Den Tyske ovnsprodusenten Wachtel ble tildelt innovasjonsprisen på iba messen 2018 og mange interesserte bransjefolk tok turen innom standen for å se nyvinningen på nærmere hold.

Konseptet går ut på å tilføre ørsmå vannpartikler på deigen, rett før den går inn i ovnen. Vannet tilføres under en strømførende boks med 20 000 volt, og blir positivt ladet mens deigen som kjøres under boksen er negativ. Da «klistrer» vannet seg til deigen siden det oppstår en form for statisk elektrisitet, og behovet for å tilføre damp på produktene inne i ovnen reduseres med 50-60 prosent.

Reduserer energibehovet

Konseptet, som Wachtel mener kan redusere energibehovet på ovnene med 15-20 prosent, vant iba’s innovasjonspris for 2019.

Ved å redusere mengden vann vil ovnen fungere lengre før den trenger service, samt at energibehovet synker.

Penere produkt

– 60 prosent av energien i en hertovn går med til å lage steam, så med denne løsningen vil man kunne spare inn på energiforbruket. Samtidig vil vannpartiklene legge seg perfekt rundt produktet og det vil bli finere enn ved vanlig tilførsel av steam, sier Lloyd Kleppe i Unibak, som er Wachtels agent i Norge.

Systemet, som er en boks, kan kobles på eksisterende lastere, også foran tunnelovner.