Øyvind Skogsholm Hansen er dommer for bakerne under Skole-NM. Skogsholm Hansen har selv lang erfaring fra konkurranser.
Øyvind Skogsholm Hansen er dommer for bakerne under Skole-NM. Skogsholm Hansen har selv lang erfaring fra konkurranser.

I dag arrangeres skole-NM for bakere og konditorer

WorldSkills Norway er sammen med fylkeskommunene arrangør av skole-NM i baking og konditori, samt en rekke andre fag.

Publisert Sist oppdatert

Jeg håper at min jobb skal bli så vanskelig som mulig, for da er det talenter i sving.

I klassen for bakere er det tre deltagere og seks elever med fordypning konditori. De skal møtes til dyst på Strinda videregående skole i Trondheim. Alle deltakerne har vunnet regionale kvalifiseringskonkurranser tidligere.

Øyvind Skogsholm Hansen og Lars Utseth skal dømme bakerne.

– I utgangspunktet dømmer vi elevene etter samme kriterier som i en vanlig konkurranse, men vi justerer oss etter nivået på deltagerne. Jeg håper at min jobb skal bli så vanskelig som mulig for, da er det talenter i sving, sier Skogsholm Hansen til Bakeri.net.

Lagt opp som en eksamen

Teknisk ansvarlig for konkurransen, faglærer Einar Svorkås ved Strinda videregående skole forteller at konkurransene er lagt opp som en eksamen.

– Dommerne gir poeng fra en til seks i de forskjellige kriteriene, som er smak, utseende, kreativitet og salgbarhet. Dessuten vil dommerne se på arbeidsplanen og råvarebehandling, samt at de kan når som helst spørre elevene om råvarer og prosess underveis i konkurransen, forteller Svorkås.

Svorkås har laget oppgavene for både bakere og konditorer og alle er testet av hans egne elever på Strinda.

– Oppgaven for konditorene er vår. De skal lage to vår-kaker med frukt og bær og de må begrunne valget sitt. De kan velge ut fire egne råvarer slik at vi vil se litt variasjon på produktene. Bakerne skal lage to wienerkringler, fire småkringler og fire produkter på hvetedeig, sier Svorkås.

Konkurranser er med på å øke yrkesstoltheten og rekrutteringen til faget.

Bra for rekrutteringen

Skogsholm Hansen mener at det er en tydelig sammenheng mellom de som begynner å konkurrere tidlig og de som ender opp med å representere Norge på landslagsnivå.

– Selv deltok jeg i en konkurranse etter tre måneder i læra. Det var viktig for min utvikling og jeg syntes faget ble mer spennende, sier Skogsholm Hansen.

Han håper at et skole-NM kan bidra til å øke rekrutteringen av talenter til baker- og konditoryrket.

– Konkurranser er med på å øke yrkesstoltheten og rekrutteringen til faget. I tillegg håper vi at skole-NM kan bli en viktig rekrutteringsarena til fagkonkurransene som BKLF arrangerer, sier Skogsholm Hansen som også tidligere har vært en del av Baker- og Konditorlandslaget og som nå leder en komité for nasjonale konkurranser i regi av BKLF.

Faget eksponeres

I konditorklassen er det Monica Smiehagen Enebakk og Cathrine Nilsen som er dommere. Begge med lang fartstid på det norske konditorlandslaget.

– Vi vil legge vekt på produktkvaliteten og om deltagerne følger tema. Jeg er også opptatt av at deltagerne utnytter tiden sin godt og vil se etter dette under konkurransen og om de har øvd skikkelig før de møter til dyst, sier Chatrine Nilsen til Bakeri.net.

– Er slike skolekonkurranser viktige for baker- og konditorfaget?

– Ja, det er veldig viktig at elever på videregående kan få konkurrere. Her legges grunnlaget for hvordan utviklingen fremover. De som stiller til konkurranser tar det alvorlig og bruker mye tid på forberedelser og mange av disse vil på sikt bli dyktige fagfolk som kan bidra til å eksponere faget vårt og skape store interesse, sier Nilsen.

Øker motivasjonen

WorldSkills Norway har som formål å fremme fag- og yrkesopplæringen i Norge, både kvalitetsmessig og statusmessig. Et viktig virkemiddel i denne sammenheng er yrkeskonkurranser.

Konkurranser øker motivasjonen hos de unge, samtidig som det gir økt læring. Dette er tilbakemeldinger som de unge selv gir i forbindelse med yrkeskonkurranser. WorldSkills Norway jobber derfor for at yrkeskonkurranser blir en naturlig metode i undervisningen, spesielt i de videregående skolene med yrkesfag.

Skole-NM vil bli overført i en direktesending på nett torsdag 27. april med Hilde Hummelvold som programleder. Følg konkurransen direkte her.

 

Powered by Labrador CMS