Goman-bakeriene klarer å rekruttere konditorer, men bakerlærlinger er det vanskeligere å få tak i.

Kandidater til svennebrev

De skal få hele fagopplæringen i bedrift. Goman har ansatt de fire første bakerkandidatene sine.

Publisert Sist oppdatert

Vi må ikke være redde for å se på nye muligheter for å rekruttere.

Østfold er først ut. – Skulle vi bare sitte og vente på at det offentlige skal komme med lærlingkandidater til oss, så blir det for lite. Heldigvis er det mange veier til målet, slik at vi ikke trenger å låse oss fast i ett spor, sier Arnt Marius Omland.

I bedrift

Prosess- og kompetanseutvikleren hos Goman arbeider med å utvikle det nye programmet for å få flere faglærte bakere. I første omgang på det største av alle de Coop-eide bakeriene, på Rolvsøy i Østfold, med 113 ansatte.

– Det vi ønsker, er å få tak i yngre personer som ønsker en utdannelse i bedrift, forteller Omland. 

Praktisk opplæring

De fire første er i gang. I løpet av fire år i bedrift skal de være klare for å gå opp til svenneprøve. Da har de fått den praktiske opplæringen på bakeriet, mens Lærlingekompaniet Øst står for teorien.

Den første tiden bruker kandidatene på å bli kjent med bedriften og å bli satt til arbeidsoppgaver i avdelingen sin. Så har de en faglig leder som følger med gjennom opplæringen.

– De har en opplæringsavtale, og de har en ansettelsesavtale som går ut opplæringstiden. Betingelsene er vesentlig bedre enn for en vanlig lærling, sier Omland.

Basiskunnskap

Han er opptatt av basiskunnskapen for flere enn de ferskeste kandidatene sine. Goman-Akademiet skal nå flere og ta vare på det grunnleggende.

– Basiskunnskapen er en sånn ting som går rett i glemmeboken. Veldig mye i bakeriene våre går på automatikk. Den dagen automatikken ikke virker, står du der. Alle plasser er det noe som går galt med teknikken i iblant, og det skjer jo gjerne på et tidspunkt når det ikke er lett å få tak i folk. Da er det greit å ha basiskunnskapen, sier han.

Åpent sinn

De ni anleggene til Goman spenner vidt i både størrelse og geografi. Det er ikke sikkert at det som funker i Østfold, passer på Toten.

– Vi tenker oss at det vi gjør i Østfold nå, kan være en del av løsningen. Vi må ikke være redde for å se på nye muligheter for å rekruttere, understreker han.

– Nå må vi prøve og se om dette virker. Det er helt i støpeskjeen, og vi må være åpne for nye idéer rundt dette, sier Arnt Marius Omland.

Powered by Labrador CMS