Trond Aam i Din Baker mener baker- og konditorbransjen har en lang vei å gå innenfor salg. I en artikkelserie på Bakeri.net i tiden fremover kommer Aam med konkrete tips hvordan du kan lykkes bedrift med salg i ditt bakeriutsalg.

Backstube – skylde eller berømme?

Snarere enn å skylde noen for Backstube sin suksess vil jeg heller berømme de dyktige folkene bak suksessen. De har gjort mye riktig, utnyttet et hull i markedet og sett muligheter. Gjennom enkle og selgende butikker, selvbetjening og lave priser har de åpnet stadig flere butikker og de har tjent penger.

Publisert

Mitt råd til bransjen har vært at vi må bli minst like flinke som backstube på butikk og varepresentasjon.

Siden jeg startet i bransjen for vel fire år siden, har jeg brukt Backstube som eksempel på dyktige butikkdrivere/etablerere, som har benyttet metoder kjent fra mange andre bransjer, men har vært lite vanlig i baker- og konditorbransjen. For meg er det ingen overraskelse at de har lykkes så godt som de har gjort.

Mitt råd til bransjen har vært at vi må bli minst like flinke som backstube på butikk og varepresentasjon, samtidig som vi i langt større grad kommuniserer til våre kunder at våre produkter er lokalt håndverk, laget av norske råvarer, er kortreist og tar vare på norske tradisjoner. Jeg opplever at vi som bransje ikke er flinke nok til å slå oss på brystet og vise stolthet for våre produkter og vårt håndverk. Det er ikke rart at kundene ikke oppfatter at det er forskjell på våre håndverksprodukter og halvfabrikata fra utlandet et sted.

Vår bransje står for alt som allment akseptert som viktige verdier: håndverk, lokalt, norske råvarer, norsk tradisjon, kortreist, bærekraftig…  i tillegg skaper vi lokale arbeidsplasser både i produksjon og butikk. Dette må vi klare å formidle mye tydeligere til våre kunder. Det er på den måten vi kan konkurrere mot Backstube og andre lignende konsepter.

Tenk gjennom hvordan din bedrift og din butikk kan tydeliggjøre dette budskapet, og ikke vær redd for å skryte av dere selv. La oss vise frem stoltheten for våre produkter, og gjøre det tydelig at hos oss får du lokale kvalitetsprodukter. Pris vil alltid bety noe for kunden, derfor må vi tydeliggjøre de merverdiene som ligger bak våre produkter. Dersom vi ikke gjør det vil kundene fortsette å ikke oppfatte forskjellen.

På få år har Backstube åpnet 32 utsalg i Norge, og enda flere er under planlegging.
På få år har Backstube åpnet 32 utsalg i Norge, og enda flere er under planlegging.

 

Powered by Labrador CMS