Norske smaker står sentralt når Xiao Juen Peng, Trude Beate Brendehaug og Fredrik Lønne skal konkurrere i Coupe du Monde de la Boulangerie i januar 2022.

Kjærlighet og norske smaker

Temaet er kjærlighet og med norske smaker har det norske laget mål om å bite fra seg i verdens tøffeste bakekonkurranse, Coupe du Monde de la Boulangerie. Nå intensiveres treningen.

Publisert

Grove melsorter gir særpregede surdeigsbrød som ofte pleier å få oppmerksomhet, det har i hvert fall gjort det i tidligere konkurranser.

Norges deltakere i bake-VM, Trude Beate Brendehaug, Fredrik Lønne og Xiao Juan Peng, er i full gang med forberedelser til neste års store konkurranse. De har trent jevnt i hele sommer og er i rute med produktene som skal med i Coupe du Monde de la Boulangerie i januar 2022.

– Vi ligger godt an med treningsprogresjonen, mange av smakene er gjennomtestet, så det vil gå mye i finjustering av utseende, teknikk og tidsbruk utover høsten, sier hovedtrener Kjetil Dale Aas på BKL.

Vil fremheve norske smaker

Tema for konkurransen er kjærlighet, og Corbet og teamet jobber med produkter og utseende som skal skille seg ut fra mengden.

– Vi har langt på vei landet smaker, men jobber ennå med utseendet på produktene, og vi vet hva vi vil, sier Corbet.

– Vi skal satse på de norske smakene og bruke råvarer med særpreg der det er mulig. Vi legger lista høyt for smaker som ikke er vanlig sørover i Europa, vi ønsker å fremheve de norske råvarene i stor grad i denne konkurransen. Det kan bety suksess, men det kan også bety at dommerne ikke liker det. Det er en sjanse å ta, men vi har troen på det vi gjør, så den sjansen tar vi, sier Kjetil Dale Aas.

Vet hva de går til

Trude Beate Brendehaug og Fredrik Lønne, begge med mange års fartstid på lands-laget, sitter på nyttig internasjonal konkurranseerfaring og vet i stor grad hva de går til. Xiao Juan Peng er et ubeskrevet blad i konkurransesammenheng, med unntak av deltagelse i ung konditor i 2017. Men hun er et talent, og med trening vil hun ta nivået bra, forteller coach Remy Corbet.

– Xiao skal lage brødskulptur, og hun viser rask fremgang i teknikken. Hun har en grunnteknikk som er veldig solid, og vi skal jobbe godt frem mot konkurransen i januar 2022 slik at hun kan lage den skulpturen vi ønsker oss, sier Corbet.

Comeback

Fredrik Lønne gjør comeback på bakelandslaget etter å ha gitt seg for et par år siden. I mellomtiden har han utviklet bakeriet sitt til å bli et av de beste i landet, og i fjor ble Harmoni kåret til Årets Bakeri.

– Jeg kunne ikke si nei da jeg ble spurt om jeg ville være med på dette. Coupe du Monde er stort, og jeg gleder meg mye til å være med på dette, sier Lønne, som har ansvar for brød og baguetter i VM.

– Hvordan er det å være tilbake på landslaget?
– Det er veldig gøy å være med igjen. Det tar så klart mye tid å være med på dette, men jeg synes det er så givende at det er verdt det. Dessuten trener vi annerledes enn tidligere. Det er bare VM-laget som trener sammen, og da blir det mer fokusert og mer effektiv treningstid, noe som er bra for min del, sier Lønne.

Fredrik Lønne gjør comeback på bakerlandslaget og har ansvar for brød og baguetter i Paris.
Fredrik Lønne gjør comeback på bakerlandslaget og har ansvar for brød og baguetter i Paris.

Grovt i Paris

– Hvilke produkter ser du for deg i konkurransen?
– Jeg kommer til å ha fokus på de norske råvarene. Grove melsorter gir særpregede surdeigsbrød som ofte pleier å få oppmerksomhet, det har i hvert fall gjort det i tidligere konkurranser. Så jeg kommer til å utvikle dette videre frem mot Coupe du Monde. Så er det et krav om å bruke en viss andel fransk mel, blant annet i baguetter. Dette må jeg trene godt på fremover, siden dette melet oppfører ganske annerledes enn jeg er vant til, sier Lønne.

Trener Corbet er glad for at Lønne takket ja til å være med i VM.

Må være fokusert

– Å være med på dette laget er en stor utfordring, det er en ny og litt skummel situasjon for meg. Jeg skal lære masse på relativt kort tid. Men jeg føler meg veldig trygg med Remy, Trude Beate og Fredrik rundt meg, så jeg har troen på at jeg skal være klar til konkurranse på nyåret, forteller Xiao, som til daglig jobber på Naustdal Dampbakeri.

– Nå gjelder det å trene hardt fremover og være fokusert, sier Xiao.

I august hentet lagledelsen inn Maximilien Tetard fra Frankrike for å holde kurs i brødskulptur.

– Vi hadde utrolig bra utbytte av dette kurset, og Xiao tar store steg hver eneste trening, forteller Remy Corbet.

Jobbet for dette i mange år

Trude Beate Brendehaug har ansvar for søtbaksten og gleder seg stort til konkurransen.

– Det er på mange måter dette jeg har jobbet for i mange år. Jeg gleder meg veldig og gruer meg litt, sier Brendehaug.

– Hvordan vil dette laget fungere, tror du?
– Både jeg og Fredrik har mye erfaring, og vi kommuniserer godt, så vi vet hva som venter oss og er trygge i konkurransesituasjonen. Xiao er veldig dyktig, og selv om hun ikke har noe særlig konkurranseerfaring, så tror jeg hun vil gå godt inn i laget. Vi skal dele vår kunnskap med Xiao, og til sammen er vi et bra lag, sier Brendehaug.

– Produktene er ikke klare ennå. Det er en del testbaking om dagen. Men vi har en tydelig plan vi jobber etter og satser på at alle produkter er bestemt innen oktober, legger Brendehaug til.

– Trude Beate har en super teknikk, og produktene hun lager er i toppklasse. Og hun har masse erfaring og engasjement og er en naturlig kaptein på dette laget. Jeg tror hun kommer til å time formen og produktene perfekt til januar 2022, sier Corbet.

– Det er godt å ha med en kapasitet som Fredrik i VM. Han er veldig erfaren, kreativ og en smart baker. Og så kan han de norske meltypene godt, noe vi ønsker å satse på, sier Remy Corbet.

– Det er klart dette vil bli den største utfordringen vi står overfor som landslag når vi skal møte de beste i verden i konkurranse. Samtidig er det sikkert at vi som lag har noe å by på og vise frem. Vi har gode råvarer, spennende smaker og dyktige håndverksbakere, og vi har troen på at vi skal bli sett i Paris, sier Kjetil Dale Aas.

Powered by Labrador CMS