Rune Forsberg.

Hval sjokolade må si opp ansatte

Det har vært noen oppturer og nedturer for sjokoladeleverandøren Hval i Sandefjord de siste årene. Nå er det nedtur igjen, med oppsigelser.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mister en stor kunde og fire millioner kroner i omsetning.

Nå kastes Hval sjokolade ut av 1200 Coop-butikker over hele landet, og den lille sjokoladefabrikken må si opp fire ansatte som følger av det. Etter masse oppmerksomhet i media etter at NRK-programmet Brennpunkt tok for seg temaet matmakt, opplevde Hval et brak-salg av sjokoladen sin, og høstet mye sympati etter å ha blitt skviset som leverandør til de store dagligvarekjedene.

–  Vi mister en stor kunde og fire millioner kroner i omsetning. Dette er et hardt tilbakeslag for oss, sier daglig leder Rune Forsberg i Hval, til Aftenposten.

Candy King og Hval blir nå byttet ut mot Nidar i samtlige Coop-butikker.
–  Jeg skjønner jo at makten rår også i sjokoladeindustrien. At Nidar vinner denne kontrakten gjør at de har 95 prosent av markedet hos Coop. Jeg vil hevde at Coop nå bryter med de forsikringer de ga om at dersom de fikk kjøpe Ica så skulle det ikke gå ut over småleverandører eller forbruker. At Coop bytter smågodtleverandør fra Candy King til Nidar, må de selvsagt kunne gjøre, for det er jo slik at den som betaler mest i hylleplass får plassen. Det spiller ingen rolle hva forbruker mener, selv ikke i forbrukereide Coop, sier Forsberg til avisen.

 

Avviser anklagene

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, avviser overfor Aftenposten at Coop ikke tar hensyn til småleverandører. Han sier at hovedårsaken til at kjeden har valgt Nidar som leverandør er at kjeden er opptatt av å følge kundenes ønsker.
– Vi har prøvd mange forskjellige marsipantyper, blant annet fra Hval. Vi har også prøvd å importere eksklusive typer håndlaget marsipan. Vi lander alltid på den samme konklusjonen, nemlig at majoriteten av kundene ønsker julemarsipan fra Nidar. De er spesialist på marsipan, slik mange andre dyktige leverandører er spesialister innenfor sine områder, sier Takle Friis.

Rema 1000 sa etter Brennpunktprogrammet at de skulle gi Hval-produktene en sjanse. Da tok de blant annet inn Hval i pose.–  Så langt har ikke produktet solgt etter forventningene, sier Mette Fossum Beyer, som er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000, i en e-post via en kommunikasjonsrådgiver.

Hos andre kjeder, derimot, er Hval-sjokoladen et etterspurt produkt. Meny, som er eid av Norgesgruppen, er godt fornøyd:
– Vi har hatt Hval sjokolade i Vestfold og Telemark lenge, men nå finnes sjokoladen over hele landet, med hovedtyngde i Buskerud, Akershus, Oslo og Østfold i tillegg til de to først nevnte, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.
–  Vi har økt salget med 275 prosent siden i fjor og er veldig fornøyd, sier Kjuus til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS