Trond Aam er butikkutvikler i Din Baker.

Konstruktiv krisehåndtering

Et kinesisk ordtak sier at «når forandringens vind blåser, er det noen som kryper i skjul, mens andre løper ut for å bygge vindmøller.

Publisert Sist oppdatert

Dessverre er det ofte slik at den som roper høyest får mest, derfor er det mange som velger nettopp denne strategien, og på kort sikt kan dette derfor dessverre også lønne seg.

For å holde oss til kinesisk, så er det slik at ordet krise består av to tegn. Det ene står for fare og det andre for muligheter. Disse to ulike tegnene indikerer også to mulige strategier eller tankesett ut av krisen. Skal vi konsentrere oss om de nye mulighetene som alltid oppstår i en krisesituasjon, eller skal vi fokusere på faren og rope på hjelp.

Jeg misunner ikke politikerne som må ta vanskelige beslutninger og avveininger i disse vanskelige tidene, og jeg mener absolutt ikke at vi ikke skal være kritiske. Jeg er heller ikke overrasket, men kanskje bare skuffet over å se at så mange velger klaging og syting som sin strategi.

Stolt av bakerbransjen

Jeg er stolt av å jobbe i en bransje som har valgt å fokusere på mulighetene, som har valgt å ikke bruke energien på å rope etter hjelp. Bakerier over hele landet har bitt tennene sammen, gjort det de kan for å holde åpent og holde produksjonen i gang. For mange hadde det lønt seg å stenge dørene og sendt alle i permisjon, men de holder hjulene i gang fordi de tenker langsiktig og på at de skal være her også når krisen er over. Mange har overlevd spanskesyken og to verdenskriger, og banner på at da skal de jaggu overleve denne krisen også.

En krise bringer ofte frem både det beste og det verste i oss, og det er i krisetider du virkelig ser hva som bor i et menneske. Vi har nå vært i krisetilstand i to måneder, og alle i vår bransje har vist hva de er laget av. Jeg har snakket med mange underveis, og jeg har fulgt godt med på det som har skjedd både i vår bransje og i samfunnet og handelen ellers. Jeg må si at jeg er mektig imponert over hvordan bransjen vår har taklet krisen, og hvordan den enkelte har bitt tennene sammen, brettet opp ermene og gjort alt i sin makt for å komme seg gjennom.

De som roper høyest

Dessverre er det ofte slik at den som roper høyest får mest, derfor er det mange som velger nettopp denne strategien, og på kort sikt kan dette derfor dessverre også lønne seg. Jeg tror likevel at den beste strategien på lang sikt er å tenke som bakerne; vær takknemlig for den lille hjelpen du får fra myndighetene, men bruk energien på å være kreativ og nøysom og snu alle steiner for å holde hjulene i gang. Disse som velger denne tilnærmingen må tas med i listen over heltene når historien skal skrives over koronaens tid og hvordan vi kom oss ut av den.

Bønn

Min bønn til myndighetene er at de fortsetter å utvikle gode støtteordninger som treffer best mulig, ikke bare de som roper høyest, men også de som krummer nakken og vrir hjernen døgnet rundt for å finne nye veier og nye dører som kan berge dem gjennom krisen, og som takker for det de får, men vet at det er dem selv det først og fremst står på. Som sunnmøring har jeg fått inn med morsmelken at du må yte for å kunne nyte, det er de som tenker slik som virkelig fortjener støtte.

 

Powered by Labrador CMS