Ikke nederlag å komme sist

– Å komme sist er slett ikke noe nederlag. Målet var å gjennomføre og vi har lært utrolig mye som vi skal ta med oss i fremtidige konkurranser. Dette er bare starten, sier coach på konditorlandslaget, Bernhard Azinger, etter konditor-VM i München.

Publisert Sist oppdatert

– Husk at dette er et VM og at Norge har deltatt i første gang som et lag. Det er ikke Word Skills.

Norge endte sist av fire deltakende nasjoner. Taiwan tok førsteplassen, mens de neste plassene ble besatt av Sør-Korea og Tyskland. På til sammen 13 timer laget det norske laget (Cathrine Nilsen og Hege Andersen Høgstø) tre ulike konfekter (bringebær/appelsin, salt-karamell/appelsin og pasjonsfrukt/mango/kokos), kake bestående av sjokolade, sitron, vanilje, bringebær og blåbær, tre typer petit four (hvit mascarpone/ bringebær/ basalmico, hvit sjokolade/  ingefær/ sitron og vanilje/ sjokolade/ estragon).

 

Må åpne øynene

Dette er helt i tråd med våre ambisjoner. Målet var å gjennomføre og det har Hege og Cathrine gjort på en fin måte. Nivået var skyhøyt og da jeg snakket med vinneren etter konkurransen fortalte han at han hadde trent til dette i to år på heltid, uten å hatt noen annen jobb i tillegg. Det er de vi konkurrerer mot. Vi sier ikke at vi skal trene i to år på heltid, men vi og bransjen må åpne opp øynene for hva vi gjør og hva andre gjør.

 

Ikke nederlag

– Husk at dette er et VM og at Norge har deltatt i første gang som et lag. Det er ikke Word Skills. Vi snakker om personer som er har drevet 20-25 år i bransjen. Dette er seriøse folk. Jeg tar det ikke som et nederlag, tvert imot. Jeg synes det er bra og at det er en seier å ha gjennomført slik vi gjorde.
– Jeg vet hva som har gått galt, men alt i alt gjorde vi en god jobb og fikk bedømming på jobben vi gjorde. Vi fikk full score på våre marsipanfigurer, gode tilbakemeldinger på konfekten og gode tilbakemeldinger på smaken. Resten må vi ta med oss videre. Først og fremst er dette lærdom som vi som lag må ta med oss videre. Det vil vi ha stor nytte av i andre konkurranser.

 

Må satses

– Det er en lang vei opp til det nivået som spesielt Taiwan og Sør-Korea representerer?
– Ja, det er det, men det handler først og fremt om ressurser. Det høres kanskje ikke norsk ut, men vi må ha penger. Cash! Vi setter pris på sponsing fra leverandørene, men vi trenger penger for å delta i slike konkurranser. Konditorlandslaget eier for eksempel ikke noe utstyr. Vi låner alt hos prøvekjøkkenet til Tine og det går greit, men er ikke en optimal løsning på sikt. Bransjen må sette seg ned og finne ut hvordan de ønsker denne satsingen skal være og hvor ambisjonene skal ligge, sier Azinger.

 

 

Her er den norske presentasjonen under konditor-VM i München som gikk av stabelen 16. og 17. september.
Her er den norske presentasjonen under konditor-VM i München som gikk av stabelen 16. og 17. september.

 

Powered by Labrador CMS