Bonden og brødet

I debatten 15.2.2022 med Fredrik Solvang på NRK 1 var temaet hvem som må takke mest for maten. Dette ble nok en forestilling der bonden fikk klage over sin mangel på inntekter og overføringer fra staten.

Publisert Sist oppdatert

En klarte aldri under debatten å ta tak i det store spørsmålet: Hvor forsvinner fortjenesten mellom bonden og sluttforbrukeren? Vi har de siste 3 tiår, etter min mening, hatt en kamp mellom bonden og dagligvarekjedene der bonden går fra jord til bord og butikkjedene fra bord til jord (vertikal integrering). I denne debatten fikk nok en gang bonden dure frem og klage over sin mangel på inntekter. Man glemte og fortelle bondens rolle i mellomleddet gjennom sitt eierskap i Tine, Nortura, Prior, Norgesmøllene, Norgesbakeriene, Mesterbakeren osv. Alle er enige i at bonden må ha en inntekt til og leve av og vi må ta vare på kulturlandskapet og produsere mest mulige norske råvarer.

Jeg vil takke Morten Hals for fine innlegg under debatten, men fokuset ble dessverre retten mot butikkbakeren i storbyen og ikke det store markedet som er i dagligvarekjedene og storhusholdningsmarkedet som i dag er delt mellom Mesterbakeren, Bakehuset, Goman og Asko.

Det som er spennende etter slike debatter er hvilke oppfatninger en sitter igjen med etter debatten:

  • En bonde som manglet inntekter var representert, men glemte å fortelle om sitt eierskap i mellomleddet. Bonden er vel den største bakeren i Norge gjennom sitt eierforhold til Felleskjøpet (Norgesmøllene) som eier Mesterbakeren. Norgesbakeriene har i all stilhet kjøpt seg opp i lokale bakerier og er nå landsdekkende som nr. 2 leverandør til dagligvarekjedene, den største leverandøren til storhusholdningsmarkedet og Norges størst drifter av konditori- og bakeriutsalg.
  • En bondelagsleder som ikke hadde innsikt i hvor mye fortjenesten var på brød i mellomleddet (merkelig at han ikke har tatt en telefon til Norgesmøllene og Felleskjøpet) som siter på full oversikt og som bonden eier.
  • En direktør for politikk myndighetskontakt fra Coop som kunne fortelle at de satt igjen med ca. 1 kr. pr. solgte brød, men glemte og fortelle om eierforholdet til Goman Bakeriene og overføringen derfra.
  • Direktør Petter Brubakk i NHO Mat og Drikke som representerer bakere, møllere, landbruket osv. og som tydelig har for mange hatter på seg og var mest opptatt av kostnadsøkning i mellomleddet og det er vel og bra.

Men hvem skal representere den frittstående lokale bakeren i vårt langstrakte land som kjemper en kamp hver dag med å overleve med mangel på markedstilgang? En baker som må kjøpe råvarer fra sine største konkurrenter, en baker som ikke har fått strømstøtte, slik som bonden og gartneriene.

Hvem tar kampen for den frittstående bakeren?

 

Powered by Labrador CMS