Primulator, som er en leverandør av blant annet gelato- og iskremmaskiner, arrangerer NM i gelato/iskrem i Oslo onsdag 30. oktober.

– Vi opplever at interessen for å lage sin egen gelato og iskrem har økt kraftig de siste årene. Og nå som det konkurreres i nesten alt, tenkte vi at det var på tide med et NM i iskrem også, sier Anders Abrahamsen, som er kategorisjef for mat i Primulator AS.

Han forteller at Primulator i Sverige har vært med på å arrangere et nasjonalt mesterskap i gelato/iskrem, kalt Glass-SM, siden 2016.

– Og nå prøver vi altså å gjøre noe lignende her i Norge, sier Abrahamsen, som tror at den økte interessen for å lage iskrem henger sammen med økningen i interessen for mat generelt.

– I dag er folk mye mer opptatt av gode råvarer, håndverk og kvalitet. Samtidig reiser vi mye, slik at vi har blitt godt kjent med andre lands matkulturer.

Valgfri type

Gelato er navnet på italiensk iskrem, som vanligvis inneholder mindre fløte enn den typiske norske iskremen. I NM i gelato/iskrem kan deltakerne selv velge hvilken type is de ønsker å lage. Det er også mulig å lage andre typer, som for eksempel sorbet.

– Hver deltaker skal levere én type is. Bidragene vil bli bedømt ut i fra utseende/presentasjon, kreativitet, smak og konsistens, forteller Abramhamsen.

Primulator stiller med alt av utstyr som er nødvendig for å lage iskrem. Bernhard Azinger (Tine SA) og Lars Erik Undrum (Villa Sole) skal være to av tre dommere i konkurransen. Det jobbes nå med å finne den tredje og siste.

Fin premie

Primulator har satt et tak på maksimalt tolv deltakere, og Abrahamsen opplyser om at det fortsatt er noen få ledige plasser igjen.

– Så det er fortsatt mulig å melde seg på NM i iskrem. Vi håper også at mange vil komme for å se på konkurransen. Besøkende vil i tillegg få mulighet til å lage sin egen gelato, delta på baristakurs og høre på foredrag.

Vinneren av NM i gelato/iskrem kvalifiserer seg til det internasjonale mesterskapet Carpigiani International Day 2020 i Italia, og får dekket reise og opphold i forbindelse med deltakelsen.