Nær 1400 besøkende og utstillere var tilstede på den første Foodscape messen. De besøkende forteller om stort faglig utbytte.
Nær 1400 besøkende og utstillere var tilstede på den første Foodscape messen. De besøkende forteller om stort faglig utbytte.

Inspirerende bærekraftmesse

Den første utgaven av Foodscape ga stort faglig utbytte og inspirerte til bærekraftig utvikling i mat- og drikkebransjen.

Publisert Sist oppdatert

Vi kommer til å arrangere Foodscape igjen.

I oktober ble den aller første messen med fokus på bærekraft i den norske mat- og drikkenæringen, Foodscape, arrangert. Bak stod Norges Varemesse i samarbeid med ni bransjeorganisasjoner innen næringen.

– Vi er godt fornøyd med vår første møteplass dedikert til å sette bærekraft på menyen for alle som jobber profesjonelt med mat og drikke – fra hav og jord til bord. Tett på 1400 besøkende og utstillere deltok på arenaen som blant enkelte aktører beskrives som en nasjonal nyvinning innenfor mat- og drikkebransjen, sier Torill Engelberg, prosjektleder for Foodscape i en pressemelding.

Stort faglig utbytte

– Inspirerende og lærerikt, er ordene Engelberg bruker for å sammenfatte første utgave av Foodscape.

Det er samme konklusjon som Kari Erlandsen, fungerende Miljøsjef i Telenor Norge, trekker etter de to dagene med foredrag, seminarer og besøk hos utstillere.

– Jeg fikk stort faglig utbytte av Foodscape. Det var fint å samle så mange bransjeeksperter for nyttige samtaler og kontakter, sier hun.
Erlandsen forteller at Telenor og ISS sammen har satt i gang mange aktiviteter for å kutte matsvinnet i konsernets kantiner.
– Jeg fikk mange nyttige innspill fra seminarene og utstillerne, som vil bidra til å styrke miljøfokuset og engasjementet internt hos oss, sier hun.

Bransjen vil møte krav

Også daglig leder i Matvett, Anne-Grete Haugen mener at Foodscape var en verdifull møteplass.
– Både det faglige programmet og utstillerne holdt et svært høyt nivå. Og det er helt klart både i tiden og nødvendig å ha en slik møteplass for bærekraftige mat- og drikkekonsepter, sier Haugen.
Hun trekker blant annet frem at forbrukerne vil stille større krav fremover om at maten er bærekraftig, at råvarene er utnyttet til det fulle og at emballasjen er miljøvennlig.
– SB Insights undersøkelse viser at matsvinn faktisk er det norske forbrukere er aller mest opptatt av. Dette viser at reduksjon av matsvinnet ikke bare er lønnsomt for bransjen, men også at det er essensielt for bedriftenes omdømmebygging, sier hun.
Anne-Grete Haugen trekker også frem innsikter fra andre tematikker, deriblant om folks preferanser når de skal velge mat.
Innlegget fra Max Burger som viste hvordan de har tenkt helt annerledes og introdusert et helt smakskonsept fremfor å tilby en singel vegansk burger, er spennende for å gjøre seg relevante for stadig flere fleksitarianere blant oss, sier Haugen.

Starter interne prosesser

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Sjømat Norge mener at Foodscape ligger an til å bli en nasjonal arena for temaet matproduksjon og bærekraft. For sjømatnæringen var det viktig å være tilstede.
– I tillegg til at vi fikk presentert vår nærings langsiktige arbeid med bærekraft, var det også en rekke andre arrangementer på Foodscape som var lærerike både for oss og sjømatbedriftene som deltok, sier Kvistad.

Torill Engelberg sitter igjen med det samme inntrykket etter Foodscape, også når det gjelder utstillerne. – Flere av våre utstillere har i tillegg rapportert at initiativet Foodscape har satt i gang gode interne prosesser hos dem, sier hun.

Styrket samarbeid

Are Kvistad mener at denne nye møteplassen også var viktig for å styrke samarbeidet mellom aktørene i bransjen, blant annet innenfor kampanjen #MerAv, der bransjen og helsemyndighetene jobber sammen for å øke inntaket av sjømat, frukt og grønt og grove kornprodukter.
– Det er helt åpenbart at vi som står bak denne kampanjen, fikk styrket vårt samarbeid gjennom dette arrangementet. Og det var bra at folkehelseministeren deltok, sier han.
– Jeg håper Foodscapen blir et årlig arrangement. Hvis vi skal klare å gjøre en forskjell for et bedre miljø, må vi jobbe sammen, inspirere hverandre og ikke minst dele erfaringer. Det er mange møteplasser og messer der mat er tema, men vi trenger en nasjonal arena der matproduksjon, bærekraft og konsumspørsmål er det sentrale, uttaler han.

Foodscape 2018

En møteplass og kompetansearena knyttet til utvikling av og løsninger for bærekraftig og sunnere mat og drikke for hele verdikjeden - fra hav og jord til bord.

Konferanse som setter bærekraft på menyen

En utstilling som viser sunnere, fremtidsrettet mat og drikke, teknologi og bærekraftige løsninger innen emballasje, oppbevaring, distribusjon og avfallshåndtering.

Bransjeorganisasjonene som samler seg bak Foodscape er:
NHO Mat & Drikke, NHO Reiseliv, Kost- & Ernæringsforbundet, Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN), DebioInfo, Norges Frukt- og Grønsakgrossisters forbund, Sjømat Norge, Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) og Matvett.

Kunnskapsdeling

Torill Engelberg retter en stor takk til de 9 bransjeorganisasjonene som i samarbeid med Norges Varemesse strategisk utviklet og bygget innhold til første utgave av Foodscape. I tillegg en stor takk til utstillerne som bidro og synliggjorde sunnere mat og miljøvennlige løsninger.

Gjennom Foodscape har vi stimulert til kunnskapsdeling og samarbeid. Dette bekreftes også av vår undersøkelse blant besøkende. Et ønske om mer kunnskap var den største motivasjonen for å delta på Foodscape. Engelberg lover at årets Foodscape ikke vil bli den siste.

– Vi kommer til å arrangere Foodscape igjen. Men først skal vi i gang med SMAK i mars 2020. Vi tar med oss erfaringene fra Foodscape når vi nå går i gang med å planlegge SMAK 2020, sier hun. Neste rendyrket møteplass knyttet til bærekraft vil bli Foodscape i 2021.

Powered by Labrador CMS