Trenger du virkelig det enorme utvalget, eller kan det være lurt å se på om du klarer deg vel så bra med færre varianter?

Hvor mange varianter trenger du egentlig?

Hvor mange varianter trenger vi egentlig for å drive en god butikk?

Din Baker-Tronds salgsskole på Bakeri.net

Mange av detaljene og virkemidlene innenfor salg er banale og opplagte, det er ting som vi ser på som en selvfølge. Andre detaljer er mange ikke bevisste på hvor mye de betyr.


Alle detaljer i butikken er med å påvirke, negativt eller positivt. Å jobbe aktivt og systematisk med å skape en mer selgende butikk, handler om å unngå negativ påvirkning og optimalisere den positive påvirkningen.


I denne artikkelserien skal vi se på noen av de detaljene som er med å avgjøre om din butikk går i pluss eller minus.

Når jeg besøker en butikk/bakeri for første gang er vareutvalget som regel det første jeg griper fatt i. Jeg ser på hvor mange varianter det finnes og jeg ser på hva som faktisk selges. Den gylne regelen innen varehandel er 80/20-regelen. Den innebærer at 20% av varene står for 80% av salget/fortjenesten, og i enkelte tilfeller er dette enda mer ekstremt. Dersom du bruker litt tid på å se på dine salgsstatistikker vil du se at det er noen få produkter som skaper det meste av omsetningen, og at det er svært mange produkter som nesten ikke selges.

Mange er redde for å tape salg, dersom de kutter i sortimentet. Sannheten er at denne redselen er ubegrunnet, de aller fleste kan kutte sortimentet vesentlig uten å tape salg. Kundene er mye mer villige til å skifte til et nytt produkt enn du frykter.

Hva skjer dersom du kutter ut de produktene du selger minst av?

- Du vil frigi tid i bakeriet
- Du vil få økt fokus på produktene som faktisk selger
- Du vil få mindre svinn
- Omsetning og resultat vil øke

Mange har allerede gjort jobben med å redusere sortimentet, og jobber veldig systematisk og målrettet med dette. Disse har også innsett at det lønner seg å ha et felles sortiment i alle sine butikker. Er du en av dem som ikke har startet denne jobben anbefaler jeg deg på det sterkeste å starte i dag. Det vil du sannsynligvis oppleve at blir ditt mest lønnsomme prosjekt noen sinne.

Tronds tips:

- Gjør en grundig og systematisk gjennomgang av sortimentet og se på hva som faktisk selges

- Vurder hvor mange varianter du egentlig trenger innen hver varegruppe

- Reduser utvalget og fokuser på de varene du faktisk selger og tjener penger på

- Stå i det, og lær opp dine ansatte til å takle de kundene som mister sine favoritter

Powered by Labrador CMS