Seriegründer Roger Amundsen retter kritiske blikk på serveringsdelen av bransjen.

Krise i nord – og andre steder!

KOMMENTAR: Jeg har reist i vår nordlige landsdel og hva opplevde jeg? Jeg legger her vekt på bakeriutsalg og servering. Det er grunn til å være bekymret for denne delen av vårt fag. Hva er det egentlig mange driver med?

Publisert Sist oppdatert

Etter rundt 60 år i bransjen, hvorav de aller fleste i leder- og eierposisjoner, konsulent, i industri og håndverksbedrifter bør jeg ha fått med meg litt. La meg legge til en rekke styreverv i andre bransjer. Nå vil nok mange si at jeg er en gammel grinete gubbe, jeg er ikke helt enig, men gammel er riktig og kritisk er jeg, forhåpentligvis uten å være grinete. Jeg syntes det er grunn til å stille noen spørsmål omkring hva vi driver med og hva den enkelte vil.

Nå er jo erfaring sterkt overvurdert hvis det ikke utvikler seg kompetanse underveis. Kompetanse er nøkkelordet i vår bransje som i andre, det handler om folk og ledelse. Selv vil jeg heller satse på de gode talentene enn lang erfaring. Vi må finne og dyrke talentene våre slik at de kan utvikles for å løfte bransjen på alle nivåer. Det er rett og slett feil når de beste ikke skal f.eks tjene mer enn de som viser minimal interesse for egen- og bedriftsutvikling. Så får vi vurdere om talentet ligger i faget, ledelse, drift eller økonomi. Uansett er det ikke flere talenter i vår bransje enn at vi bør heie frem alle som viser at de kan og vil. La de som er bedre enn oss bli enda bedre!

Er det slik vi skal møte våre kunder?

Når en allerede ved inngangsdøren møter slitt maling, ureine flater så dannes et første inntrykk. Det blir ofte ikke bedre når en kommer inn. Som gammel mann forsøker jeg å oppsøke toaletter der de finnes. Ærlig talt, de så ofte ut som en ….  For et inntrykk det gir! For en negativ opplevelse!

Hvorfor skal kunder besøke oss? Hva er det vi møter våre kunder med? Folk bak disken som nesten ikke snakker norsk, ikke har skiftet trøye på noen dager og har minimal med produktkunnskap.  Støv og vaskekluten er lagt igjen. Er det slik vi som faghandel skal møte våre kunder, vårt forretningsgrunnlag? Diskene er fulle av produkter en kan kjøpe i enhver dagligvare, bensinstasjon m.fl. Når et bakeriutsalg i …….. ikke engang to timer etter åpning hadde brød i hyllene, er det ingen vits å besøke dem.

Vi skulle på fottur og kjøpe med noe godt. Stakk innom bakern i byen og kjøpte noe som skulle ligne på kanelboller. Etter et par timer var det fram med termos og bakst. Vi får håpe ryper og andre likte baksten bedre enn oss, for alle tok en bit og resten ble kastet. Tror noen vi besøker den bakern igjen?

Tilby ferskhet!

Jeg må stille noen spørsmål: Hvor er profilen? Hva vil dere? Hvilke kunder vil dere ha (om noen…)?  Skal vi leve av å fylle opp noen «pensjonistbord» med en kopp kaffe og vaffel..?

Hva kan et bakeriutsalg være best på? Jeg mener ferskhetsprofilen er meget viktig, det aller meste av gjærbakst er godt fersk (nesten uavhengig av resept). Kvalitet bør være en selvfølge. Bruk de beste råvarene og ta den prisen kalkylen sier er nødvendig. Ja, du kalkulerer vel? Eller skal du bare være billigere enn andre? Kunden er ikke så opptatt av pris som du kanskje er. De betaler alltid for noe godt! Hvorfor skal du forresten lage noe du ikke tjener penger på?

Du driver bakeri, men først og fremst driver du en økonomisk enhet. Uten økonomi over tid får du heller ikke til utvikling. Våre produkter er i denne sammenheng kun middelet.

Hvor er stoltheten?

Hva er strategien og målene? Hvor er stoltheten og ambisjonene? Selvsagt er det utfordringer, ja det er ofte vanskelig, men er det grunn nok til å «gi opp»? Igjen; det handler om folk, ledelse og beslutninger. Still dere selv kritiske spørsmål, ikke for å være negative, men rett og slett for å utvikle en strategi og handlinger som gir utvikling og overlevelsesmuligheter. Ha fokus på det viktigste og prioritér. Hvordan kan du gi dine kunder en opplevelse slik at de kommer igjen og igjen?

Sammenlign mot de beste, også i andre bransjer. Hvorfor har vi f.eks. landets beste pølsemakeri på Ringebu. Det skulle jo vært naturstridig. Men her er totalkvaliteten ivaretatt, profil og strategi er på plass. De er veldig gode på det de skal være gode på. En fenomenal faghandel!

 De beste folkene vil være med å ta tak. De vil delta der hvor de ser det ligger en strategi og vilje bak, de vil være med å skape. Gode folk jobber over tid ikke i mindre gode bedrifter/bransjer. Overordnet bør bransjen stille spørsmål om hvorfor «alle» ser ut til å mangle gode folk.

Hvorfor er det snart bedre å handle bakervarer på en bensinstasjon eller kiosk? Tiden for å rakke ned på kvaliteten fordi det er industriprodusert eller importvarer, bør være over. Jeg syntes industribakeriene har tatt store steg og skjerpet seg veldig. De har gode resepter og modningstider, og slikt blir det godt bakverk av.

Om Roger Amundsen

Roger Amundsen ser en seriegründer i norsk bakeribransje og har etablert merkevarer som HeBa (forløper til Bakehuset), Fattigmann og Brumunddal Bakeri. I dag er han pensjonist, men er fortsatt levende opptatt av at baker- og konditorbransjen skal overleve.

Bør være en faghandel

Vi gir rett og slett ikke kunden en opplevelse! Vi bør være en faghandel, vi skal kunne vårt fag og våre produkter bedre enn andre. Det skal være en opplevelse å komme til oss for å oppleve fantastiske smaker, nye produkter, ferskhet, delikate produkter og disker. Særpreg og fag! Det skal rett og slett være spennende å besøke oss! Vi må utgjøre forskjellen på en kiosk, bensinstasjon og andre som omsetter bakervarer. Kunden må ha tillit til oss! Det er i tiden å utvikle god faghandel! Sett deg hårete mål som du skal strekke deg etter. Du kommer nok aldri i mål, de beste er underveis til enhver tid. Mange bakeriutsalg kjenner ikke sin besøkstid, de har ingen profil, særpreg, opplevelse- eller kosefaktor.

Når så et bakeriutsalg mangler alt fra renhold til fagkunnskap bak disken blir det så feil. Hvordan mener mange de skal overleve? Det er kunden som bestemmer. De er der, men de må få en grunn til å besøke oss. De har så mange alternativer at de ikke er avhengig av oss, men vi er avhengig av dem!

Vi skal og må være best på det vi skal leve av! Som alltid er det opp til oss!

 

 

Powered by Labrador CMS