke gått helt opp for meg ennå.

– Opplevde du noen fordeler ved å være konditor i denne konkurransen?

–  Som konditor er jeg veldig nøye på oppskriftene.

Det norske kokkelandslaget serverte denne desserten da de konkurrerte i kategorien Chefs table i OL. Den bestod av epler fra Hardanger, rømme, yuzu, hvit sjokolade og mandler.
Det norske kokkelandslaget serverte denne desserten da de konkurrerte i kategorien Chefs table i OL. Den bestod av epler fra Hardanger, rømme, yuzu, hvit sjokolade og mandler.

 

 

Powered by Labrador CMS